Tänään on 24.05.2018, 15:27.

Mitä outit ovat ja miten niitä lasketaan?

Keskustelua pokeripeleistä.
Viestiketju Lukittu
thePJP
Jäsen
Viestit: 157
Liittynyt: 23.03.2005, 17:03
Pisteitä: 0

Mitä outit ovat ja miten niitä lasketaan?

Viesti Kirjoittaja thePJP »

Etkö osaa vielä laskea outteja, tai tiedätkö edes mitä ne ovat? Tämä muinoin tekemäni artikkeli ehkä auttaa sinua siinä.


Outit ovat yksi ehkä tärkeimmistä konsepteista, jotka on pakko sisäistää tullakseen hyväksi pokerinpelaajaksi. Jos et osaa laskea omia outtejasi jossakin tietyssä tilanteessa, et voi myöskään laskea pottikertoimia, joka useasti johtaa siihen, että teet väärän ja erityisesti tappiollisen ratkaisun. Jotta voit pelata pokeria voitollisesti, täytyy sinun hallita myös pelin matemaattinenpuoli ja outit ovat tärkeä osa sitä. Tämä artikkeli opettaa sinut tunnistamaan ja laskemaan outtisi.


Mitä outit ovat?

Outilla tarkoitetaan yleensä sellaista tulevaa korttia, joka voi tehdä kädestä parhaimman käden. Outtejen lukumäärä sellaiselle, joka on sillä hetkellä jäljessä parasta sen hetkistä kättä saadaan laskemalla kaikki sellaiset kortit yhteen, jotka voivat tehdä aiemmin jäljessä olleesta kädestä parhaimman. Eli jos olit jäljessä edellisellä kierroksella ja tullut kortti on sinulle outti, olet nyt edellä.

Non-outit ovat outtejen vastakohta. Non-outti on sellainen kortti, joka ei paranna kättäsi voittavaksi kädeksi, vaan säilyttää saman tilanteen, mikä oli ennen tämän kortin tuloa. Eli jos olit jäljessä edellisellä kierroksella ja tullut kortti on sinulle non-outti, olet edelleen jäljessä.

Jos olet jäljessä, niin outti muuttaa häviävän käden voittavaksi. Jos taas olet edellä, niin outti ei tee harmia kädellesi, eli sinulla on vieläkin paras käsi. Non-outeiksi lasketaan kaikki kortit, jotka ovat haitaksi kädellesi, riippumatta siitä oletko jäljessä vai edellä. Joskus jokin kortti voi olla sinulle non-outti, vaikka se auttaisikin parantamaan kättäsi. Koska jonkun toisen käsi saattaa tämän kortin myötä parantua vieläkin paremmaksi kädeksi. Esimerkiksi jos turnilla tulee pata 8, joka antaa sinulle suoran, mutta toinen saa samalla patavärin. Sillä ei ole myöskään mitään merkitystä, jos kätesi paranee käsirankingissa, jos olet silti muita jäljessä. Esimerkiksi tilanne, jossa sinulla on A pari K kickerillä ja riveriltä tulee K, jonka ansiosta saat kaksi paria, mutta vastustajalla oli jo turnilla väri. Tälläisissä tilanteissa kyseessä oleva kortti on non-outti, ei outti.

Outtejen ja non-outtejen määritteleminen auttaa sinua päättelemään voittomahdollisuutesi.*1


Outtejen laskeminen

Outtejen laskeminen pelitilanteessa ei ole mitenkään helppoa, sillä et voi koskaan varmasti tietää, että mitkä kortit vastustajallasi on. Senpä takia ne pelaajat, jotka osaavat lukea hyvin vastustajan käsiä ja osaavat suuremmalla todennäköisyydellä "laittaa" vastustajan oikealle kädelle saavat todella paljon etua suhteessa niihin pelaajiin, jotka ovat huonoja käsien lukemisessa.

