Tänään on 03.04.2020, 13:25.

Advanced hockey stats

Strategiat, kertoimenlaskenta ja muut ohjeet/vinkit tänne.
Vastaa Viestiin
maiconi
Jäsen
Viestit: 751
Liittynyt: 12.11.2013, 12:45

Tuotto: -170.18 yks.

Palautus%: 88.81%

Panosten ka: 1.21 yks.

Vetoja: 1253

Pisteitä: 58

Advanced hockey stats

Viesti Kirjoittaja maiconi »

NHL-osaajat vois halutessaan avata millaisessa roolissa teillä nämä corsi yms. statsit on kun laskette arvioita.

Eivät taida olla kuitenkaan kovinkaan "advanced" nämäkään vaan varmaan moni vedonlyöjä (tai NHL-seura tai kuka tahansa lajin avulla rahaa tekevä) on kehitellyt näitä pidemmälle.

Muutenkin olisi hienoa saada keskustelua, missä määrin NHL:ssä tullaan käyttämään näitä tilastoja (vs. baseball). Luin joskus että nämä tilastonörtit olivat aika vahvasti James Nealin siirron taustalla ja ihan hyvin on tulosta tullut. Jääkiekko on kuitenkin erilainen laji kuin vaikkapa baseball, joten voivatko tilastot täysin korvata kokemusta ja lajitietoutta?

Olisi hienoa jos joku asiasta oikeasti tietävä viitsisi heittää kommenttia.

Pisteitä

Pisteitä yhteensä: 0. Antamasi peukut: 0.

Minikommentit


e5k
Jäsen
Viestit: 792
Liittynyt: 16.08.2008, 13:50

Tuotto: +195.54 yks.

Palautus%: 102.19%

Panosten ka: 4.18 yks.

Vetoja: 2133

Pisteitä: 699
Paikkakunta: Tre

Re: Advanced hockey stats

Viesti Kirjoittaja e5k »

En noita kovinkaan vakavasti ota vedonlyöntimielessä. Pelejä seuraamalla pääsee nopeasti samoihin päätelmiin kuin näiden tilastojen avulla. Jääkiekkoa ei ole ollenkaan mielekästä verrata baseballiin tilastollisessa mielessä, sillä baseballissa pelitapahtumat ovat periaatteessa 1on1 tapahtumia. Esim. monesti tappioasemassa oleva joukkue alkaa hallita peliä, varsinkin kotona ja Corsi näyttää hyvältä.

Matseja seuraamalla pidättelin esim. kauden aikana Losia ylhäällä rankingeissa ja Torontoa koko ajan ei-pudotuspelijoukkueena, eli kyllä noissa statseissa varmasti osa totuutta on. (LA Fenwick statseissa tällä kaudella 1. ja Toronto viimeinen)

En tule kovinkaan montaa ajatusta uhraamaan advanced statseille kunhan vain onnistuu pelejä tarpeeksi kauden aikana seuraamaan.

http://grantland.com/the-triangle/the-f ... n-the-nhl/

"Practical tip: Saying “moneyball” in a discussion about hockey stats is like saying “totally radical” while working as an undercover narc at a high school." :lol:

Vielä jonkun paremmankin artikkelin luin, jossa pohdittiin kehittyneiden tilastojen hyötyjä ja haittoja, mutta en löydä sitä tähän hätään. Linkitän, jos tulee vastaan.

Pisteitä

Pisteitä yhteensä: 1. Antamasi peukut: 0.

comeback(?)

Minikommentit


Mungo
Jäsen
Viestit: 4418
Liittynyt: 25.05.2003, 23:13

Tuotto: +59.91 yks.

Palautus%: 101.26%

Panosten ka: 3.65 yks.

Vetoja: 1305

Pisteitä: 4104

Re: Advanced hockey stats

Viesti Kirjoittaja Mungo »

Mulla ei oikein jäänyt vaihtoehtoja. Lievä lukihäiriö jota voi paikata oikoluvulla. Numerovirheitä ei voi. Maksullisena onnistuin muistaakseni "parhaana" iltana laittamaan kolmesti osin väärää dataa arvioissa... Silloin tein muutoksia ja playoffeissa 2012 oli ainakin rinnalla tietokanta johon tuli dataa joukkueiden esityksistä yms. Viime kauden playoffeissa se olisi ollut valmis mutta kun katkaisin Laiturilla jalkani, en pystynyt kunnolla käyttämään tietokonetta (jalka piti olla ylöspäin) ja vedin vanhalla tavalla playoffit. Tämä kausi on menty lähes 100 prosenttisesti erilaisten corsien yms varassa. Niitä ei voi käyttää kuitenkaan sellaisenaan - tai ainakaan mä en sitä osannut - vaan ne tarvitsevat kaavan tai pienen ohjelmanpätkän joka suhteuttaa niitä siten että eroja datassa joukkueiden välille syntyy niillä mittareilla joita halutaan korostaa ja joiden avulla joukkueita arvioidaan.

Pisteitä

Pisteitä yhteensä: 1. Antamasi peukut: 0.

