Tänään on 23.05.2018, 05:25.

Lähestymistapoja joukkueiden voimasuhteiden laskemiseksi

Strategiat, kertoimenlaskenta ja muut ohjeet/vinkit tänne.
Vastaa Viestiin
juhwetus
Jäsen
Viestit: 6
Liittynyt: 02.02.2011, 20:51
Pisteitä: 1

Lähestymistapoja joukkueiden voimasuhteiden laskemiseksi

Viesti Kirjoittaja juhwetus »

Ajattelin tylsyyttä väistelläkseni tehdä mahdollisimman pitkälle automatisoidun excel-pohjaisen työkalun ainakin joukkueiden voimasuhteiden arviointiin ja toivottavasti myös lopullisten maalimäärien ennustamiseen, kohteena kotoinen Veikkausliiga. Lopullisena tavotteena tietenkin rahojen häviäminen maailman parhaalla excel-ennustajalla. Saatan siinä sivussa myös oppia jotain Excelistä, joka on töissä aika kovassa käytössä.

Olen edennyt pisteeseen, jossa mulla on automaattisesti soccerstatsin sivuilta päivittyvät sarjataulukko ja joukkuekohtaiset tilastot, joissa koti- ja vierasotteluiden tulokset eritellään omiin sarakkeisiinsa. Seuraavana vaiheena olis siis datan louhinnan alottaminen. Alustavasti tarkoituksena olis tehdä kaikki laskelmat mahdollisimman automaattisesti käyttäen raakoja tilastolukuja ilman ylimääräsiä jekkukertoimia. Tällä hetkellä iteltä löytyy vasta ihan alustavia ideoita työkalun jalostamiseksi, mutta ajattelin ainakin alottaa rakentamalla joukkueille jonkinnäköset voimasuhdekertoimet. Todennäkösesti päädyn rakentamaan kaksi automaattisesti päivittyvää voimalukua per joukkue, koti- ja vieraspeleille. Näillä kertoimilla voisin sitten arvottaa jokasen pelatun ottelun ja saada jonkinlaisen näkemyksen joukkueen nykykunnosta.

Ajattelin tiedustella onko kenelläkään halua jakaa omia viisauksiaan aiheeseen liittyen. Eli mitä tilastotietoja ootte onnistuneesti käyttäny voimakerrointen laskemiseen ja, mikä tärkeämpää, millä suhteilla? Onko olemassa jotain tähän yleisesti soveltuvaa kaavaa? Oonko ihan hakoteillä, montako kymmentä elegantimpaa tapaa on olemassa? Excelistä en suostu luopumaan.

Edit: Mielelläni kuulisin myös miten kaukaa historiasta otettuja tilastoja pidätte vielä merkityksillisinä joukkueen nykyhetken kunnon arvioinnin kannalta.

Pisteitä

Pisteitä yhteensä: 1. Antamasi peukut: 0.

Minikommentit


juhwetus
Jäsen
Viestit: 6
Liittynyt: 02.02.2011, 20:51
Pisteitä: 1

Re: Lähestymistapoja joukkueiden voimasuhteiden laskemiseksi

Viesti Kirjoittaja juhwetus »

Noniin, kysymykseni suosion ylitettyä kaikki odotukseni, jatkan tilastotyökaluni edistymispäiväkirjan rustaamista. Myönnetään, kysymykseni oli ehkä pikkasen ympäripyöreä. Joka tapauksessa, olen saanut aikaiseksi alustavat, huonosti normitetut voimaluvut sekä koti- että vieraspelien osalta kaikille 2012 liigassa kamppaileville joukkueille. Voimaluvut sisältävät erittäin kevyellä ja kevyellä painotuksella tilastotietoa vuosilta 2010 ja 2011 sekä kauden edetessä suurenevalla painotuksella tilastoja nykyiseltä kaudelta. Näillä luvuilla olisi tarkoitus seuraavaksi aloittaa eräänlaisen kuntopuntarin rakentaminen esim. 8 viimeisen ottelun tuloksia vertailemalla.

Sitä ennen ajattelin kysäistä viisaammilta vastaako laskurin tuottamat kertoimet millään tavalla joukkueiden tämänhetkisiä todellisia voimasuhteita? Suoraan kertoimina noita lukuja ei ehkä voi vielä käyttää, koska en jaksa uskoa että esim. HJK olisi yli 5 kertaa Jaroa parempi joukkue. Entä onko koti- ja vierapelien joukkuekohtaset kertoimet vielä liian lähellä toisiaan? Pelaako JJK paremmin vieraissa kuin MIFK kotonaan?

Kotipeleissä käytettävät kertoimet aika sattumanvaraisessa järjestyksessä:
 • Haka: 1,54
  Honka: 1,89
  Lahti: 1,92
  Jaro: 0,78
  HJK: 4,20
  IFK M: 2,96
  Inter: 4,06
  JJK: 2,30
  KUPS: 1,24
  MYPA: 2,98
  TPS: 2,42
  VPS: 2,01
Vieraspeleissä käytettävät kertoimet
 • Haka: 1,10
  Honka: 1,88
  Lahti: 1,19
  Jaro: 0,72
  HJK: 3,45
  IFK M: 3,06
  Inter: 3,66
  JJK: 3,19
  KUPS: 0,85
  MYPA: 2,67
  TPS: 2,17
  VPS: 2,35

Pisteitä

Pisteitä yhteensä: 0. Antamasi peukut: 0.

