Tänään on 22.06.2018, 12:31.

Vedonlyöntistrategian muutos: NHL early line kannattavampi?

Strategiat, kertoimenlaskenta ja muut ohjeet/vinkit tänne.
Vastaa Viestiin
credit
Jäsen
Viestit: 5237
Liittynyt: 02.08.2003, 00:47

Tuotto: +201.98 yks.

Palautus%: 104.11%

Panosten ka: 1.56 yks.

Vetoja: 3144

Pisteitä: 3995

Vedonlyöntistrategian muutos: NHL early line kannattavampi?

Viesti Kirjoittaja credit »

Nyt kun NHL-kausi kohta taas alkaa, foorumille tupsahtaa sekä uusia että vanhoja, hiljaiseloa viettäneitä, kirjoittajia, jotka esittävät joukolla omia arvioitaan NHL-otteluihin. Normaali viime vuosina nähty kuvio toistuu todennäköisesti jälleen: alkuinnostuksen jälkeen vihjaajien määrä vähenee, kun NHL-vedonlyöntimarkkinan vaikeus käy ilmi karuimmalla mahdollisella tavalla, eli pelikassan kuivumisena. Näin on käynyt vuosi toisensa perään, jopa kaudella 06-07, jolloin foorumin arviokisa piti kiinnostusta yllä poikkeuksellisen pitkään.

NHL-vedonlyönnin vaikeutumisesta 2000-luvulla ja bookkereiden kehittymisestä on puhuttu toisissa ketjuissa. En tässä puutu siihen muuten kuin toteamalla, että NHL-vedonlyönnissä voittaminen on nykyään paljon hankalampaa kuin vuosituhannen alussa. Itse voin suoraan tunnustaa, että omalla kohdallani kolme viime kautta ovat olleet kokonaisuutena tappiollisia; 06-07 nenä pysyi vielä joten kuten pinnalla erikoisvetojen ansiosta, joissa bookkereiden asiantuntemus oli todella heikko, mutta erikoisvetojen tarjonnan voimakas supistuminen jenkkiasiakkaiden kadon myötä on nyt kuivattanut senkin tulonlähteen.

Mutta miksi voitollinen NHL-vedonlyönti oikeastaan onkaan nykyään vaikeampaa kuin ennen? Omissa pohdinnoissani olen tullut siihen tulokseen, että vaikka bookkerit ovat oppineet paljon, pääasiallinen syy on kuitenkin se, että markkinat ovat nykyään aiempaa tehokkaammat. Vaikka kertoimet ovat keskimäärin palautusprosentiltaan parempia kuin ennen ja vaikka bookkereita, joille voi vetonsa jättää, on pilvin pimein, todella karkeat hinnoitteluvirheet ovat vedonlyöntimarkkinan tehostumisen seurauksena erittäin harvinaisia. (Puhun nyt oa >1.10 tason kohteista, jotka ennen olivat arkipäivää.)

Monet bookkerit tarjoavat kertoimia 98 prosentin - ja jopa korkeammilla - matemaattisilla palautusprosenteilla. Silti bisnes on kannattavaa, koska nopeilla kerroinmuutoksilla vedonlyöjät saadaan käytännössä pelaamaan toisiaan vastaan. Hupipelaajalle tilanne on tietenkin erinomainen, sillä hän saa 98 prosenttia - tai enemmän - panoksistaan takaisin, ja voi näin ollen pelata jännitysvetoja koko kauden maksaen huvistaan vain suhteellisen pienen summan. Tuottoa hakeva vedonlyöjä sen sijaan saa tuskailla entistä tehokkaampien markkinoiden kanssa.

Perusongelma NHL-vedonlyönnissä on tavallaan se, että koska jääkiekko ei ole mitenkään kovin suuri yleisölaji jenkeissä (eikä maailmanlaajuisesti), ei NHL-vedonlyönnissä ole liikkeellä niin paljon tyhmää rahaa, suhteessa viisaaseen rahaan, kuin ehkä muiden Pohjois-Amerikan ammattilaissarjojen kohdalla. NHL:n legendaarinen maine "kultakaivoksena" houkuttelee edelleen mm. sadoittain suomalaisia analysoimaan otteluita ja pitämään osaltaan huolen siitä, että kertoimet ovat yleensä kutakuinkin kohdallaan. Valitettavasti tämä maine perustuu historiallisiin eikä odotettuihin (esimerkiksi tulevan kauden) tuottoihin.