Yritä muodostaa jonkinlainen käsitys siitä, että minkälainen käsi vastustajallasi mahdollisesti on. Ota huomioon vastustajasi pelityyli ja mitä hän on tehnyt aiemmilla kierroksilla. Esimerkiksi jos erittäin tiukka pre-flop pelaaja korottaa aikaisesta positiosta, on syytä epäillä että hänellä on kädessään joku todella vahva aloituskäsi.

Jos uskot olevasi edellä sinun ei välttämättä tarvitse laskea outtejen määrää Fixed Limit Hold'emissa. Sillä jos olet edellä, niin vastustajasi käden täytyy parantua jotta hän voittaisi, jolloin sinulla on varmasti tarpeeksi hyvät pottikertoimet pysyäksesi kädessä.

Jos uskot, että olet jäljessä sinun täytyy miettiä, että mitkä kortit auttavat sinun kättäsi parantumaan paremmaksi, kuin sinun vastustajasi käsi. Sitten, kun olet päätellyt että mitkä kortit tekevät kädestäsi voittavan käden, sinun täytyy laskea ne. Esimerkiksi jos sinulla on värin veto ja uskot, että voittaaksesi sinun täytyy saada väri. Sinulla on tällöin tasan 9 outtia (13 - 2 kädessäsi olevaa korttia - 2 pöydällä olevaa sen maan korttia = 9 tai sitten 13 - yksi kädessäsi oleva sen maan kortti - 3 pöydällä olevaa sen maan korttia = 9) Huomaa, että sellainen väri joka muodustuu niin, että neljä sen maan korttia on pöydällä on huomattavasti heikompi, kuin jos sinulla on kaksi sen maan korttia kädessäsi (toki jos sinulla on sen maan A kädessäsi sinulla ei ole hätää, sillä sinulla on silloin ns. nut-väri eli paras mahdollinen väri, A-high flush). Kun olet saanu laskettua outtejesi määrän, täytyy sinun laskea non-outtisi. Non-outtien määrä on suhteellisen helppo laskea, sillä se on vain tuntemattomien korttien määrä miinus outtiesi määrä. Flopilla tuntemattomien korttien määrä on 47 ja turnilla luku on tietysti 46. Esimerkiksi sinulla on flopilla värin veto, jolloin sinulla on 9 outtia. Joten non-outtien määrä on 47 - 9 = 38.

Ennen floppia on turha laskea outteja, koska on olemassa niin monia erilaisia aloituskäsiä ja liian vähän tietoa vastustajasi käden vahvuudesta saatavilla. Ainoastaan silloin, kun sinulla on jokin suhteellisen pieni taskupari esimerkiksi 44 ja monta pelaajaa on mukana voit laskea outit. Tälläisessä tilanteessa sinulla on periaatteessa vain kaksi outtia, eli kaksi jäljellä olevaa nelosta.

Flopilla ja turnilla sinulla on jo tarpeeksi tietoa käytössäsi, jotta voit muodostaa jonkinlaisen käsityksen siitä, mitkä kortit vastutajallasi on.


Heikot outit

Kun lasket outteja sinun täytyy ottaa huomioon, että kuinka todennäköistä on, että joku kortti on sinulle outti. Kuten jo aiemmin todettiin, niin siitä ei ole mitään hyötyä, jos kätesi parantuu, mutta ei siltikään ole paras käsi.

Esimerkki

Sinulla on As Ts ja pöytä on Kd - 4s – 2s – 9c. Sinulla on yhdeksän vahvaa outtia nut-väriin, jokainen pakassa oleva pata antaa sinulle värin ja kolme ässää ovat sinulle heikkoja outteja. Syy miksi kolme outtia ässään ovat heikkoja on se, että vastustajalla voi olla jo kaksi paria tai setti (jos vastustajallasi on setti, niin pata kuningas tai pata 9 eivät myöskään olisi outteja sinulle *2), jolloin ässät eivät olisi sinulle outteja. Tässä tapauksessa A antaa sinulle parin, mutta se voi samalla antaa vastustajallesi A parin paremmalla kickerillä tai kaksi paria. Huomaa, että kuinka monelle kädelle häviät, jos riveriltä tulee ässä: KK, 44, 22, 99, AA, K4, K2, K9, AK, 42, 49, 92, A4, A2, A9, AQ ja AJ, sekä jos vastustajallasi on AT, niin luvassa on split pot.

