Tänään on 20.04.2018, 00:34.

Excel-säätöketju

Strategiat, kertoimenlaskenta ja muut ohjeet/vinkit tänne.
Vastaa Viestiin
_Iletus_
Jäsen
Viestit: 54
Liittynyt: 27.04.2013, 16:44
Pisteitä: 36

Re: Excel-säätöketju

Viesti Kirjoittaja _Iletus_ »

Tähänkin ongelmaan varmaan joku helppo ratkaisu, mutta ei onnistu tähän aikaan.

Eli solualueella on yksittäisiä sanoja soluissa. Nyt pitäisi yksinkertaisesti saada eriteltyä tuon solualueen kaikki erilaiset sanat ja lisäksi laskettua frekvenssit jokaiselle sanalle.

Kiitoksia mahdollisista neuvoista!

Pisteitä

Pisteitä yhteensä: 1. Antamasi peukut: 0.

Minikommentit

15.09.2016 00:50 <credit> Ymmärsinkö oikein, että yhdessä solussa on aina yksi sana?

15.09.2016 09:15 <_Iletus_> Kyllä, tosin se voi sisältää numeroita tai muitakin merkkejä

15.09.2016 09:16 <_Iletus_> TS. solussa on jokin merkkijono. Eri merkkijonot haluisin

15.09.2016 09:16 <_Iletus_> saada luetteloitua ja laskettua montako on kutakin.

15.09.2016 10:31 <credit> Entä millainen solualue on? Kuinka monta riviä ja saraketta?


tuulettaja
Jäsen
Viestit: 6
Liittynyt: 24.09.2015, 13:23
Pisteitä: 16

Re: Excel-säätöketju

Viesti Kirjoittaja tuulettaja »

Lähdetään avaamaan esimerkillä. Jos soluissa A1:A8 on epämääräisiä merkkijonoja ja ne halutaan laskea, niin...
--> sarakkeeseen C kopsataan merkkijonot komennolla Tiedot/Poista kaksoiskappaleet
--> sarakkeeseen F lasketaan merkkijonojen esiintymä-kpl:t

Onko tämä lähelläkään orig. ongelmaa?

Kuva

Pisteitä

Pisteitä yhteensä: 0. Antamasi peukut: 0.

Minikommentit

15.09.2016 12:53 <credit> Tuo on tosiaan kätevin tapa, jos sarakkeita ei ole paljon.

15.09.2016 12:54 <credit> Kahden tai kolmen sarakkeen tiedot kopioi nopeasti -

15.09.2016 12:54 <credit> yhteen ja samaan sarakkeeseen.

15.09.2016 12:54 <credit> Ongelmia tulee, jos sarakkeita on useampia.

15.09.2016 13:55 <tuulettaja> On aina helpompi yrittää vastata, jos ymmärtäisi kysymyksen.

15.09.2016 13:55 <tuulettaja> Ehkä se kysymyskin tuosta vielä täsmentyy ja hahmottuu :)

16.09.2016 11:12 <_Iletus_> Kysymyksen asettelu ei oo aina vahvinta alaa, mutta

16.09.2016 11:13 <_Iletus_> Mäenala tuossa laittoikin varmaan jälleen vastauksen

16.09.2016 11:13 <_Iletus_> jota alan tutkia ja varmaan sillä pärjään. Dataa about

16.09.2016 11:13 <_Iletus_> Tuon verran mitä hänen esimerkissäänkin. Eli tähän ei

16.09.2016 11:14 <_Iletus_> ilmeisesti olekaan helppoa keinoa...


S.Mäenala
Avatar
Jäsen
Viestit: 1130
Liittynyt: 18.01.2011, 20:17
Pisteitä: 3485
Paikkakunta: Kamppi

Re: Excel-säätöketju

Viesti Kirjoittaja S.Mäenala »

_Iletus_ kirjoitti:Tähänkin ongelmaan varmaan joku helppo ratkaisu, mutta ei onnistu tähän aikaan.

Eli solualueella on yksittäisiä sanoja soluissa. Nyt pitäisi yksinkertaisesti saada eriteltyä tuon solualueen kaikki erilaiset sanat ja lisäksi laskettua frekvenssit jokaiselle sanalle.

Kiitoksia mahdollisista neuvoista!
Excel ei matriisilaskennan osalta ole erityisen tehokas eivätkä nämä ominaisuudet ole lähelläkään tietokantaohjelmien tasoa.
Jos vähänkään suurempia 2- tai useampiulotteisia taulukoita käsitellään vektorikaavoilla, alkaa laskentaan tuhraantua aikaa.

