Tänään on 28.05.2018, 04:57.

SPSS-kysymys

Strategiat, kertoimenlaskenta ja muut ohjeet/vinkit tänne.
Vastaa Viestiin
qwerty
Jäsen
Viestit: 16
Liittynyt: 27.05.2004, 10:20
Pisteitä: 0
Paikkakunta: Tampere

SPSS-kysymys

Viesti Kirjoittaja qwerty »

Rakentelin tässä joku aika sitten SPSS:llä semmottisen tosi hianon muuttujamatriisin, jossa oli aineistona Veikkausliigan jalkapallo-otteluita tuloksineen kuluvalta vuodelta. Kuningasajatukseni (tai yksi niistä 8) ) oli, että voisin lisäillä aineistooni uusia tapauksia aina sitä mukaa, kuin kausi etenee, ja kone sitten vain automaattisesti tunnistaisi nämä uudet matsit ja raksuttelisi ne mukaan jo määrittelemiini muuttujiin ja niillä tehtäviin temppuihin, etc. Tulin kuitenkin karulla tavalla huomaamaan sen tosiasian, ettei homma toiminutkaan ihan näin yksinkertaisesti, vaan SPSS jättikin kylmästi kaikki uudet kauniit tapaukseni vaille minkäänlaista huomiota :cry: Muuttujiakin on mulla päässyt kertymään jo niin paljon, etten enää millään viitsisi alkaa näpyttelemään aina jokaiselle matsille erikseen käsipelillä niitä arvoja, saati sitten tekemään muuttujia uudestaan, joten mikä eteen?

Oliskohan tällaiseen tilanteeseen olemassa mitään semmoista valmista skriptiä tai makroa vai mitä ne ovat, tai mahdollisesti jokin vielä yksinkertaisempi ratkaisu? Olen käyttänyt kyseistä ohjelmaa vasta niin vähän aikaa, että saatan olla tajuamatta jonkin täysin päivänselvän ja helpon keinon. Tai en minä tiedä, onko sillä loppujen lopuksi sen käyttöajan kanssa niin paljon tekemistä... Anyway, olisin kiitollinen asiantuntevista neuvoistanne!

Ai niin ja sitten vielä tuli mieleen, että en ole tallentanut mihinkään fileeseen niitä käskyjä, joilla muuttujat muodostettiin (voiko niin edes tehdä?) ja kaikki output-viewerin notesitkin olen tuhonnut. Olisiko tämmöisistä ollut kenties tällaisessa tilanteessa jotain apua, ja kannattaneeko niitä vastaisuudessa ehkä keräillä?

Pisteitä

Pisteitä yhteensä: 0. Antamasi peukut: 0.

Minikommentit


Rene....
Jäsen
Viestit: 60
Liittynyt: 25.03.2003, 12:26
Pisteitä: 0
Paikkakunta: Turku

Viesti Kirjoittaja Rene.... »

Tuota tuota.... Itse en ole SPSS:ää käyttänyt koskaan, mutta paremman tekemisen puutteessa googletin tuollaisen sivun joka mahdollisesti auttaa juuri tuohon ongelmaasi, kannattanee vilkaista:
http://cc-stat.oulu.fi/spss/spss10Per/6 ... aminen.htm

Rene....

Pisteitä

Pisteitä yhteensä: 0. Antamasi peukut: 0.

Minikommentit


qwerty
Jäsen
Viestit: 16
Liittynyt: 27.05.2004, 10:20
Pisteitä: 0
Paikkakunta: Tampere

Rene...

Viesti Kirjoittaja qwerty »

SPSS:ssä voidaan yhdistää kaksi aineistoa, joissa on joko samat muuttujat, mutta eri havainnot, tai eri muuttujat, mutta samat havainnot. Yhdistettävien aineistojen täytyy olla SPSS - tai SPSS/PC+ -muodossa (tiedostonimen tarkennin on .sav tai .sys).
...joten eipä ole tässä tapauksessa hyötyä, kun on eri havainnot ja ei lainkaan määriteltyjä muuttujia. Testasin kuitenkin neuvosi pohjalta vielä tehdä SPSS:llä semmoisen pienen tiedoston, johon määrittelin kaikki uudessa aineistossa jo tavallaan valmiina olevat muuttujat (esim. koti- ja vierasjoukkue) ja sitten yhdistelin ne tuolla merge files-jutulla. Tulos: ohjelma kyllä yhdisti aineistot ihan ok, mutta jätti silti havainnot huomiotta niitten muuttujien osalta, jotka oli myöhemmin rakennettu noitten perusmuuttujien pohjalta (esim. 'onko Lahti kotona 0 vai 1', 'kotona tehdyt maalit, jos 'onko Lahti kotona'=1'), joten lähtöruudussa ollaan, eli olisi määriteltävä käsin kaikki nuo muuttujien arvot. Kiitokset silti hyvästä veikkauksestasi :wink:

Pisteitä

Pisteitä yhteensä: 0. Antamasi peukut: 0.

Minikommentit


Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Vedonlyöntikeskustelu”