Pitäisikö heikkoja outteja sitten huomioida ollenkaan? - Pitäisi, mutta ne on suhteutettava vastustajien määrään ja siihen todennäköisyyten, että esimerkiksi tuossa esimerkkikädessä vastustajallasi olisi A paremmalla kickerillä kädessään. Jos luulet, että yksittäistä vastustajaa vastaan sinulla on 50% mahdollisuus, että A on sinulle outti, sinun pitäisi laskea 3 jäljellä olevaa A:ta noin yhdeksi outiksi. Mutta kahta tai useampaa vastustajaa vastaan A:n voi melkeinpä jättää pois outteja laskettaessa. Riippuen tietenkin, mitä edellisillä ”panostus kierroksilla” on tapahtunut ja vastustajasi pelityyli tuntien voit päätellä, että kuinka todennäköistä on, että vastustajallasi on A kädessään tai että vastustajallasi oli jo ennen riveriä kaksi paria tai setti. Kolmea jäljellä olevaa kymppiä en ainakaan ottaisi huomioon outteja laskettaessa, sillä häviät aivan liian monelle kädelle kympin tullessa riveriltä.

Sinun tulisi myös usein vähentää outeja esimerkiksi sellaisissa tilanteissa, joissa sinulla on suoran veto ja pöydällä on neljä korttia väriin ja monta vastustajaa on mukana kädessä. Muutenkin tulisi suhtautua varovaisuudella, jos floppi on “kaksi mainen” (eli siis jos floppi sisältää vain kahden maan kortteja), eikä lähteä edes jatkamaan liian heikkoja vetoja, varsinkin jos monta vastustajaa on mukana. Erilaiset runner – runner mahdollisuudet, esimerkiksi runner – runner suora tai väri lasketaan yleensä yhdeksi outiksi (siis esimerkiksi kaksi peräkkäistä saman maan korttia tai kaksi suoran täydentävää korttia).

Esimerkki

Sinulla on kädessäsi As 9s ja floppi on Jd 9d 4c ja monta pelaajaa on mukana. Jollakin mahdollisesti voi olla värin veto, jolloin Ad ei ole sinulle outti. Voit myöskin hävitä esimerkiksi AJ:lle. Setin mahdollisuus on myöskin otettava aina huomioon, sekä kaksi paria.

Tässä muutamia yleisimpiä vetoja ja niiden outtimääriä.Vetojen nimet ovat englanniksi sen takia, koska niitä oli erittäin vaikea suomentaa sillälailla, että ne voisi vielä ymmärtääkin sen jälkeen.


Outtien laskeminen on loppujen lopuksi melko vaativaa touhua, mutta kokemuksen ja pelitaitojen kasvaessa homma helpottuu huomattavasti. Toivottavasti artikkeli auttaa sinua hieman alkuun outtien laskemisessa.

*1 Outtien ja Non-outtien hyödyntämistä todennäköisyyslaskuissa käsitellään mahdollisesti tulevassa artikkelissa.

*2 Suhtaudu aina varovaisuudella, jos sinulla on väri, mutta pödällä on pari, sillä silloin neloset sekä täyskäsi ovat mahdollisia.

Pisteitä

Pisteitä yhteensä: 0. Antamasi peukut: 0.

www.pokerimestari.com

- Pokerifoorumi

Minikommentit


Wille_78
Jäsen
Viestit: 799
Liittynyt: 30.09.2004, 17:29

Tuotto: +122.96 yks.

Palautus%: 109.28%

Panosten ka: 2.95 yks.

Vetoja: 449

Pisteitä: 772
Paikkakunta: Savo

Viesti Kirjoittaja Wille_78 »

Osaatko thePJP antaa neuvoja, moneksiko outiksi lasketaan ns. takaoven värit ja suorat, eli sekä turn- & riverkortin pitäisi sattua samaa maata tai peräkkäiseksi muodostamalla suoran? Jostain olen muistaakseni lukenut että ns. takaoven väri lasketaan n.1,5:ksi outiksi.