Allaoleva esimerkki on toteutettu kokonaan ilman vektorikaavoja.

Muodostin 50 riviä x 20 saraketta -kokoisen taulukon satunnaisia sanoja. Sanat voivat olla mitä tahansa merkkijonoja.

Kuva

Merkinnät ovat kuvan mukaisia.

(1) Kaavat saadaan hyvin yksinkertaisiksi kun taulukko luetaan ensin yhteen sarakkeeseen.
Tämä tehdään kirjoittamalla soluun W1 kaava:

=INDEX($A$1:$T$50;MOD(ROW()-1;50)+1;(ROW()-1-MOD(ROW()-1;50))/50+1)

ja kopioimalla sitä alaspäin riville 1000 asti (=solualueen koko). Kaavassa luku 50 on solualueen rivimäärä.

(2) Tämän jälkeen muodostetaan listaus alueen sanoista kirjoittamalla soluun Y2 kaava:

=INDEX($W$1:$W$1000;MATCH(0;INDEX(COUNTIF($Y$1:Y1;$W$1:$W$1000);0;0);0))

ja kopioimalla kaavaa alaspäin niin pitkälle kuin erilaisia sanoja löytyy alueesta (==> #N/A).

(3) Lopuksi löydettyjen sanojen esiintymien lukumäärät haetaan kaavalla (solu Z2):

=COUNTIF($W$1:$W$1000;Y2)

Kaavaa kopioidaan alaspäin sanaluetteloa vastaavasti.


Kaavat suomalaisessa versiossa ovat esitetyssä järjestyksessä:

=INDEKSI($A$1:$T$50;JAKOJ(ROW()-1;50)+1;(RIVI()-1-JAKOJ(RIVI()-1;50))/50+1)
=INDEKSI($W$1:$W$1000;VASTINE(0;INDEKSI(LASKE.JOS($Y$1:Y1;$W$1:$W$1000);0;0);0))
=LASKE.JOS($W$1:$W$1000;Y2)

Pisteitä

Pisteitä yhteensä: 5. Antamasi peukut: 0.

Minikommentit


_Iletus_
Jäsen
Viestit: 54
Liittynyt: 27.04.2013, 16:44
Pisteitä: 36

Re: Excel-säätöketju

Viesti Kirjoittaja _Iletus_ »

Jälleen kerran Mäenalalle paljon kiitoksia! Solualue on isohko ja se täydentyy kun jaksan siihen lisätä uutta tietoa. Pitänee varmaan alkaa jotain tietokantaohjelmaa tiedustelemaan, mutta tämä on nyt kertaluonteinen projekti, joten samanlaista ei varmaan tarvi tässä mittakaavassa tehdäkään enää. Tarvittaessahan nuo laskisi käsinkin, mutta kun täältä saa aina yleensä niin hienon vastauksen, niin käytettiin se aika muuhun tällä kertaa.

Pisteitä

Pisteitä yhteensä: 0. Antamasi peukut: 0.

Minikommentit


_Iletus_
Jäsen
Viestit: 54
Liittynyt: 27.04.2013, 16:44
Pisteitä: 36

Re: Excel-säätöketju

Viesti Kirjoittaja _Iletus_ »

Jatketaan pikkukysymyksellä. Nyt samassa tiedostossa missä on Mäenalan esimerkin mukaan sanoja, ensimmänen sarake sisältää yläotsikon, esim. "HIFK" ja sen perässä samalla rivillä olevat solut olkoot vaikka hifkin pelaajia. Haluaisin siistiä tiedostoa niin että vaikka soluun b1 tulisi nappi "näytä" jota painamalla tulisi sitten nuo rivi, loput solut esiin. Eli Solussa A1 olisi vaikkapa HIFK ja solussa B1 nappi "Näytä" ja tieto hifkin pelaajista olisi soluissa b1-z1. Onnistuuko enää peruskaavoilla. Entä jos pelaajatieto olisi kokonaan yhdessä solussa b1? Tiedot pitäisi kuitenkin olla eri soluissa mielellään, koska haluan laskea sanojen frekvenssit tuolla solualueella ja se on ykköstavoite, mikä onnistuikin Mäenalan kaavoilla. Rivin sanjen "piilottaminen" ja klikkaaminen yhdellä klikillä toissijainen.

Ja tosiaan solujen piilottaminen piilota toiminnolla on aina vaihtoehto mutta exceli tulisi eri käyttäjälle kuin minä, jolloin tuommoinen viimeistely tulisi kysymykseen.

Pisteitä

Pisteitä yhteensä: 0. Antamasi peukut: 0.

