Tänään on 24.05.2018, 03:38.

Panostus yhden vai useamman kohteen mukaan

Strategiat, kertoimenlaskenta ja muut ohjeet/vinkit tänne.
Vastaa Viestiin
Philips1
Jäsen
Viestit: 8
Liittynyt: 09.09.2007, 19:05
Pisteitä: 0

Panostus yhden vai useamman kohteen mukaan

Viesti Kirjoittaja Philips1 »

Olen kolmen kuukauden ajan pelannut noin 650 yksittäistä peliä, lähinnä jalkapallon o/u –vetoja. Kaikkien vetojen keskimääräinen kerroin on 2,36 ja osuneita on 58%. Eli puhutaan siis ylikertoimista hyvällä odotusarvolla. Pelikassa on tänä aikana kasvanut noin kymmenkertaiseksi. Panostan kurinalaisesti Kelly/4 panostuksella. Vaikka pelikassan kasvu voi tuntua kovalta, mielestäni se ei sitä ole jos vastaavaa odotusarvoa simuloi esim. Excelillä.

Havaitsin ongelman siinä, että sijoitan keskimäärin useita vetoja päivässä enkä pääse optimoimaan panostustani jokaisen yksittäisen pelin jälkeen. Katson aina aamulla tuliko peleistä voittoa vai tappiota ja panostan seuraavan päivän peleihin Kellyn kaavan mukaan tietyn osuuden pelikassasta. Laskelmieni mukaan en saa mitään etua siitä, että lyön esim. 10 vetoa päivässä. Samaan tulokseen olisin päässyt pelkästään 1 veto/pävä periaatteella. Toki useampi veto hajauttaa riskiä.
Kysymykseni onkin, että jos on esim. 1000 € pelikassa ja on lyömässä vetoa kahteen samanaikaisesti alkavaan kohteeseen, niin kannattaako ensimmäiseen lyödä vetoa Kellyn osuus 1000 euron pelikassasta ja toiseen vetoon Kellyn osuus 1000 eurosta - (ensimmäisen vedon riski)? Jos ensimmäinen veto voittaa, on panostus toiseen vetoon liian pieni ja päinvastoin.

Nykyisellä panostusperiaatteella ”voittopäivinä” voitot ovat olleet liian pieniä ja vastaavasti ”häviöpäivinä” häviöt liian suuria kun en pääse samanaikaisten pelien väliin enää muuttamaan panostusta tulosten mukaan.

Tuntuu siltä, että panostusta ei pitäisi lainkaan tehdä yksittäisen vedon mukaan, vaan vetotapahtuman joka on esim. 1 päivä. Eli jos löytää päivälle vaikka 6 hyvää kohdetta, niin laskee näille uuden todennäköisyyden voitolle ja panostaa niihin yhtenä kohteena. Esim. 6 kohdetta joiden jokaisen kerroin on 2 ja vastaavasti jokaisen yksittäinen todennäköisyys on 60 % . Todennäköisyys voitolle on silloin eri kuin yksittäisessä kohteessa. Binomijakaumaa soveltaessa voidaan laskea, että todennäköisyys saada ainakin 4 oikein (joka riittää voittoon) on 54 %. Tätä pitäisi sitten jotenkin soveltaa Kellyn kaavan kanssa koska kaikkia näitä 6 vetoa käsitellään yhtenä vetona (pelitapahtumana).
Olenkohan ollenkaan kartalla?

Pisteitä

Pisteitä yhteensä: 0. Antamasi peukut: 0.

Minikommentit


power
Jäsen
Viestit: 2536
Liittynyt: 10.12.2003, 16:41

Tuotto: -73.99 yks.

Palautus%: 97.85%

Panosten ka: 1.70 yks.