Pisteitä

Pisteitä yhteensä: 0. Antamasi peukut: 0.

Onhan se mahdollista, mutta epätodennäköistä.

Seurannan panostus asteikolla 1-5 yksikköä. --> Vuoden 2014 alusta tasapanostus 3 yks per veto

Minikommentit


jl
Jäsen
Viestit: 52
Liittynyt: 14.02.2004, 17:30
Pisteitä: 0

Viesti Kirjoittaja jl »

Wille_78 kirjoitti:Osaatko thePJP antaa neuvoja, moneksiko outiksi lasketaan ns. takaoven värit ja suorat, eli sekä turn- & riverkortin pitäisi sattua samaa maata tai peräkkäiseksi muodostamalla suoran? Jostain olen muistaakseni lukenut että ns. takaoven väri lasketaan n.1,5:ksi outiksi.
En ole kuullut aikaisemmin tällaisesta kahden kortin out -ajattelusta, mutta luulen ymmärtäväni mitä tässä tarkoitetaan.

Backdoor flush:
9/47 * 8/46 = 3.33%

Backdoor flush voidaan saada vasta riverillä, joten mielestäni reilu vertailukohta on monellako (X) outilla on todennäköisyys saada haluttu käsi riveriin mennessä. Tässäkin tapauksessa yhdellä kortilla saatava käsi on edullisempi, koska jos käden saa valmiiksi jo turnilla, on sen voittopotentiaali varmasti suurempi. Jos käsillä mennään all-in flopilta on vertailu tasavertainen.

Lasketaan X -outti määrä Reuben&Ciaffone Pot-limit&No-Limit Poker:n sivulla 207 käyttämällä tekniikalla:
Suotuisat kädet:
Osuu turnilla -> kaikki käy riverillä:
X * 46
Ei osu turnilla -> osuu riverillä:
(47 - X ) * X
-> 46X + ( (47 - X ) * X )
-> 93X - X2 [X2 tarkoittaa X potenssiin 2]
Kaikki mahdollisuudet:
47*46=2162
Suotoisat/Kaikki = Tod(Backdoor Flush)
( 93X - X2 )/2162=3.33%
-> X=0.78
Eli vastaava out määrä on 0.78

Kolmen peräkkäisen kortin suoran alku (n, n+1, n+2) suoraksi:
Turnilla n-1 tai n+3 ja tämän jälkeen riverillä (n-1 -> n-2 tai n+3; n+3 -> n-1, n+4)
8/47 * 8/46 = 2.96%
Turnilla n-2 tai n+4 ja tämän jälkeen riverillä ( n-2 -> n-1; n+4 -> n+3)
8/47 * 4/46 = 1.48%
Eli yhteensä 4.44%
Samalla tavalla kuin backdoor flush:lla:
(93X - X2 )/2162=4.44%
-> X=1.04
Eli vastaava out määrä on 1.04

Korjatkaa, jos tuli ajatus- tai laskuvirhe.

Edit: kaavassa oli virhe. Oli ( -x2+46X +47 ), kun pitää olla ( 93X -X2 ). Sattumalta ei juuri vaikuttanut tuloksiin.

Pisteitä

Pisteitä yhteensä: 0. Antamasi peukut: 0.

Minikommentit


thePJP
Jäsen
Viestit: 157
Liittynyt: 23.03.2005, 17:03
Pisteitä: 0

Viesti Kirjoittaja thePJP »

jl kirjoitti:
Wille_78 kirjoitti:Osaatko thePJP antaa neuvoja, moneksiko outiksi lasketaan ns. takaoven värit ja suorat, eli sekä turn- & riverkortin pitäisi sattua samaa maata tai peräkkäiseksi muodostamalla suoran? Jostain olen muistaakseni lukenut että ns. takaoven väri lasketaan n.1,5:ksi outiksi.
En ole kuullut aikaisemmin tällaisesta kahden kortin out -ajattelusta, mutta luulen ymmärtäväni mitä tässä tarkoitetaan.