Minikommentit


S.Mäenala
Avatar
Jäsen
Viestit: 1130
Liittynyt: 18.01.2011, 20:17
Pisteitä: 3485
Paikkakunta: Kamppi

Re: Excel-säätöketju

Viesti Kirjoittaja S.Mäenala »

_Iletus_ kirjoitti:Jatketaan pikkukysymyksellä. Nyt samassa tiedostossa missä on Mäenalan esimerkin mukaan sanoja, ensimmänen sarake sisältää yläotsikon, esim. "HIFK" ja sen perässä samalla rivillä olevat solut olkoot vaikka hifkin pelaajia. Haluaisin siistiä tiedostoa niin että vaikka soluun b1 tulisi nappi "näytä" jota painamalla tulisi sitten nuo rivi, loput solut esiin. Eli Solussa A1 olisi vaikkapa HIFK ja solussa B1 nappi "Näytä" ja tieto hifkin pelaajista olisi soluissa b1-z1. Onnistuuko enää peruskaavoilla. Entä jos pelaajatieto olisi kokonaan yhdessä solussa b1? Tiedot pitäisi kuitenkin olla eri soluissa mielellään, koska haluan laskea sanojen frekvenssit tuolla solualueella ja se on ykköstavoite, mikä onnistuikin Mäenalan kaavoilla. Rivin sanjen "piilottaminen" ja klikkaaminen yhdellä klikillä toissijainen.

Ja tosiaan solujen piilottaminen piilota toiminnolla on aina vaihtoehto mutta exceli tulisi eri käyttäjälle kuin minä, jolloin tuommoinen viimeistely tulisi kysymykseen.
Pieniä tarkennuksia...

Tämä minun "help desk'ini" on tarkoitettu foorumin omalle porukalle.
Ymmärrät varmaan että en mielelläni kirjoittele näitä ulkopuolisille, en erityisesti silloin kun ne menevät johonkin kaupalliseen tarkoitukseen.

Ymmärsinköhän nyt oikein? Tarvitset sovelluksen, jolla dataa voidaan näyttää ja piilottaa excel'issä?
Tämä voidaan tehdä monellakin tavalla ja kysymys on lopulta vain siitä, mikä tapa on kulloisessakin sovelluksessa helppokäyttöisin.

Asioita voidaan tietysti aina tehdä ottamalla vba-makrot käyttöön, mutta usein se ei ole lainkaan välttämätöntä.
Alla on eräs yksinkertainen ja kevyt tapa toteuttaa tehtävä.

Kuva

Sovellus on kirjoitettu Checkbox -form control'leja käyttäen. Checkbox'eja voi olla ruksattuna kuinka monta tahansa.
Jos halutaan että vain yksi valinta voi olla aktiivinen, kannattaa checkbox'ien sijasta käyttää Option buttons'eja (radio buttons).
En valitettavasti tälläkään kertaa viitsi ryhtyä arvailemaan mitä nämä mahtavat olla suomeksi.

Tiedot eivät tietystikään voi rukseja laittamalla ilmestyä tyhjästä.
Ne sijaitsevat työkirjassa toisaalla ja vain haetaan näytettäviksi sen mukaan kun rivejä ruksaillaan.

Sovelluksen rakentaminen vaatii vähän seikkaperäisemmät ohjeet ja kirjoitan ne vasta sitten kun olet vahvistanut että tämä on se mitä ajat takaa.

Pisteitä

Pisteitä yhteensä: 4. Antamasi peukut: 0.

Minikommentit

21.09.2016 21:25 <_Iletus_> Jep juuri tuollaista.

21.09.2016 21:25 <_Iletus_> Tuskin tähän projektiin enää tuota värkkään

21.09.2016 21:25 <_Iletus_> Mutta toki hyvä osata. Eiköhän tällekin käyttöä ole.


S.Mäenala
Avatar
Jäsen
Viestit: 1130
Liittynyt: 18.01.2011, 20:17
Pisteitä: 3485
Paikkakunta: Kamppi

Re: Excel-säätöketju

Viesti Kirjoittaja S.Mäenala »

_Iletus_ kirjoitti:Tuskin tähän projektiin enää tuota värkkään
Mutta toki hyvä osata. Eiköhän tällekin käyttöä ole.
Kun se ei Sinulle mikään akuutti ongelma ole, niin tulin siihen tulokseen ettei minunkaan kannata tästä mitään seikkaperäistä ohjeistoa ryhtyä laatimaan.
Keissi on siinä määrin spesifinen että sillä tuskin on foorumilla mitään yleisempää kiinnostusta.
Sovelluksesta voi tietysti opiskella Form Control'lien käyttöä, mutta tämä esimerkkitapaus ei siinä suhteessa ole kovin tyypillinen.