Kaiken tämän jaarittelun pointti on kuitenkin se, että mielestäni nykyään on turhaa enää iskeä päätään seinään pelaamalla NHL-vetonsa juuri ennen kohteiden sulkeutumista. Markkinoilla kysynnän ja tarjonnan lakien mukaan muodostuneet kertoimet eivät juurikaan poikkea "todellisista" kertoimista (engl. true odds). Itse olen hakannut päätäni seinään jo vuosia, mutta nyt siihen tulee muutos - toivottavasti. 8--) Yksinkertainen ratkaisu on iskea early lineen, johon markkina ei vielä ole ehtinyt vaikuttamaan. Hypoteesini nimittäin on, että bookkerit tekevät edelleen avauskertoimia asettaessaan ihan tarpeeksi suuria virheitä, jotta voittaminen on mahdollista. Vedonlyöjän varsinainen ongelma on markkina, joka poistaa hinnoitteluvirheet kohtalaisen nopeasti.

Tietenkin early linessa on omat ongelmansa. Suurpelurit varmasti huomauttaisivat, jos minä en sitä tässä tekisi, ettei early lineä pysty pelaamaan niin suurilla panoksilla kuin myöhemmin tarjolla olevia kertoimia. Se, ei minua haittaa - ei ainakaan vielä.

Toinen ongelma on se, että pitäisi jaksaa olla hereillä silloin, kun early line -kertoimet tulevat pelattavaksi - suomalaisten kannalta hankalaan aikaan aikaisin aamulla. Siihen pitää kai sitten vain tottua ...

Sen sijaan ongelma ei ole se, että melkein vuorokautta ennen peliä vetonsa sisään jättävä pelaaja joutuu muodostamaan arvionsa ilman osaa siitä informaatiosta, joka kokoonpanotietoja, aloittavia maalivahteja tms. viimeiseen asti kyttäävällä on käytössään. Tämä ei ole mikään ongelma, jos bookkeri joutuu antamaan kertoimensa yhtä vajavaisen informaation pohjalta kuin vedonlyöjä! Toisin sanoen on vain pidettävä huoli siitä, että tietää saman kuin bookkerikin.

Monien mielestä early linea ei kannata pelata, koska esim. aloittavan maalivahdin vaihtuminen saattaa tuhota ylikertoimen. Tämä on pelkkää höpöhöpöä. Joskus maalivahti vaihtuu huonompaan, joskus parempaan. Joskus maalivahtia vaihtaa se joukkue, jonka puolesta veto on lyöty, joskus vastustaja. Pitkällä aikavälillä voi olettaa, että tuurit menevät tasan, ja että jos pelaa keskimäärin ylikertoimia, ovat ne myös keskimäärin ylikertoimia ottelun alkaessa. Epävarmuus arvioissa toki lisääntyy, mikä saattaa tarkoittaa varovaisempaa panostamista, mutta vastaavasti kertoimet ovat parempia eli tuotto-odotus on korkeampi. Mielestäni tämä saattaa vedonlyöjän kannalta olla hyvinkin positiivinen trade-off.

Tässä oli muutamia ajatuksia NHL-vedonlyönnin strategiasta tulevaa kautta silmällä pitäen. Kirjoituksesta tuli paljon pidempi kuin ajattelin, mutta en siitäkään huolimatta saanut esitettyä kaikkia pointtejani, ja se osa ajattelustani, jota olen tuonut tässä esille, kaipaisi varmasti vielä täsmennystä. Toivoisin, että tämä kirjoitus kirvottaisi keskimääräistä fiksumpia kommentteja niin niiltä, jotka ovat kanssani samaa mieltä, kuin niiltä, jotka jostain kumman syystä ajattelevat asioista täysin eri tavalla.

Pisteitä

Pisteitä yhteensä: 0. Antamasi peukut: 0.

Minikommentit


power
Jäsen
Viestit: 2536
Liittynyt: 10.12.2003, 16:41

Tuotto: -73.99 yks.

Palautus%: 97.85%

Panosten ka: 1.70 yks.

