Tänään on 27.05.2018, 11:34.

Nettipokerista iso ongelma Ruotsissa

Keskustelua pokeripeleistä.
Viestiketju Lukittu
Oliver
Avatar
Jäsen
Viestit: 1316
Liittynyt: 14.01.2003, 13:22
Pisteitä: 206
Viesti:

Nettipokerista iso ongelma Ruotsissa

Viesti Kirjoittaja Oliver »

ESS 2.3.2005
Leena Koivuneva
Tukholma

Nettipokerista iso ongelma Ruotsissa

Ulkomaisen pokerin peluu netissä on Ruotsissa riistäy­tymässä pelaajiensa käsistä ja siitä on tulossa suuren luo­kan yhteiskunnallinen ongel­ma. Vaikka nettipokeri on il­miönä vasta kolmisen vuot­ta vanha, siitä pelataan jo nyt 40 miljardin kruunun edestä vuodessa. Huikea summa konkretisoi­tuu, jos sitä vertaa Ruotsin val­tion omistaman Svenska Spel­yhtiön peleihin - mm. veikka­ukseen, lottoon ja totoon - si­joitettu määrä, joka on yhtäsuuri. Todelliseksi ongelmaksi po­kerinpeluun tekee nuorten pelaajien kohisten kasvava määrä. -Epätoivoiset vanhemmat soittavat meille ja kertovat kuinka heidän lapsensa ovat jääneet peliperkeleen kouk­kuun, kertoo Ruotsin peliriip­puvaisten valtakunnallisen lii­ton Tukholman osaston ainoa palkattu työntekijä Kalle, joka haluaa esiintyä vain etunimel­lään. Kalle tietää, että nuoret ovat todella jääneet koukkuun. Sil­lä eivät ainoastaan vanhem­mat vaan myös nuoret pelaa­jat ovat lähteneet hakemaan apua pelikierteeseen, jon­ka loppupäätä ei näy. Hän on saanut satoja yhteydenottoja pelihimon kouriin joutuneil­ta nuorilta, vaikka Tukholman osasto on toiminut vasta vuo­den ajan.

Rikollisuus seuraa

- Tiedän lukuisia tapauksia, joissa nuorten koulunkäyn­ti on jäänyt kesken kun elä­män on vallannut peli, peli ja peli. Nuoret saattavat viettää öisin jopa 8-10 tuntia tietoko­neen ääressä pokeria pelaten. Siinä menevät omat, lainatut ja varastetut rahat. Rikolli­suus seuraa pelihimon vana­vedessä. Vanhemmat herää­vät usein aivan liian myöhään tajuamaan, mihin pelihelvet­tiin heidän lapsensa ovat jou­tuneet, Kalle, itsekin entinen peliriippuvainen, kuvailee. Nettipokeri on väärinkäyt­töön paneutuneiden asian­tuntijoiden mukaan peliriip­puvaisten suosituin ja samal­la vaarallisin pelimuoto: aina käden ulottuvilla ja helposti salattava.

Mistä apua?

Väärinkäyttäjät voivat hakeu­tua Kolmårdenissa sijaitse­vaan hoitokotiin. Mutta kos­ka Ruotsin sosiaalilainsää­däntö ei tunne peliriippuvuu­den käsitettä, hoitoon hakeu­tuvat joutuvat usein itse mak­sumiehiksi. Apua peliriippuvuuteen antavat myös lähinnä suur­kaupunkialueilla toimivat pe­liriippuvaisten keskusliiton paikallisosastot, jotka järjes­tävät kerran viikossa avoin­ten ovien keskustelutilaisuuk­sia. Tämän lisäksi toimii val­takunnallinen päivystäväpu­helin. Paikallisosastoilla on myös puhelinpalvelu ja ajanvaraus maksuttomiin kahdenkeski­siin keskusteluihin.

Entä miten Kalle suhtau­tuu siihen, että Svenska Spel avaa verkossa oman pokerin­peluun sivustonsa uutena pe­limuotona vastapainona ulko­maisille rahastajille, joista val­tio ei hyödy verotuloina? - Pirunmoista. Svenska Spel laskee, että peliriippuvaisia on vain 2-3 prosenttia väestöstä. Mutta sehän merkitsee, että heitä on 200 000 - 300 000 tu­hatta kaikista maassa asuvis­ta. Koska tiedetään, että pe­liriippuvuus johtaa usein ri­kollisuuteen, niin voi miettiä, mitä se yhteiskunnalle mak­saa, Kalle tuohtuu. Sitä vastoin hän perään kuu­luttaa yhteiskunnalta rajusti enemmän varoja ennaltaeh­käisevään toimintaan ja peli­ongelmaisten hoitoon. Nykyisellään Ruotsin val­tion kassasta heruu vain 14 miljoonaa kruunua toiminta­tukea, vaikka se omilla peleil­lään tienaa seitsemän miljar­dia kruunua verotuloina.

____________________________________________________

Puuh. En sano mitään.


:shock:

Pisteitä

Pisteitä yhteensä: 0. Antamasi peukut: 0.

Minikommentit


Viestiketju Lukittu

Palaa sivulle “Pokeripelit”