Laita sähköposti-osoitteesi PM:nä niin postitan koko työkirjan Sinulle. Saat sitten opiskella sitä ihan omaan tahtiisi.
Vastaan kyssäreihin of course.

Pisteitä

Pisteitä yhteensä: 3. Antamasi peukut: 0.

Minikommentit


mutanen_aapo
Jäsen
Viestit: 3558
Liittynyt: 14.01.2004, 16:48

Tuotto: +115.89 yks.

Palautus%: 101.01%

Panosten ka: 6.84 yks.

Vetoja: 1671

Pisteitä: 4448
Paikkakunta: Fin/Ita

Re: Excel-säätöketju

Viesti Kirjoittaja mutanen_aapo »

- Solun A1 lukua muutetaan käsin säännöllisesti.
- Soluun A2 syötetään luku, joka säilyy muuttumattomana.
- Kuinka soluun A3 voi laskea A2/A1, niin että luvun A1 muuttuessa solun A3 luku ei enää muutu?

Kiitos :P

Pisteitä

Pisteitä yhteensä: 1. Antamasi peukut: 0.

Minikommentit


credit
Jäsen
Viestit: 5204
Liittynyt: 02.08.2003, 00:47

Tuotto: +201.98 yks.

Palautus%: 104.11%

Panosten ka: 1.56 yks.

Vetoja: 3144

Pisteitä: 3902

Re: Excel-säätöketju

Viesti Kirjoittaja credit »

mutanen_aapo kirjoitti:- Solun A1 lukua muutetaan käsin säännöllisesti.
- Soluun A2 syötetään luku, joka säilyy muuttumattomana.
- Kuinka soluun A3 voi laskea A2/A1, niin että luvun A1 muuttuessa solun A3 luku ei enää muutu?

Kiitos :P
Kopioi solun A3 sisältö ja liitä se samaan soluun komennolla "liitä arvot" (kolme eri vaihtoehtoa, joista voit valita tarpeen mukaan).

Pisteitä

Pisteitä yhteensä: 3. Antamasi peukut: 0.

Minikommentit

27.09.2016 13:18 <mutanen_aapo> Tää helpottaa hieman, en ollut ajatellutkaan. Tosin vielä

27.09.2016 13:18 <mutanen_aapo> parempi jos kaavan pystyis syöttää etukäteen soluun A3,

27.09.2016 13:18 <mutanen_aapo> koska dataa tulee koko ajan lisää.


S.Mäenala
Avatar
Jäsen
Viestit: 1130
Liittynyt: 18.01.2011, 20:17
Pisteitä: 3485
Paikkakunta: Kamppi

Re: Excel-säätöketju

Viesti Kirjoittaja S.Mäenala »

mutanen_aapo kirjoitti:- Solun A1 lukua muutetaan käsin säännöllisesti.
- Soluun A2 syötetään luku, joka säilyy muuttumattomana.
- Kuinka soluun A3 voi laskea A2/A1, niin että luvun A1 muuttuessa solun A3 luku ei enää muutu?

Kiitos :P
Taitaapa Aapo tässä ajaa takaa sitä voiko XL muistaa historian, ts. solujen aiemmat arvot.
Tämä toiminto voidaan kyllä aikaansaada mutta omasta mielestäni se edustaa huonoa koodauskäytäntöä tai heikkoa työkirjan rakennesuunnittelua, tai molempia.

Excel'in toiminnan keskeinen periaate on ettei solu voi viitata omaan arvoonsa, koska tällöin aiheutetaan ns. circular reference (lieneekö kehäviittaus suomeksi).
Tällä saattaa joissain tilanteissa olla hyvin ennalta-arvaamattomia sivuvaikutuksia.

Mutta asiaan. Toimi tarkasti seuraavan ohjeen mukaan:

1. Ota aluksi Excel Optioista Iteraatiolaskenta käyttöön ja aseta iteraatioiden määräksi 1.

Kuva

2. kirjoita soluun A1 alkuarvo (esim. 58)
3. kirjoita soluun A2 vakioarvo (esim. 465)
4. kirjoita soluun D1 osamäärä (tässä saadaan 8,02)
5. kirjoita soluun B1 kaava =IF(CELL("address")="$A$1";B1+1;B1)
6. kirjoita soluun D2 kaava =IF(ROW()=$B$1+1;$A$2/$A$1;D2)
Kopioi solun D2 kaava solukopioinnilla alaspäin.