Minikommentit


maig
Avatar
Jäsen
Viestit: 2456
Liittynyt: 30.01.2005, 18:27

Tuotto: -206.24 yks.

Palautus%: 98.03%

Panosten ka: 4.33 yks.

Vetoja: 2424

Pisteitä: 1369

Re: Lähestymistapoja joukkueiden voimasuhteiden laskemiseksi

Viesti Kirjoittaja maig »

Heitän nyt pari lausetta tänne kun ei kukaan muukaan ole jaksanut.

Itsekin olen täällä kysellyt vastaavanlaisia juttuja, eikä silloinkaan kukaan kommentoinut. Nykyään ymmärrän syyt vallan hyvin, enkä aio siihen itsekään ryhtyä. Raa'asti sanottuna, kukaan ei halua antaa tälläistä tietoa ilmaiseksi. Omat voimakertoimet ovat tuntien ja taas tuntien työn tulosta. Vaikka joku avaisi omat taktiikkansa tänne, epäilen, että niitä kukaan muu kuin tekijä itse osaisi sisäistää ilman satojen tuntien perehtymistä mekaniikkaan.

Jokaisen täytyy kehittää systeeminsä itse, koska apua ei tule tai sitä tulee hyvin vähän. Tässä kohtaa pätee myös "mitä useampi kokki..." -soppa, koska eri systeemit hyvin suurella todennäköisyydellä eivät ole yhteensopivia ja vain mutkistavat tilannetta. Pikkujippoihin löytyy täältä yleensä aina apua, mutta oma kokeileminen kantapään kautta on ainoa, mikä sinua opettaa. Vedonlyöntiä ei opita kirjoista. Rohkeasti vaan kokeilemaan ja esittämään tyhmiä kysymyksiä uudelleen. Ei kannata lannistua, vaikka kukaan ei vastaisikaan. Silloin täytyy vaan puskea itse läpi ja palata uuden kysymyksen kera.

Noista luvuistasi on kovin vaikea sanoa mitään, koska et ole kertonut miten olet ne työstänyt ja skaalannut. Kannattaa tutustua Ässän ranking-ajatteluun, joka varmaan auttaa alkuun tuon skaalaamisen kanssa. HJK voi hyvinkin olla Jaroa 5x parempi joukkue, mutta sinun täytyy työstää nuo luvut jotain kautta arvioiksi. Jos Inter on samaa tasoa kuin HJK niin et voi sanoa, että HJK voittaa Jaron viisi kertaa useammin kuin Interin.

Pisteitä

Pisteitä yhteensä: 2. Antamasi peukut: 0.

Minikommentit


eleven
Avatar
Jäsen
Viestit: 146
Liittynyt: 08.06.2012, 10:12

Tuotto: +74.61 yks.

Palautus%: 110.43%

Panosten ka: 3.56 yks.

Vetoja: 201

Pisteitä: 106

Re: Lähestymistapoja joukkueiden voimasuhteiden laskemiseksi

Viesti Kirjoittaja eleven »

Yksi hyvä vinkki, jonka olen saanut: kehitä kertoimen arviointisysteemi, ja sovella sitä aikaisempien kausien otteluihin kertoimiin. Betexplorerista löytyy esim: http://www.betexplorer.com/soccer/finla ... iiga-2011/

Itse aion ensi NHL-kautta varten kaivaa tilastoja vähän pidemmältä ajalta kuin kahdelta kaudelta. Pääpointti siinä on tarkastella sitä, miten tietyntasoiset joukkueet pelaavat toisiaan vastaan kyseisessä liigassa.

Noiden perusteella näyttäis kyllä, että vierasjoukkuetta lyötäisiin aika usein. En tiedä onko MyPalla puoli joukkuetta sivussa tjtn, kun en Veikkausliigaa seuraa, mutta huomenna lyötäis tuon perusteella MyPaa aika isolla pelissä jossa Veikkauksen kerroin MyPalle on 5.00.

Pisteitä

Pisteitä yhteensä: 0. Antamasi peukut: 0.

Panosasteikko: 1-10 yksikköä, max bet 2,5%.
Liigablogini: http://smliigaa.blogspot.com/

Minikommentit


juhwetus
Jäsen
Viestit: 6
Liittynyt: 02.02.2011, 20:51
Pisteitä: 1

Re: Lähestymistapoja joukkueiden voimasuhteiden laskemiseksi

Viesti Kirjoittaja juhwetus »

Kiitoksia neuvoista. Tuo ensimmäinen systeemi oli aika hätäinen kyhäelmä, josta ei sen enempää, koska se on muuttanut muotoaan jo useampaan kertaan.

Tällä hetkellä suurin turhautumisen aihe on kuitenkin soccerstatsin muutaman viikon välein tekemät pienet, jopa turhat muutokset, jotka onnistuvat rikkomaan exceliin tehdyt datanhakuasetukset. Muutokset ovat sitä kokoluokaa, että alan kohta epäillä sivuston tekevän niitä ihmisten omien tilastolaskelmien vaikeuttamiseksi. Jos joku vielä lukee tätä ketjua niin olisin kiinnostunut kuulemaan mitä sivustoja käytätte exceliin haettavan datan pohjana.

Pisteitä

Pisteitä yhteensä: 0. Antamasi peukut: 0.

Minikommentit


Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Vedonlyöntikeskustelu”