Vetoja: 2030

Pisteitä: 215

Viesti Kirjoittaja power »

Tässä linkki keskusteluun:viewtopic.php?t=2961

Ja tässä tuolta poimittu ESBC:ltä kopioitu vastaus:
Kolmas käsittelee sitten itse Kelly-kaavaa ja käytettyä jakajaa. Ymmärrän kaavan käytön tilanteissa, joissa pelikassan arvo lasketaan jokaiselle vedolle erillisesti (Siis jos olisi mahdollista) Entäs tuollaisena kiivaana pelipäivänä, jossa pelikassa ei ole tietenkään realiaikainen vetoja jätettäessä. Miten se huomioidaan (vai sopivalla jakajalla)? Pitääkö jakajaa muutella riippuen kuinka monta peliä yhtä aikaa on kohteena (Eli isompi jakaja lauantaina, kun jätettynä saattaa olla kymmeniä pelejä, verrattuna keskiviikkoon, jolloin on vain pari peliä)?

Tähän yksinkertaisin ratkaisu on laskea panokset aina sen hetkisestä kassasta. Eli pelaat 1.vedon jonka panos on 2%, seuraavan vedon panoksen laskisitkin sitten kassastasi josta on jäljellä 98%. Tässä on toki huonona puolena se, että mitä pienempi vedon järjestysnumero on, sitä suuremman painoarvon se saa kassan kehitykseen.

Parempi ratkaisu on se, että arvioit paljonko päivän aikana tulet kokonaisuudessaan pelaamaan ja lasket mihin kassasi laskisi jos pelaisit vedot yllä kuvatulla tyylillä. Tämän jälkeen jaat "veto kerrallaan" pelatun osuuden panosten summalla ja tässä on kertoja jolla kerrot panoksesi jotka olet laskenut aina päivän alkukassasta.

Katsotaan esimerkki: pelaat 10 vetoa joista jokaiseen panostaisit 5% "yksi kerrallaan" tilanteessa. Tällöin veto kerrallaan aina pienentyneestä kassasta panoksen laskien pelaisit yhteensä 1- 0,95^10 ~0,4 eli 40% kassastasi olisi vedoissa kiinni. Panostesi summa "yksi kerrallaan" tilanteessa olisi 50% (5%*10). Nyt siis kertojasi olisi 40/50 = 0,8. Nyt kun lasket panokset päivän alkukassasta aivan kuten pelaisit ne yksi kerrallaan ja kerrot panokset 0,8:lla, niin lopputulos on se, että tulet sijoittaneeksi yhteensä tuon 40%, mikä olisi siis sijoitus aina vähenevästä kassasta pelaten. Tämän kertojan käytön avulla kaikki vetosi saavat kuitenkin täysin saman painoarvon eli ensimmäisen ehdotuksemme ongelma on ratkaistu.

Tämä panostustapa on hieman "liian" varovainen, sillä tässä tavallaan oletetaan, että jokainen edeltävä veto menee väärin. Todellisuudessa tämä oletus ei tietenkään pidä paikkaansa vaan vedoistasi riippuen niistä osuu oletettavasti X% Jos keskimääräinen osumistn vedolle on esim. 50%, niin silloin voit "puolittaa" kertojasi eli käyttää 0,9:ää. ((1+0,8)/2).

Pisteitä

Pisteitä yhteensä: 0. Antamasi peukut: 0.

Minikommentit


kit
Jäsen
Viestit: 103
Liittynyt: 14.09.2003, 12:49
Pisteitä: 9

Turhaa näpertelyä

Viesti Kirjoittaja kit »

Tämä panostuksen hienosäätö on eräänlainen näpertelyn malliesimerkki, jossa ns. gurutkaan eivät aina näytä erottavan metsää puilta. Vähän - mutta vain vähän - kärjistettynä ensin ravistetaan hihasta sopivalta kuulostava Kelly-jakaja. Yleisimmin käytettyjä jostain syystä tuntuvat olevan parilliset luvut 4, 6 ja 8. Sitten kun noista on arvottu petsattavaan sarjaan sopiva jakaja, alkaa panostuksen hienosäätö desimaalien ja senttien tarkkuudella ja kaivetaan esille matematiikan oppikirjat. Kaikki se, mitä tehdään tuon Kelly-jakajan arpomisen jälkeen on pelkkää näpertelyä ja sen vaikutus hukkuu pyöristyksiin tuohon ensin tehtyyn päätökseen verrattuna. Paljon tärkeämpää olisikin keskittyä sen Kelly-jakajan optimaaliseen määrittämiseen.