Vetoja: 2030

Pisteitä: 215

Viesti Kirjoittaja power »

Early linet tosin tulevat aikaisin vain joillekin harvoille bookkereille (esim. pinnacle). Suurin osa muista taitaa julkaista kertoimia vasta puolen päivän jälkeen. Lisäksi erikoisvedot, esim. team totalsit tulevat yleensä pelattavaksi vasta viiden-kuuden aikoihin iltapäivällä. Oma pelityylini on kaivaa kaikki pelimuodot ja näistä yhdistelemällä saada kohteeseen paras mahdollinen vetoyhdistelmä. Tämän vuoksi yleensä odotan, kunnes kaikki kertoimet on julkaistu. Jos pelaa yksinkertaisemmalla systeemillä, esim. ainoastaan moneylineja, niin early linet voi olla ihan kannattava valinta.

Vedonlyönnin vaikeutumisesta en osaa sanoa, kun vakavammin olen NHL:ää pelaillut vasta lakon jälkeen, mutta viime kausi meni ainoastaan totals-vedoissa tavallista heikommin, luultavasti koska maalimäärät jäivät odottamaani pienemmiksi, enkä reagoinut tähän tarpeeksi nopeasti. Muuten en huomannut paljoakaan eroa edelliseen kauteen, joka sujui ihan kohtalaisesti.

Kyllä näissä jenkkilajeissa se tuotto tehdäänkin lähinnä kassaa kiertämällä, eikä hakemalla epätoivoisesti jotain >1.10 odotusarvoja. Minullakin taisi kassa kiertää ympäri n. 30 kertaa viime kaudella, vaikka pelasinkin aika varovaisella panostuksella. Isommalla kassalla pelaavat tietysti pärjäävät kyllä etsimällä vain noita huippukohteita, mutta silloin ongelmiksi muodostuvat helposti panosrajoitukset ja isompi varianssi tuloksissa.

Pisteitä

Pisteitä yhteensä: 0. Antamasi peukut: 0.

Minikommentit


Käyttäjätunnus
Jäsen
Viestit: 762
Liittynyt: 24.01.2004, 02:46

Tuotto: +1309.48 yks.

Palautus%: 126.57%

Panosten ka: 10.95 yks.

Vetoja: 450

Pisteitä: 1018

Re: Vedonlyöntistrategian muutos: NHL early line kannattavam

Viesti Kirjoittaja Käyttäjätunnus »

credit kirjoitti: Toivoisin, että tämä kirjoitus kirvottaisi keskimääräistä fiksumpia kommentteja niin niiltä, jotka ovat kanssani samaa mieltä, kuin niiltä, jotka jostain kumman syystä ajattelevat asioista täysin eri tavalla.
Mikäli ymmärsin oikein, voisi pitkän kirjoituksesi kiteyttää siten, että markkinoiden tehokkuuden johdosta päätöskertoimet vastaavat tapahtuman oikeita todennäköisyyksiä paremmin kuin avauskertoimet. Asiaa on itseasiassa tutkittu paljon, ja selaamalla tieteellisiä artikkeleja löydät paljon keskimääräistä fiksumpia kommentteja, jotka ovat kanssasi samaa mieltä. Olen niitä aikoinaan jonkin verran lukenut ja muistaakseni ainakin jenkkifutiksessa ja NBA:ssa ilmiö on kiistattomasti olemassa. Itseasiassa ollut jo vaikka kuinka kauan, joten early linen heikkous lienee jo ihan yleisesti tiedossa.

Pisteitä

Pisteitä yhteensä: 0. Antamasi peukut: 0.

Minikommentit


Mungo
Jäsen
Viestit: 4418
Liittynyt: 25.05.2003, 23:13

Tuotto: +59.91 yks.

Palautus%: 101.26%

Panosten ka: 3.65 yks.

Vetoja: 1305

Pisteitä: 4103

Viesti Kirjoittaja Mungo »

Earlyt ovat ilman muuta paras pelivalinta. Ainakin viime kaudella esim Pinnaclen earlyt tulivat pelattavaksi (Suomen aikaa) joskus 23 maissa eli yli vuorokautta ennen ottelua. Sama päti The Greekin kanssa. Käytännössä The Greek kopioi earlyjen kertoimensa Las Vegasista. Pinnacle avaa usein vasta The Greekin jälkeen. Earlyt heijastavat enemmän Vegasin ns. perusarviota, joka on usein liian suosikki- ja liian kotijoukkuepainotteinen. Earlyna voi pelata pääasiassa money linea, joitakin tasoitusvetoja sekä totalseja.