Kuva

Tämän jälkeen joka kerta kun muutat solun A1 arvoa, laskutoimituksen uusi arvo kirjautuu D -sarakkeeseen.

Huomautus: jos satut syöttämään soluun A1 virheellisen arvon, tilanteen palautus ei ole aivan yksinkertasta.
Virhetilanne on helpointa ohittaa kun kopioi/liittää aiemmin lasketut arvot, niinkuin credit yllä selvitti.

Pisteitä

Pisteitä yhteensä: 5. Antamasi peukut: 0.

Minikommentit


mutanen_aapo
Jäsen
Viestit: 3558
Liittynyt: 14.01.2004, 16:48

Tuotto: +115.89 yks.

Palautus%: 101.01%

Panosten ka: 6.84 yks.

Vetoja: 1671

Pisteitä: 4448
Paikkakunta: Fin/Ita

Re: Excel-säätöketju

Viesti Kirjoittaja mutanen_aapo »

S.Mäenala kirjoitti:
mutanen_aapo kirjoitti:- Solun A1 lukua muutetaan käsin säännöllisesti.
- Soluun A2 syötetään luku, joka säilyy muuttumattomana.
- Kuinka soluun A3 voi laskea A2/A1, niin että luvun A1 muuttuessa solun A3 luku ei enää muutu?

Kiitos :P
Taitaapa Aapo tässä ajaa takaa sitä voiko XL muistaa historian, ts. solujen aiemmat arvot
Sillä että solu A3 ei enää muutu tarkoitan sitä, että solu muuttaisi laskutoimituksen tehtyään (siinä vaiheessa kun soluun A2 syötetään luku) siihen aiemmin syötetyn kaavan "arvoiksi" eli poistaisi sen sisältämän kaavan (tai muulla tavoin eliminoisi itsensä pois myöhemmistä laskutoimituksista), jolloin myöhemmin soluun A2 tai A1 tehtävät muutoksen eivät siihen enää vaikuttaisi :)

Pisteitä

Pisteitä yhteensä: 0. Antamasi peukut: 0.

Minikommentit


S.Mäenala
Avatar
Jäsen
Viestit: 1130
Liittynyt: 18.01.2011, 20:17
Pisteitä: 3485
Paikkakunta: Kamppi

Re: Excel-säätöketju

Viesti Kirjoittaja S.Mäenala »

mutanen_aapo kirjoitti:...
Sillä että solu A3 ei enää muutu tarkoitan sitä, että solu muuttaisi laskutoimituksen tehtyään (siinä vaiheessa kun soluun A2 syötetään luku) siihen aiemmin syötetyn kaavan "arvoiksi" eli poistaisi sen sisältämän kaavan (tai muulla tavoin eliminoisi itsensä pois myöhemmistä laskutoimituksista), jolloin myöhemmin soluun A2 tai A1 tehtävät muutoksen eivät siihen enää vaikuttaisi :)
Kyllä Sinun Aapo olisi pitänyt tuo osata soveltaa. Tulos vain merkitään eri soluun (A3) kuin minun esimerkissäni.

Laitetaan uudet ohjeet. Oletan että olet tehnyt minun edellisen viestini 1. -kohdan.
Jatko menee näin:

2. kirjoita solujen A1 ja A2 alkuarvot missä tahansa järjestyksessä (esimerkissä 58 ja 465)
3. kirjoita seuraavat kaavat:
- solu A3: =IF(ROW()=$B$1+3;$A$2/$A$1;A3)
- solu B1: =IF(CELL("address")="$A$1";B1+1;B1)

Soluun A3 ilmestyy arvo 8,017. Tämä arvo ei enää muutu vaikka Sinä kirjoitat soluun A1 uusia arvoja, kuinka monta kertaa tahansa.
Ainoa muutos on se että solussa B1 oleva laskuri kasvaa jokaisella muutoksella yhdellä.
Solun B1 laskurin voit tietenkin piilottaa minne tahansa, vaikkapa toiselle välilehdelle, jos se on tiellä.

Minun tiedossani ei ole VBA:n ulkopuolella mitään keinoa, jossa solusta pelkillä excel -funktioilla voisi "poistaa sen sisältämän kaavan (tai muulla tavoin eliminoida kaavan pois myöhemmistä laskutoimituksista)".

Tämä on pitkään aikaan erikoisin sovellus tässä ketjussa.
Väistämättä herää kysymys että eikö tuo Copy/Paste Value olisi paljon helpompi tehdä, etenkin kun vain yhden solun arvo on kyseessä.
Aapolle tietenkin kaikki on sallittua. :wink:

Pisteitä

Pisteitä yhteensä: 3. Antamasi peukut: 0.

