Sivu 1/1

Böllnas 17.9.

Lähetetty:
Kirjoittaja Vislaus
Onpas mahtava kisa Bollnäsissä illalla ja tässä superpieni kerroin, mutta silti itselle riittävä panostukseen.

Tekno Odin - Eikdölen 1/1,05 oa. 1,01 :idea: :idea: :idea: :idea: /5 Unibet

- Kyseessä supervarsan 23:s startti urallaan ja varmaankin 19:sta voittokin. Tekno Odin on upea ilmestys kilparadoilla ja luulenpa, että Suomenhevosillamme voi olla lähivuosina tukalat paikat pärjäillä samaisissa kisoissa. Tyyli mennä on silmiä hivelevää ja hyvin, joskopa erittäin vaikeaa on tälle illalle tappiota povailla.

Nuo muutamat tappiot ovat jokopa hevoselle hyvin harvinaisista laukoista johtuneita, alku-uralla takamatkalta johtunut sekä yhdessä jo ottanut mittaa kolmoissijan arvoisesti vanhemmista hevosista. Nyt sakki on normaali ja vaikkapa esim. Eikdölen saakin rattaileen Kaj Widellin, niin en näe mahdollisena, että valmentajansa (!) ykköspyssyn ohitse kiitäisi lopussa.

Silminpistävää on myös Moe Odinin loistokkuus siitoksessa. Tässä Prinsessa Madeleinin lähdössä on 6/12 kyseisen orin jälkeläistä. Pelottavaa jalostuskehitystä Suomenhevostemme kannalta.

Re: Böllnas 17.9.

Lähetetty:
Kirjoittaja thorn
Joo ei ole paljoa suomenhevosillamme sanottavaa muita kylmäverisiä vastaan. Toisaalta naurettavaa että ne juoksevat vastakkain.

Re: Böllnas 17.9.

Lähetetty:
Kirjoittaja Vislaus
Eipä voi, kuin ihastella Tekno Odinin tyyliä, sen helppoutta, mykistävää.

Tuon mykistävän voi käydä katsomassa jokainen hevostelusta kiinnostunut tai kiinnostumatonkin ihminen täältä;

http://www.atgplay.se

Tuolta V65-3 Böllnas

Tekno voi olla naapurimailemme samanlainen kultakimpale lajin kiinnosteen nostaja, kuin täällä meillä Brad De Veluwe. Näitä yksilöitä tarvitaan massaurheilussakin. :) Jalostuksessa sekä kilparadoilla viellä jokin aikaa sitten Suomenhevoset olivat ykkösiä Pohjois-maissa ja jopa pohdittiin epäreiluutta ja mahdottomuutta muiden rotujen pärjäämisen osalta. Nyt on kelkka kääntynyt ja luultavasti pysyvästi, sillä tyyliltäänhän esim. Tekno Odin on liki täydellinen ja siten uskon vauhtien viellä seuraavilla sukupolvilla kasvavan selvästi heidän edukseen.

On tämä silti, hieno laji! :)

Re: Böllnas 17.9.

Lähetetty:
Kirjoittaja ptets
Vislaus kirjoitti:Jalostuksessa sekä kilparadoilla viellä jokin aikaa sitten Suomenhevoset olivat ykkösiä Pohjois-maissa ja jopa pohdittiin epäreiluutta ja mahdottomuutta muiden rotujen pärjäämisen osalta. Nyt on kelkka kääntynyt ja luultavasti pysyvästi, sillä tyyliltäänhän esim. Tekno Odin on liki täydellinen ja siten uskon vauhtien viellä seuraavilla sukupolvilla kasvavan selvästi heidän edukseen.
Riippuu vähän miten näitä ns. eri rotujen hyvyyksiä mittaa. Yhden superyksilön kautta vaiko koko massan? Tekno Odin on poikkeusyksilö mutta ruotsalaiset rajoittavat edelleen suomenhevosten kilpailumahdollisuuksia kylmäverilähdöissä. Ihan siitä syystä että se massa ei pärjää suomenhevosille. Vähän sama kuin vertaisi Brad De Veluwea ruotsalaisiin ikätovereihinsa ja vetäisi johtopäätöksen että suomalainen jalostus on ruotsalaista edellä kun Brad on parempi kuin ruotsalaiset.

Re: Böllnas 17.9.

Lähetetty:
Kirjoittaja Vislaus
Ilman muuta erinäisiä mittareita ja mittaustapoja pitääkin olla sekä myös mielipiteitä, joista muodontuu monesti parhaat keskustelut sekä ideatkin.

En itsekään vertaa rotuja tai maan hevosten tasoa yhden tai edes muutaman huipun pohjalta, vaan lähinnä laajemmasti. Silti näen edelleen, että muut Pohjoismaat ovat onnistuneet jalostuksellisesti tuottamaan viimeisten vuosien aikana selvästi enemmän kylmäverisiä huippuja, kuin mihin suomenhevosissa ollaan pystytty. Muutaman huippuorin onnistuminen (Esim. Moe Odin ja Järvsofaks) myös siitoksessa on antanut vauhtia heidän jalostukselleen, sekä selkiyttänyt heidän rotunsa juoksutyyliä aina vain lähemmäksi lämminverisyydellistä helppoutta.

Näen esim. Tekno Odinissa jo nyt mahdollisuuden jatkaa tuota jalostuksen kautta tulevaa etua meihin nähden, sillä rungoltaan ja tyyliltään on sellainen, että herkästikin voi jättää piirteitään varsoillensa. Tuolloin seuraavissa sukupolvissa pitäisi Suomeenkin saada nimenomaisesti uusia sekä hyviä siitosoreja, sillä esim. Liising ja Viesker alkaa edustamaan jo "vanhaa" kantaa vrt. naapurimaamme.

Re: Böllnas 17.9.

Lähetetty:
Kirjoittaja ptets
Loppujen lopuksi niitä huippuja on sattunut nyt kolme viidentoista viimeisen vuoden ajalle(Järvsöfaks, Hallsta Lotus ja nyt Tekno Odin). Ja on totta että Vieskerin jälkeen sh-puolelle ei ole sattunut oikein huippuoria. Mutta jos katsotaan vastaavasti tammoja niin naapurimaista ei ole tullut yhtään mitään. I.P. Vipotiina ja Sirun Valpuriina olisivat jättäneet tupsujalat kauas taakseen.

Re: Böllnas 17.9.

Lähetetty:
Kirjoittaja Vislaus
Kaksinkertainen PM-voittaja Mörtvedt Jerkeld, Moe Brage, Röste Bo, Moe Odin, Lome Kongen, Åsajerven...onhan näitä, vaikka tottapa tuo, että tammoissa on Suomen taso ollut viellä toistaiseksi parempi, mutta johtuneeko kilpailujärjestelmien erilaisuudesta, sillä täällä hyvätasoisten tammojen kilpailuttaminen on selkeästi muita maita kiinnostavampaa esim. omien tammasarjojen, mutta etenkin Kuningatar-kisan tähden.

Silti siis, Suomenhevosten puolesta lippu korkealle tulevana lauantaina PM:ssä. :)