Tänään on 28.05.2018, 03:24.

voimalukuja

Strategiat, kertoimenlaskenta ja muut ohjeet/vinkit tänne.
Vastaa Viestiin
reinikainju
Jäsen
Viestit: 18
Liittynyt: 17.01.2003, 09:31
Pisteitä: 0
Paikkakunta: kuopio

voimalukuja

Viesti Kirjoittaja reinikainju »

Olisiko kellään vinkkejä mitenkä pääsis alkuun kun tarkoitus olisi laskea eri sarjojen joukkueille voimalukuja. Mitä kaikkea pitäisi ottaa huomioon? Ja ennenkaikkea mitenkä muutatte erilaiset tiedot numeroiksi?
Arvokkaista tiedonjyväsistä etukäteen kii´tos

:P

Pisteitä

Pisteitä yhteensä: 0. Antamasi peukut: 0.

Minikommentit


Berrie
Jäsen
Viestit: 1491
Liittynyt: 14.01.2003, 10:40
Pisteitä: 33

Viesti Kirjoittaja Berrie »

Kopsaan vastaavan keskustelun Finnishbettingistä ilman asianosaisten suostumusta... Hymiöitä puuttuu kun niitä ei notepad suostu näyttämään.

Sehalone (epe) kysyi seuraavaa:

Oma vedonlyöntini on perustunut jo pitkään muiden tn-arvioihin ja omaan tuntumaan. Kunhan aikaa hieman heruisi niin ajattelin alkaa omien laskentamenetelmien kehittelyn. Kysynkin asiasta enemmän tietäviltä, kuinka lähteä liikkeelle? Mihin teidän arvionne perustuvat?

Onko voimaluvut hyvä ottaa perusarvioksi mistä lähteä liikkeelle? Ja kuinka ottaa joukkeen nykyisen kunnon huomioon? Onnistuuko pelkästään jonkin näköisellä painokertoimella?

Perustuvatko arvionne joukkueen keskimääräiseen menestykseen vai kuinka ottaa huomioon realistisesti ottelun vastustajat. Onko hyvä idea esimerkiksi määrittää joukkueet eri tasoryhmiin, joita kauden aikana sitten korjaillaan. Ja kuinka ottaa huomioon loukkaantumiset/vahvistukset/... lisäättekö tn-arvioon "käsin" jälkeenpäin vai saisiko jotenkin sisällytettyä joukkueen ko. hetken kuntoarvioon?

Entäs ohjelmat? Riittäisiko Excel vai kannattaisiko Accesilla laajempi tietokanta väsätä?

Tässä tuli reilusti kysymyksiä yhdellä rysäyksellä, toivottavasti joku jaksaisi vastata edes osaan. Etukäteen avusta kiittäen.

Winorloose vastasi:

En tiedä ovatko sivut kaikille tutut, mutta sieltä löytyy asiaa myös esim. voimaluvuista.

http://personal.inet.fi/koti/juha.piste/faq/

Oliver vastasi:
Pahan pistit... Toi Juhan faq on kyllä ihan hyvä alku. Seuraavaksi kannattaisi kerätä ottelutuloksia 5-10 vuoden ajalta esimerkiksi Accessiin, että pääsee vähän enemmän jyvälle siitä, miten joukkueiden väliset voimasuhteet tai maaliprosentit vaikuttavat otteluiden lopputuloksiin.

Sitten vain täytyy määritellä joukkueiden voimaluvut (esim pisteodotusarvot) ja katsoa, että miten aikaisemmin samankaltaiset ottelut ovat päättyneet... Voimalukujen määritys onkin sitten se hankalampi homma ja tapoja on yhtä monta kuin laskijaakin. Luvut pitäisi kai jotenkin osata rakentaa tulosten ja esitysten avulla, apuna edelliskauden sarjataulukko ja tiedot pelaajakaupoista ja mitä nyt mieleen muuta tuleekaan... Näiden muuttaminen numeroiksi...heh heh...ei ole kovin helppoa. Eikä huolellinenkaan analyysi ehkä riitä, kun on tuommoisia joukkueita kuin Norwich ja Tottenham!!!

Vaikka siis kuinka huolellisesti voimalukuja pyrkii laskemaan, niin oma mielipiteeni on se, että konearvioita voi käyttää vain suuntaa antavina arvioina. Joskus pelasin suoraan konearvioiden mukaan, mutta pelikassa kasvoi liian hitaasti tai oikeastaan junnasi paikallaan. Vaistoa ei voita mikään hilavitkutin. Tietokonekin on pelkkä laskin, joten sille on mahdotonta kehittää ohjelmaa, joka osaisi aivojen lailla yhdistää tiedonmurusia lopullisiksi pelipäätöksiksi.