Minikommentit


mutanen_aapo
Jäsen
Viestit: 3558
Liittynyt: 14.01.2004, 16:48

Tuotto: +115.89 yks.

Palautus%: 101.01%

Panosten ka: 6.84 yks.

Vetoja: 1671

Pisteitä: 4448
Paikkakunta: Fin/Ita

Re: Excel-säätöketju

Viesti Kirjoittaja mutanen_aapo »

S.Mäenala kirjoitti:
mutanen_aapo kirjoitti:...
Sillä että solu A3 ei enää muutu tarkoitan sitä, että solu muuttaisi laskutoimituksen tehtyään (siinä vaiheessa kun soluun A2 syötetään luku) siihen aiemmin syötetyn kaavan "arvoiksi" eli poistaisi sen sisältämän kaavan (tai muulla tavoin eliminoisi itsensä pois myöhemmistä laskutoimituksista), jolloin myöhemmin soluun A2 tai A1 tehtävät muutoksen eivät siihen enää vaikuttaisi :)
Kyllä Sinun Aapo olisi pitänyt tuo osata soveltaa. Tulos vain merkitään eri soluun (A3) kuin minun esimerkissäni.

Laitetaan uudet ohjeet. Oletan että olet tehnyt minun edellisen viestini 1. -kohdan.
Jatko menee näin:

2. kirjoita solujen A1 ja A2 alkuarvot missä tahansa järjestyksessä (esimerkissä 58 ja 465)
3. kirjoita seuraavat kaavat:
- solu A3: =IF(ROW()=$B$1+3;$A$2/$A$1;A3)
- solu B1: =IF(CELL("address")="$A$1";B1+1;B1)

Soluun A3 ilmestyy arvo 8,017. Tämä arvo ei enää muutu vaikka Sinä kirjoitat soluun A1 uusia arvoja, kuinka monta kertaa tahansa.
Ainoa muutos on se että solussa B1 oleva laskuri kasvaa jokaisella muutoksella yhdellä.
Solun B1 laskurin voit tietenkin piilottaa minne tahansa, vaikkapa toiselle välilehdelle, jos se on tiellä.

Minun tiedossani ei ole VBA:n ulkopuolella mitään keinoa, jossa solusta pelkillä excel -funktioilla voisi "poistaa sen sisältämän kaavan (tai muulla tavoin eliminoida kaavan pois myöhemmistä laskutoimituksista)".

Tämä on pitkään aikaan erikoisin sovellus tässä ketjussa.
Väistämättä herää kysymys että eikö tuo Copy/Paste Value olisi paljon helpompi tehdä, etenkin kun vain yhden solun arvo on kyseessä.
Aapolle tietenkin kaikki on sallittua. :wink:
Mietinkin juuri, että olisiko tälle ollut jotain hyvin yksinkertaista tapaa, mutta vaatii siis pienen säädön. Ja kyse ei ole ainoastaan tuosta yhdestä solusta, vaan niitä riittää paljon.

Ja joo, teen asiat monesti vähän omalla erikoisella tavalla :geek:

Pisteitä

Pisteitä yhteensä: 0. Antamasi peukut: 0.

Minikommentit


Sokerimuro
Jäsen
Viestit: 1
Liittynyt: 14.10.2016, 00:38
Pisteitä: 1

Re: Excel-säätöketju

Viesti Kirjoittaja Sokerimuro »

Hei! Olisi pieni kysymys liittyen sarjataulukoista saatavaan tietoon. Tällä hetkellä löytyy siis sarjataulukot sekä koti-, että vieraspelejä koskevat. Onko niiden avulla mahdollista laskea voimalukuja ja todennäköisyyksiä maalimääristä ja ottelun voittajasta, kun ei tiedetä kuin voitot, tasapelit, tappiot, tehdyt maalit ja päästetyt maalit sekä pelattujen pelien määrä? Otteluohjelmaa ei siis ole excelissä, eli pelien lopputulokset puuttuvat. Pitäisi tosiaan vielä saada siten, että kun valitsee joukkueen joko koti- tai vierasjoukkueeksi niin excel hakisi tilastot oikeasta taulukosta :?

Kiitos jo etukäteen ja toivottavasti joku ymmärsi tästä monimutkaisesta sepustuksesta yhtikäs mitään :lol:

Pisteitä

Pisteitä yhteensä: 1. Antamasi peukut: 0.