Paras tapa NHL-vedonlyönnissä on siis keskittyä aikaisiin kertoimiin ja kuten Credit ja Power ovat hyvin tuoneet esille, pelata paljon eri otteluita ja vetomuotoja. Jokainen - pienikin - ylikerroin kannattaa toki poimia jos on varma siitä, että arviot joiden mukaan pelaa, ovat markkinaa paremmat. Kysehän on silkasta rahantekokoneesta siinä tapauksessa. Oman kokemukseni mukaan edellä kuvattu tapa vaatii itseltä reippaasti aikaa sekä arvioiden tekemiselle, kertoimien tsekkaukselle että vetojen jättämiselle.

Jos on mielenkiintoinen ja hyvätuloinen duuni, näin vaativaan NHL-työhön ei työpäivän jälkeen enää ole aikaa ja/tai voimia. Valitettavasti markkinoilta ei myöskään löydy maksullista palvelua, jonka arviot olisivat sen verran kohdallaan, että itse voisi keskittyä pelkästään vetojen jättämiseen. Silloin taas on kokemukseni perusteella syytä todellakin poimia vain ne ison edun kohteet (ja tarkistaa nekin helvetin hyvin - itse!) ja jättää pienet odotusarvon kohteet rauhaan. Näin siksi, että jos arviot eivät ole kovinkaan tarkkoja, pienillä odotusarvoilla vedellään helposti todellisuudessa alikertoimia... Toivotaan, että Total Control ja muutkin näyttävät tässä tietä. Ainakin Total teki erinomaista työtä viime kaudella, josta onnittelut kuten seurannan julkaisemisestakin. (Joka merkitsee ainakin minulle TC-paketin tilausta).

Aikanaan kun tein NHL-arvioita käytännössä päätyökseni ja pelasin niiden mukaan, parhaan hyödyn sai pelaamalla earlyt ja tekemällä korjauksen ainoastaan tilanteissa, joissa itsellä oli bookkereita parempaa tietoa kokoonpanoista. Usein oli, sillä vuosia sitten bookkerit eivät pärjänneet pelaajille, joilla oli kaverit halleissa seuraamassa warm uppia ja raportoimassa sieltä puhelimella vireen ja aloittavat maalivahdit (pelasi warm upissa enemmän) eräälle kontaktille USA:ssa joka puolestaan naputteli ne välittömästi suljetulle palstalle. Tämä yhdistettynä kovaan työhön voimalukujen kanssa takasi kyllä erinomaisen tuloksen. Vastaavalla tavalla voisi nytkin hankkia kermaa kakun päälle, mutta tällaisia ison edun kohteita on kauden aikana liian vähän, jotta niillä pelkästään saisi merkittävää tuloa (suhteessa kassaan). Ihan All-In ei välttämättä ole se paras muoto, vaikka joukkue A:n pelaava 2-veskari loukkaantuisikin warm upissa ja tilalle luistelisi ykkösen lepopäivänä umpisurkea ja uransa jo oikeastaan lopettanut kolmonen...

Minusta nykyään tuloksellisin (ilman erikoistilanteita) NHL-vedonlyöntitapa pohjautuu kovaan työhön voimasuhteita arvioidessa, earlyjen käyttöön sekä valikoivaan reagointiin kokoonpanojen muuttuessa. Usein reagoinnilla on taipumusta mennä yli ja tämän ymmärtäminen vie taas voittoja uudelle tasolle. Parhaita pelimuotoja on ehdottomasti Veikkauksen NHL-moniveto, josta pystyy poimimaan esimerkiksi pelkästään 2 000 parhaalla rivillä kohtuullisen määrän ja sellaisella 10 000 rivillä jää joka kausi teoriassa voitolle. Ongelma toki on se, että NHL-monivetoja on liian vähän joten vaikka edut ovat aivan huimia edelleen, osuma saattaa kiertää valitut rivit koko kaudenkin ajan.

Pisteitä

Pisteitä yhteensä: 0. Antamasi peukut: 0.

Minikommentit


Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Vedonlyöntikeskustelu”