Joku ihmeen Bernoldi vastasi: :wink:

Tämä on kai yksi ikuisuuskysymyksistä ja mahdollisesti sellainen mihin kaikki ei halua vastata. Itse olen aika montaa erilaista tekniikkaa kokeillut, eikä sitä yhtä ainoaa oikeaa ole löytynyt vieläkään. Oma laskenta on perustunut voimalukuihin, jotka olen muodostanut kauden alussa edellisen kauden sarjataulukosta, osittain olen kyllä ottanut huomioon myös pari edellistä kautta. Näin pyrin minimoimaan mahdolliset heitot (mielestäni koko kauden mittaisia heittojakin voi tapahtua, näiden havaitseminen on toki vaikeaa). Lisäksi tietysti pitää ottaa huomioon joukkueissa tapahtuneet muutokset, mutta tässä todennäköisesti tehdään virheitä eli painotetaan niitä liikaa. Päinvastaisena esimerkkinä otan Englannin ykkösdivarista Portsmouthin, joukkue satsasi reilusti tähän kauteen ja muuttui aika paljon, mutta aliarvioin joukkueen pahasti ja nyt onkin pitänyt ruuvata voimalukua urakalla kohdilleen.

Oikeastaan tämän jälkeen päivitän lukuja vain käsin, jossain vaiheessa pyöritin/muutin omia lukuja sarjataulukon perusteella, eli seurasin miten omat luvut/sarjataulukon muuttamat luvut kehittyivät. Tässä kävi niin että omat luvut olivat ehkä tarkempia ja ennakoivat ehkä hieman paremmin todellista kehitystä (Jos Kasparov voitti shakissa tietokoneen niin miksen minäkin tässä asiassa , vaikka taisin oikeasti voittaa vain sarjataulukon).

Oikeastaan tuolla pääsee perusprossien laskemisessa alkuun. Jos haluaa mennä vielä pidemmälle/tarkempiin analyyseihin, kannattaa opetella ottamaan huomioon maalimäärät. Maalimäärien tietäminen mahdollistaa tasoitusten laskennan (-0.5/+0.5 on tietysti suoraan perusprossista laskettavissa) ja U/O laskennan.

Mitä sitten noihin välineisiin tulee, niin itselläni on käytössä osittain vielä Excel ja myöskin enenevässä määrin omatekoinen softa. Oma softa on ainakin vielä enemmän vetoaputyökalu, mutta jos ja kun jaksan niin siinä varmaan tulee olemaan samat jutut kuin Excelissä ja lisäksi muutakin. Mutta minun mielipiteeni on, että Excelillä on hyvä laskea prosentit, systeemit ovat kuitenkin helpommin muokattavissa eli aloita Excelillä ja kun pääset itseäsi tyydyttävään kaavastoon, voit koodata oman softan. Edelliset pelit voivat olla luonnollisesti kannassa ja voithan hakea ne siihen Exceliin jos haluat.

Eipä mulla tähän taida olla muuta sanottavaa. Jotain jäi tietysti pois ja jotain kerroin kuitenkin epäselvästi, joten kysykää...

Pisteitä

Pisteitä yhteensä: 0. Antamasi peukut: 0.

Minikommentit


reinikainju
Jäsen
Viestit: 18
Liittynyt: 17.01.2003, 09:31
Pisteitä: 0
Paikkakunta: kuopio

Viesti Kirjoittaja reinikainju »

kiitos paljon. :P
nyt pääsee opiskelemaan.
hyvä että laitoit erilaisia näkemyksiä aiheesta, niin saa hivenen erilaista näkemystä aiheesta. Tiedätkö muuten onko missään muualla vastaavanlaista keskustelua?
sormeni syyhyvät päästä asioita opiskelemaan.

tsemppiä vetoihin

Pisteitä

Pisteitä yhteensä: 0. Antamasi peukut: 0.

Minikommentit


mikkou
Jäsen
Viestit: 2128
Liittynyt: 14.01.2003, 01:21
Pisteitä: 9
Viesti:

Viesti Kirjoittaja mikkou »

Moi,

niin tarkoituksena olisi että nämäkin sivustot: www.ylikerroin.com tarjoaisivat jossakin vaiheessa samantapaista teoreettista puolta vedonlyöntiin kuin esim. tuo juhan sivusto, mutta tällähetkellä ei aika ole riittänyt saattamaan asiaa kuntoon........

Jotakin olisi kyllä tekosessa ja tehtynäkin, mutta mutta...... ;)

Niin ja kun oppia tulee, annathan meidänkin nauttia sen hedelmistä :):)

edit: Niin ja tuosta tuli mieleeni, että mikäli jollakulla on omaa vetoaiheista materiaalia eikä paikkaa missä tuoda sitä esille, niin lähettäkää minulle niin katsotaan. Tai vaihtoehtoisesti linkkejä omille sivuillenne.

Pisteitä

Pisteitä yhteensä: 0. Antamasi peukut: 0.