KISS-periaate pätee tässäkin asiassa. Mikään laki ei määrää, että pelikassan, jonka perusteella panos lasketaan, on oltava reaaliaikaisesti määritetty pelitilien saldojen summa. Paljon helpommalla pääseekin, jos ymmärtää pelikassan eräänlaiseksi fiktiiviseksi suuntaa antavaksi suureeksi, jota päivitetään esim. suunnilleen vastaamaan pelitilien saldoa vaikkapa kerran viikossa sopivaan tasalukuun pyöristämällä.

Pisteitä

Pisteitä yhteensä: 0. Antamasi peukut: 0.

Minikommentit


credit
Jäsen
Viestit: 5223
Liittynyt: 02.08.2003, 00:47

Tuotto: +201.98 yks.

Palautus%: 104.11%

Panosten ka: 1.56 yks.

Vetoja: 3144

Pisteitä: 3958

Re: Panostus yhden vai useamman kohteen mukaan

Viesti Kirjoittaja credit »

Philips1 kirjoitti: Havaitsin ongelman siinä, että sijoitan keskimäärin useita vetoja päivässä enkä pääse optimoimaan panostustani jokaisen yksittäisen pelin jälkeen. Katson aina aamulla tuliko peleistä voittoa vai tappiota ja panostan seuraavan päivän peleihin Kellyn kaavan mukaan tietyn osuuden pelikassasta. Laskelmieni mukaan en saa mitään etua siitä, että lyön esim. 10 vetoa päivässä. Samaan tulokseen olisin päässyt pelkästään 1 veto/pävä periaatteella. Toki useampi veto hajauttaa riskiä.
Kysymykseni onkin, että jos on esim. 1000 € pelikassa ja on lyömässä vetoa kahteen samanaikaisesti alkavaan kohteeseen, niin kannattaako ensimmäiseen lyödä vetoa Kellyn osuus 1000 euron pelikassasta ja toiseen vetoon Kellyn osuus 1000 eurosta - (ensimmäisen vedon riski)? Jos ensimmäinen veto voittaa, on panostus toiseen vetoon liian pieni ja päinvastoin.
Kit totesikin jo oikeastaan kaiken oleelliseen sanoessaan tällaisen panostuksen optimoimisen olevan "näpertelyn malliesimerkki". Näinhän se tosiaan on. Mutta sanonpa minäkin muutaman sanan tästä aiheesta ...

Mielestäni ESBC:n neuvo vähentää jokainen pelattu veto pelikassasta ikään kuin se olisi hävitty ei ole paras mahdollinen ohje. Lisäksi siinä on selkeästi se ongelma, ettei kukaan voi päivän alussa tietää 100 prosentin varmuudella, kuinka paljon vetoja tulee pelaamaan tai saako kyseisiin kohteisiin haluamiaan panoksia edes sisään.

Mitä järkeä sitä paitsi on olettaa, että veto häviää? Jos oletetaan, että vedot ovat odotusarvoisesti voitollisia, on pelikassa jokaisen vedon jälkeen odotusarvoisesti entistä suurempi. Tällöin panoksien pienentäminen vie tehtyä panostusta entistä kauemmaksi optimaalisesta verrattuna siihen, että vedot pelattaisiin päivän "alkukassasta". Eikä tällaisella panostuksella saavuteta edes mitään kovin ihmeellistä riskin pienentämisen suhteen (jos vedot ovat toisistaan riippumattomia); pienemmät panokset tarkoittavat tietenkin pienempää riskiä pelikassalle, mutta samaan tulokseen voidaan päästä pienentämällä suoraan Kelly-jakajaa. Eli kuten kit jo toteaa, tärkeämpää olisi määritellä se optimaalinen Kelly-jakaja.