Minikommentit


kit
Jäsen
Viestit: 103
Liittynyt: 14.09.2003, 12:49
Pisteitä: 9

Re: Excel-säätöketju

Viesti Kirjoittaja kit »

Kuten edellisellä sivulla oli jo juttuakin, niin Veikkauksen sivuilta löytyy Excel-robotti, jolla voi paukuttaa sisään moniveto- ja vakiorivejä ihan näppärästi:
https://github.com/VeikkausOy/sport-games-robot

Yhtä ominaisuutta siihen kuitenkin kaipaisin ja se on verkkokumppanuustunnuksen eli affiliateID:n lisääminen, jotta paikallinen urheiluseura saisi siivunsa myös robottipeleistä. Tuon linkin kirjautumisohjeosiossa kerrotaan, miten senkin saisi ujutettua koodiin mukaan, mutta minun ohjelmointitaidoilla ei syntynyt kuin sutta ja sekundaa. Osaisikohan joku paremmat ohjelmointitaidot omaava ihan rautalangasta vääntää mitä ja mihin kohtaan VB-scriptiä pitäisi muuttaa? Testaillessa (ja muutenkin...) saa vapaasti käyttää koodia 715499.

Pisteitä

Pisteitä yhteensä: 1. Antamasi peukut: 0.

Minikommentit


ikui13
Jäsen
Viestit: 6
Liittynyt: 12.12.2014, 17:40

Tuotto: -23.00 yks.

Palautus%: 0.00%

Panosten ka: 5.75 yks.

Vetoja: 4

Pisteitä: 1

Re: Excel-säätöketju

Viesti Kirjoittaja ikui13 »

Saisiko apua aloittelijalle... miten saan laskettua joka toisen rivin keskiarvon?

Nyt kaavana (eli arvon pitää olla lisäksi >0):

=KESKIARVO.JOS(A1:A100;">0")

Pisteitä

Pisteitä yhteensä: 1. Antamasi peukut: 0.

Minikommentit


tuulettaja
Jäsen
Viestit: 6
Liittynyt: 24.09.2015, 13:23
Pisteitä: 16

Re: Excel-säätöketju

Viesti Kirjoittaja tuulettaja »

ikui13 kirjoitti:Saisiko apua aloittelijalle... miten saan laskettua joka toisen rivin keskiarvon?

Nyt kaavana (eli arvon pitää olla lisäksi >0):

=KESKIARVO.JOS(A1:A100;">0")
Ohessa pikaisesti väsätty karvalakkimalli antamaan vihjeitä:

Kuva

Pisteitä

Pisteitä yhteensä: 1. Antamasi peukut: 0.

Minikommentit


S.Mäenala
Avatar
Jäsen
Viestit: 1130
Liittynyt: 18.01.2011, 20:17
Pisteitä: 3485
Paikkakunta: Kamppi

Re: Excel-säätöketju

Viesti Kirjoittaja S.Mäenala »

Sokerimuro kirjoitti:Hei! Olisi pieni kysymys liittyen sarjataulukoista saatavaan tietoon. Tällä hetkellä löytyy siis sarjataulukot sekä koti-, että vieraspelejä koskevat. Onko niiden avulla mahdollista laskea voimalukuja ja todennäköisyyksiä maalimääristä ja ottelun voittajasta, kun ei tiedetä kuin voitot, tasapelit, tappiot, tehdyt maalit ja päästetyt maalit sekä pelattujen pelien määrä? Otteluohjelmaa ei siis ole excelissä, eli pelien lopputulokset puuttuvat. Pitäisi tosiaan vielä saada siten, että kun valitsee joukkueen joko koti- tai vierasjoukkueeksi niin excel hakisi tilastot oikeasta taulukosta :?

Kiitos jo etukäteen ja toivottavasti joku ymmärsi tästä monimutkaisesta sepustuksesta yhtikäs mitään :lol:
Valitettavasti on pakko todeta että itseään ei kannata pettää kuvittelemalla että pelkän sarjataulukon tiedoilla olisi mahdollista päästä positiiviseen vedonlyöntitulokseen.
Tämä saattoi olla mahdollista joskus menneinä vuosikymmeninä, mutta nykyisin markkina on sarjassa kuin sarjassa liian vahva.

Mikko on kerännyt aloittelijan tarpeisiin sopivan aloituspaketin, joka löytyy osoitteesta: viewtopic.php?f=10&t=3948

Näistä löytyvät tiedot eivät ehkä kaikilta osin ole enää nykytilanteen vaatimalla tasolla, mutta joka tapauksessa linkit kannattaa lukaista läpi niin saa tilanteesta jonkinlaisen käsityksen.

Pisteitä

Pisteitä yhteensä: 0. Antamasi peukut: 0.