Minikommentit


Berrie
Jäsen
Viestit: 1491
Liittynyt: 14.01.2003, 10:40
Pisteitä: 33

Viesti Kirjoittaja Berrie »

Aiheesta on silloin tällöin käyty jalilla keskustelua mutta ei ole tullut otettua talteen niitä juttuja. Tännehän voisi muutkin läjätä jos on jotain juttuja tallessa. Tarkoitan yleismaailmallisia vetojuttuja kaavoja ei tarvitse paljastella jos ei halua.

Pisteitä

Pisteitä yhteensä: 0. Antamasi peukut: 0.

Minikommentit


mikkou
Jäsen
Viestit: 2128
Liittynyt: 14.01.2003, 01:21
Pisteitä: 9
Viesti:

Viesti Kirjoittaja mikkou »

Niin eli mikäli löytyy niin molemmat vaihtoehdot ovat käytettävissä, eli joko tänne foorumille, tai sitten tehdään erillinen TEORIApläjäys sivusto tuonne pääsivun alle, josta noita juttuja olisi luettavissa.... sellainen on kyllä tulossakin jossainvaiheessa.

Pisteitä

Pisteitä yhteensä: 0. Antamasi peukut: 0.

Minikommentit


vetopiru
Jäsen
Viestit: 55
Liittynyt: 24.01.2003, 09:41
Pisteitä: 0

Vaikeus on päivittää voimaluvut

Viesti Kirjoittaja vetopiru »

Alkuun pääsee aika yksinkertaisellakin voimalukujärjestelmällä. Mulla sillai, että jokaiselle porukalle on oma laskettu prosentti aluksi, ihan voitot tasurit tappiot. Sittenhän ollaan siinä tilanteessa, että vastustajalla ei olisi väliä, mutta kun on. Tein jpukkue joukkuetta vastaan saman, mutta siitä tulee niin älytön tietokanta, että ei futaa. Tein sitten vuoden ajalta siis kalenterivuodelta sarjataulukon ja pisteytin sijat (en kerro kuinka). Loppu onkin ihan fiilinkiä ja lehtien arvioita, pelaaja vaihtoja jne.
Tärkeintä kuitenkin on saada päivitys ajoissa omaan kaaliinsa ja olla luottamatta näihin omiin lukuihinsa. Vielä vähemmän kannattaa luottaa lehtimiesten ja radiotoimittajien ja ennenkaikkea valmentajien kommentteihin. Esimerkkinä Ilves tänä kautena. Jos olisin luottanut alkuperäiseen systeemiin, olisi tullut takkiin enemmän kuin liikaa. Sama Jokereiden pienen tappioputken. Samaten Hpk,( joka mulla olikin kakkosena alunperinkin, eli varmasti paras sija mitä pelureilla on kellään) on ollut vaikea panna voimalukuihin niin hyväksi, kuin se on. tasurit voi jättää pois voimalukurakennelmista ja sitä olen aloittanut rakentamaan jo. Paljon helpompi ja nopeampi päivittää niin. Tasurithan tulevat kokolailla vakio prosentilla keskikastin joukkueille. maaliodotusarvoja ja muita sellaisia en tee ollenkaan, kun aika ei riitä.
Lopulta kun on näitä aikansa plärännyt, niin ei niitä lukuja edes tarvitse, kun näkee jo kertoimista, mihin rahojaan lyö. Ja tasaiset pelit kertoimien ja omien lukujen valossa voi jättää kokonaan pelaamatta. Etua tarvitsee olla kuitenkin altavastaajalle 0,2 yksikköä ja suosikille 0,1 ennen kuin rahaa lähtee enemmän. tuohan on jo 2,5%-5% arviossa, joten ei voimalukujen tarvitse loppupeleissä olla edes auringonkaan tarkkoja.
Motivaatiotekijät on mielestäni tärkeämpi seurattava, kuin muutama loukkaantuminen. Nämäkin käyvät välillä käsi kädessä.
Esimerkkinä Huominen Jokerit- tps 69%-31% ilman tasamahdollisuutta ja kun tuohon otetaan tasuri niin motivaatiotekijöistä johtuen otankin prossia jokereilta eli jotakuinkin tulee sitten näin 55%-20%-25% . Tpsn raja mulle on siis 4.2 ja jokereiden n. 1.9. Ainakin Centrellä tarjotaan siis mieleistä kerrointa turkulaisille. Tasuria voisi mutulla nostaa kovemmaksikin tähän peliin jopa 23-25%
Kiva olis lukea miten muut tekevät lukunsa. Etenkin kotiedut kullekin sakille. Minä käytän aika maltillista linjaa kotietuihin Hpklla on isoin, nyt 2.5% ja ilveksellä 0. siis vastustajalta pois.

Pisteitä

Pisteitä yhteensä: 0. Antamasi peukut: 0.

Minikommentit


Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Vedonlyöntikeskustelu”