Itse panostan Kelly/4 aina päivän alkukassasta. Se on mielestäni kaikkein yksinkertaisin ratkaisu. Olen miettinyt myös muita systeemeitä, mutta hyödyt ovat niin pienet, ettei vaivannäkö mielestäni kannata. Hyödyllisempää on käyttää oma aika vaikka entistä parempien arvioiden tekemiseen.

Niille, joita tuo samanaikaisesti pelattavien vetojen panostuksen epäoptimaalisuus häiritsee ja jotka eivät uskalla laittaa pelikassastaan kerralla kovin paljon kiinni (vaikka vedot olisivat toisistaan riippumattomia), neuvoisin kuitenkin seuraavaa: Asettakaa kaikki samaan aikaan pelaamanne vedot paremmuusjärjestykseen siten, että ensimmäisenä on suurimman Kelly-panostuksen kohde ja viimeisenä se, johon Kellyn mukaan pitäisi sijoittaa kaikkein pienin osuus pelikassasta. Pelatkaa vedot tässä järjestyksessä siten, että jokaisen vedon panos vähennetään aina päivän alkukassasta ennen seuraavan vedon pelaamista. Näin ainakin kaikkein parhaalle vedolle tulee panostettua optimaalisesti (olettaen, että tn-arvio on kohdallaan) ja kaikkein pienin veto on se, jonka panostus on kaikkein todennäköisimmin kauimpana optimaalisesta.

Pisteitä

Pisteitä yhteensä: 0. Antamasi peukut: 0.

Minikommentit


Philips1
Jäsen
Viestit: 8
Liittynyt: 09.09.2007, 19:05
Pisteitä: 0

Viesti Kirjoittaja Philips1 »

Olen tullut siihen tulokseen, että Kelly-panostus ei sovi yhteen useamman samanaikaisen vedon kanssa ”näperteli” sitä sitten kuinka tahansa. Kelly-panostuksen tai minkä muun tahansa %pelikassasta panostusstrategian ideana on maksimoida kassan kasvunopeus. Creditin neuvo antaa parhaalle pelille suurin painoarvo on hyvä, mutta tämä oletushan jo sisältyy Kelly-kaavaan. Kelly-panostuksen käyttö useamman samanaikaisen vedon kanssa romuttaa mahdollisuuden kassan kasvunopeuden maksimointia ajatellen. Miksi?

Miettikääpä jos lyödään 5 samanaikaista vetoa joiden kaikkien kerroin on 2,2 ja todennäköisyys 50 %. Tällöin todennäköisyys hävitä tai voittaa kaikki vedot on sama. Jos olisi mahdollisuus lyödä kaikki nämä vedot yksitellen niin Kelly-panostus toimisi kuten on tarkoitettu, häviön jälkeen panostusta vähennetään ja vastaavasti voiton jälkeen lisätään. Tilanne muuttuu täysin jos vedot lyödään kerralla, Hävityn vedon jälkeen panostusta ei pääse vähentämään ja vastaavasti voiton jälkeen ei pääse panostusta lisäämään. Tällainen ”kelly”-malli maksimoi häviön ja minimoi voiton. Voiton jälkeen panostetaan liian vähän ja häviön jälkeen liikaa. Tämä riippumatta siitä miten panosta ”näperrellään” painoarvojen ym. mukaan.

Väitän että moni pelaaja päätyisi parempaan lopputulokseen pelaamalla vain yhden pelin kerrallaan useamman sijasta. Tässä olisi sekin etu, että jos löytää vaikka 5 samanaikaista hyvää pelikohdetta pelaisi vain sen jolla on paras OA. Jos pelaa useamman, niin pelit kannattaa niputtaa ja panostaa niihin kuin pelaisi vain yhden pelin kerrallaan. Jonkin verran kenties yhteensä enemmän, koska todennäköisyys hävitä koko panos 5 pelin sarjassa, jossa yksittäisen pelin todennäköisyys on 50 % on enää 3 %. Odotusarvo voitolle säilyy kuitenkin samana kuin yksittäisessä pelissä. Kelly panostusta on kuitenkin vaikea tähän käyttää, koska siinä oletetaan, että peli on yksittäinen tapahtuma joka joko hävitään kokonaan tai voitetaan tietyllä kertoimella. Useammassa yhtaikaisessa pelissä voi tapahtua kaikkea tältä väliltä.