Minikommentit


lunatus
Jäsen
Viestit: 1125
Liittynyt: 24.05.2013, 09:57

Tuotto: +70.05 yks.

Palautus%: 105.76%

Panosten ka: 0.94 yks.

Vetoja: 1287

Pisteitä: 2382

Re: Advanced hockey stats

Viesti Kirjoittaja lunatus »

Minä katsoin kuluneella kaudella 0 ottelua kokonaan ja alle 5 ottelua sivusilmällä. Omat vedot perustuvat siis pelkästään tilastoihin ja mallinukseen. Jääkiekon tilastot eivät kyllä ole sillä tasolla, että niistä saisi järkyttävää etua siihen verrattuna, että ottelut katsoisi ja varmaankin katsomalla otteluita voi saada extraakin. Mutta jos on normaali työ, vaimo/lapsia niin nopeasti tulee ajankäytön suhteen ongelmia ja pakko turvautua tilastoihin.

Kuten sanottu niin mitään turhan advanced tilastoja ei nhlstä ole saatavilla, mutta kyllähän kulunut kausikin oli suurelta osin noiden käytössä olevien "advanced" tilastojen riemuvoitto. Los Angeles ja Chicago ovat ensimmäiset tiimit kaikissa 5on5 score close tilastoissa. Rangers taas vähän tilastosta riippuen (shots for, fenwick tai corsi) idän tiimeistä sijoilla 1-3. Toisaalta tiimit kuten toronto ja washington sitten lopulta tippuivat playoffeista ja mm. coloradokin tippui jo 1. kierroksella. Toki joitakin outliereitä löytyy toiseenkin suuntaan, mm. devilsin olisi pitänyt löytyä korkeammalta (vaikka tätä selittääkin osaltaan aivan järkyttävän huono shootout tilasto, joka tietysti on asia erikseen).

Mutta kokonaisuudessaan ja omien vetojenkin perusteella uskallan kyllä sanoa, että nuo yleisesti käytössä olevat advanced statsit on vähintäänkin hyvä pohja lähteä rakentamaan voittavaa systeemiä. Niissä ei ole mitään yksittäistä järjettömän hyvää tunnuslukua eli on oikeastaan aika sama käyttääkö laukauksia, fenwickiä, corsia ja mitä muita filtteröintejä tekee (kaikki, 5on5, 5on5 score close). Lähinnähän kaikki kuvaavat "possession"-muuttujaa. Mielestäni tärkeämpää on miten noita sitten käyttää yhdessä muun tiedon kanssa ja millaisia tilastollisia malleja noiden pohjalta lähtee rakentamaan.

NHlään on suunnitteilla lisää tilastoja lähivuosina (http://hfboards.hockeysfuture.com/showt ... ?t=1668833) mutta saa nähdä millaista hyötyä noista saa vedonlyöntiin.

Minulla pyörähti juuri läpi viime kauden osalta 2 päivää kestänyt R-ohjelmalla tehty looppi (kesto johtuu siitä että olen huono koodari, ei siitä että dataa tulisi todella paljon) joka haki kaiken itse käyttämäni datan ottelujen play-by-play tiedoista. Omat data-säädöt alkaa olla sillä tasolla, että noista nykyisin tarjotuista tilastoista en enää saa erityisen paljon enempää irti.

Pisteitä

Pisteitä yhteensä: 3. Antamasi peukut: 0.

Minikommentit


maiconi
Jäsen
Viestit: 751
Liittynyt: 12.11.2013, 12:45

Tuotto: -170.18 yks.

Palautus%: 88.81%

Panosten ka: 1.21 yks.

Vetoja: 1253

Pisteitä: 58

Re: Advanced hockey stats

Viesti Kirjoittaja maiconi »

Vähän odottelinkin että molemmista laidoista tulee vastausta. Itsellä aluksi systeemit pohjautu aika pitkälle pelien katsomiseen ja tuolloin joskus jouluna kun oli lomaa ja ehti katsoa paljon pelejä, niin tuloskin oli ihan hyvää.
Aika ei kuitenkaan normi arjessa riitä pelien katsomiseen (näkyy seurannassa :D) joten nyt tuossa playoffien 1. kierroksen lopussa otin uuden systeemin käyttöön, joka pohjautuu aika vahvasti näihin "advanced statseihin". Tällä systeemillä heti pudotuspelien tuloskin parani ja sain kurottua alussa kaivetun 15u kuopan umpeen :D Toki vetomäärä on vielä pieni ja mukana varmasti tuuriakin mutta erityisesti Totals-vedoissa olen mielestäni löytänyt hyviä kohteita uudella systeemillä.

Mielestäni on kuitenkin hienoa että jääkiekossa voi voittaa markkinan katsomalla paljon pelejä ja seuraamalla kyseistä sarjaa. Oikeastaan tämä on syy miksi jääkiekko on vedonlyöntimielessä itselle tärkein laji, homma ei olisi läheskään niin hauskaa jos pitäisi olla aina pelkkien tilastojen varassa.

Pisteitä

Pisteitä yhteensä: 0. Antamasi peukut: 0.

Minikommentit


Vastaa Viestiin