Backdoor flush:
9/47 * 8/46 = 3.33%

Backdoor flush voidaan saada vasta riverillä, joten mielestäni reilu vertailukohta on monellako (X) outilla on todennäköisyys saada haluttu käsi riveriin mennessä. Tässäkin tapauksessa yhdellä kortilla saatava käsi on edullisempi, koska jos käden saa valmiiksi jo turnilla, on sen voittopotentiaali varmasti suurempi. Jos käsillä mennään all-in flopilta on vertailu tasavertainen.

Lasketaan X -outti määrä Reuben&Ciaffone Pot-limit&No-Limit Poker:n sivulla 207 käyttämällä tekniikalla:
Suotuisat kädet:
Osuu turnilla -> kaikki käy riverillä:
X * 46
Ei osu turnilla -> osuu riverillä:
(47 - X ) * X
-> 46X + ( (47 - X ) * X )
-> 93X - X2 [X2 tarkoittaa X potenssiin 2]
Kaikki mahdollisuudet:
47*46=2162
Suotoisat/Kaikki = Tod(Backdoor Flush)
( 93X - X2 )/2162=3.33%
-> X=0.78
Eli vastaava out määrä on 0.78

Kolmen peräkkäisen kortin suoran alku (n, n+1, n+2) suoraksi:
Turnilla n-1 tai n+3 ja tämän jälkeen riverillä (n-1 -> n-2 tai n+3; n+3 -> n-1, n+4)
8/47 * 8/46 = 2.96%
Turnilla n-2 tai n+4 ja tämän jälkeen riverillä ( n-2 -> n-1; n+4 -> n+3)
8/47 * 4/46 = 1.48%
Eli yhteensä 4.44%
Samalla tavalla kuin backdoor flush:lla:
(93X - X2 )/2162=4.44%
-> X=1.04
Eli vastaava out määrä on 1.04

Korjatkaa, jos tuli ajatus- tai laskuvirhe.

Edit: kaavassa oli virhe. Oli ( -x2+46X +47 ), kun pitää olla ( 93X -X2 ). Sattumalta ei juuri vaikuttanut tuloksiin.
Öh, joo, samaa mieltä :lol:

Pisteitä

Pisteitä yhteensä: 0. Antamasi peukut: 0.

www.pokerimestari.com

- Pokerifoorumi

Minikommentit


viihdeveto
Jäsen
Viestit: 466
Liittynyt: 07.06.2003, 14:12
Pisteitä: 0

Viesti Kirjoittaja viihdeveto »

jl kirjoitti:
Wille_78 kirjoitti:Osaatko thePJP antaa neuvoja, moneksiko outiksi lasketaan ns. takaoven värit ja suorat, eli sekä turn- & riverkortin pitäisi sattua samaa maata tai peräkkäiseksi muodostamalla suoran? Jostain olen muistaakseni lukenut että ns. takaoven väri lasketaan n.1,5:ksi outiksi.
En ole kuullut aikaisemmin tällaisesta kahden kortin out -ajattelusta, mutta luulen ymmärtäväni mitä tässä tarkoitetaan.

Backdoor flush:
9/47 * 8/46 = 3.33%
Pitää tietysti olla 10/47 * 9/46 = 4.16% eli backdoor on 1 outin arvoinen.

Pisteitä

Pisteitä yhteensä: 0. Antamasi peukut: 0.

Minikommentit


jl
Jäsen
Viestit: 52
Liittynyt: 14.02.2004, 17:30
Pisteitä: 0

Viesti Kirjoittaja jl »

viihdeveto kirjoitti:
jl kirjoitti: Backdoor flush:
9/47 * 8/46 = 3.33%
Pitää tietysti olla 10/47 * 9/46 = 4.16% eli backdoor on 1 outin arvoinen.
Totta. Jotenkin tuli tuo 9 suoraan selkärangasta, kun väristä oli puhetta. Kiitos korjauksesta.

Pisteitä

Pisteitä yhteensä: 0. Antamasi peukut: 0.

Minikommentit


Viestiketju Lukittu

Palaa sivulle “Pokeripelit”