Pisteitä

Pisteitä yhteensä: 0. Antamasi peukut: 0.

Minikommentit


lammpa-1
Avatar
Jäsen
Viestit: 2186
Liittynyt: 20.01.2007, 12:16

Tuotto: +96.12 yks.

Palautus%: 111.49%

Panosten ka: 2.56 yks.

Vetoja: 327

Pisteitä: 873

Viesti Kirjoittaja lammpa-1 »

Philips1 kirjoitti:Väitän että moni pelaaja päätyisi parempaan lopputulokseen pelaamalla vain yhden pelin kerrallaan useamman sijasta. Tässä olisi sekin etu, että jos löytää vaikka 5 samanaikaista hyvää pelikohdetta pelaisi vain sen jolla on paras OA. Jos pelaa useamman, niin pelit kannattaa niputtaa ja panostaa niihin kuin pelaisi vain yhden pelin kerrallaan.
Vai niin :D Saanen olla "lievästi" eri mieltä. Varianssia tulee "vähän" vähemmän, kun vetelee 100 vetoa viikossa vs 7 vetoa viikossa... vaikka sitten vähän pienemmällä OA:lla välillä pelaakin. Lisäksi -> jos todella pelaat positiivisia odotusarvoja, niin JOKAISESTA pelistä tulee "voittoa". Mitä enemmän kappalemäärissä pelaat positiivisen odotusarvon omaavia vetoja, sitä enemmän euromäärissä/aikayksikkö voitat... noin karkeasti... Vaikka sitten vähän perseelleen panostaen...

Pisteitä

Pisteitä yhteensä: 0. Antamasi peukut: 0.

Minikommentit


lammpa-1
Avatar
Jäsen
Viestit: 2186
Liittynyt: 20.01.2007, 12:16

Tuotto: +96.12 yks.

Palautus%: 111.49%

Panosten ka: 2.56 yks.

Vetoja: 327

Pisteitä: 873

Viesti Kirjoittaja lammpa-1 »

Sen verran vielä lisää että.... turha sen panostuksen kanssa on hermojaan menettää ja ikuisuuksia sitä miettiä, koska todennäköisyysarvioiden heitoissa ne suurimmat tappiot kuitenkin tehdään...

Pisteitä

Pisteitä yhteensä: 0. Antamasi peukut: 0.

Minikommentit


Philips1
Jäsen
Viestit: 8
Liittynyt: 09.09.2007, 19:05
Pisteitä: 0

Viesti Kirjoittaja Philips1 »

Tarkennetaan nyt hiukan ettei aivan väärin ymmärrettäisi. Se mitä yritän tässä sanoa on, että Kelly-jakajan käyttö samanaikaisten vetojen kanssa ei ole optimaalinen ratkaisu. Muussa tapauksessa on selvää että mitä useampi veto, niin sen lähemmäksi odotusarvoa lopputulos hakeutuu. Muutenhan jokainen vedonlyöjä vain odottaisi ja löisi sen yhden ”lotto”-vedon elämässään. Kelly-panostus on tavallaan vedonlyönnin ”vipurahasto” joka oikein käytettynä tuo optimaalisen lopputuloksen. Kaikkeen sitä ei kuitenkaan voi soveltaa.

Muutenkin tuntuu siltä, että aivan liian moni humaltuu tästä ylikerroin-periaatteesta. Ylikerroin on ehdoton edellytys voitolliselle vedonlyönnille, mutta ei takaa vielä mitään. Vääränlaisella panostuksella mennään poikki ylikertoimiakin pelatessa äärellisessä ajassa.

Jos toinen kotimainen taipuu, niin Ruotsin vastaavalla foorumilla http://forum.alltomspel.info/eve tätä panostusasiaa ruoditaan hyvinkin tarkasti useammassa topicissa.

Pisteitä

Pisteitä yhteensä: 0. Antamasi peukut: 0.

Minikommentit


Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Vedonlyöntikeskustelu”