Minikommentit


S.Mäenala
Avatar
Jäsen
Viestit: 1130
Liittynyt: 18.01.2011, 20:17
Pisteitä: 3485
Paikkakunta: Kamppi

Re: Excel-säätöketju

Viesti Kirjoittaja S.Mäenala »

kit kirjoitti:Kuten edellisellä sivulla oli jo juttuakin, niin Veikkauksen sivuilta löytyy Excel-robotti, jolla voi paukuttaa sisään moniveto- ja vakiorivejä ihan näppärästi:
https://github.com/VeikkausOy/sport-games-robot

Yhtä ominaisuutta siihen kuitenkin kaipaisin ja se on verkkokumppanuustunnuksen eli affiliateID:n lisääminen, jotta paikallinen urheiluseura saisi siivunsa myös robottipeleistä. Tuon linkin kirjautumisohjeosiossa kerrotaan, miten senkin saisi ujutettua koodiin mukaan, mutta minun ohjelmointitaidoilla ei syntynyt kuin sutta ja sekundaa. Osaisikohan joku paremmat ohjelmointitaidot omaava ihan rautalangasta vääntää mitä ja mihin kohtaan VB-scriptiä pitäisi muuttaa? Testaillessa (ja muutenkin...) saa vapaasti käyttää koodia 715499.
Toisen kirjoittamaa koodia on viheliäistä viilailla kun ei ole aikaa lukea koko ohjelmaa läpi.
Tässäkin tapauksessa olisi parasta osoittaa kysymys suoraan ohjelmoijalle.

Omassa robotissani en ole määritellyt kumppanuutta, mutta melko yksinkertaiselta tämän ominaisuuden lisääminen nyt kuitenkin näyttää kun sivuston ohje on noin selkeä.

Toimi tarkasti näin:

1. Kirjoita kumppanuustunnus sekä "Vakio"- että "Moniveto" -välilehdelle soluun D8 allaolevan kuvan mukaisesti.
Kumpp. -sanan tilalle voit laittaa mitä haluat.

Kuva

2. Lisää "Main" -moduulissa sijaitsevan "Login()" -proseduurin koodiin seuraavan kuvan mukaisesti rivi:
jsoncoll.Add "affiliateId", wks.Cells(8, 4).Value2

Kuva

3. Tallenna työkirja.

That's all.

Pisteitä

Pisteitä yhteensä: 0. Antamasi peukut: 0.

Minikommentit


S.Mäenala
Avatar
Jäsen
Viestit: 1130
Liittynyt: 18.01.2011, 20:17
Pisteitä: 3485
Paikkakunta: Kamppi

Re: Excel-säätöketju

Viesti Kirjoittaja S.Mäenala »

ikui13 kirjoitti:Saisiko apua aloittelijalle... miten saan laskettua joka toisen rivin keskiarvon?

Nyt kaavana (eli arvon pitää olla lisäksi >0):

=KESKIARVO.JOS(A1:A100;">0")
Tuuletukset nimimerkin tuulettaja hyvälle vastaukselle!
Kyseiset laskut voidaan kyllä tehdä suorillakin kaavoilla ilman mitään apusarakkeita esim. seuraavasti:

Kuva

Kaavat:
- odd rows:
=SUMPRODUCT(MOD(ROW(1:100);2)*A1:A100)/SUMPRODUCT(MOD(ROW(1:100);2)*(A1:A100>0))
- even rows:
=SUMPRODUCT(MOD(ROW(1:100)+1;2)*A1:A100)/SUMPRODUCT(MOD(ROW(1:100)+1;2)*(A1:A100>0))

Alueen rajaaminen on tässä hyvä tehdä, muuten SUMPRODUCT käy läpi kaikki n. 1 milj. riviä.

Kaavat suomeksi:
- parittomat rivit:
=TULOJEN.SUMMA(JAKOJ(RIVI(1:100);2)*A1:A100)/TULOJEN.SUMMA(JAKOJ(RIVI(1:100);2)*(A1:A100>0))
- parilliset rivit:
=TULOJEN.SUMMA(JAKOJ(RIVI(1:100)+1;2)*A1:A100)/TULOJEN.SUMMA(JAKOJ(RIVI(1:100)+1;2)*(A1:A100>0))

Tiedoksi tuulettaja'lle:

Kun haluat täyttää rivin (/sarakkeen) ykkösillä ja nollilla, voit tehdä sen suoraan kopioimalla ilman
mitään turhia kaavoja. Valitset vain Auto Fill Options'eista vaihtoehdon Copy Cells (kopioi solut):

Kuva

Time = money. Työkirjat kannattaa aina pitää mahdollisimman keveinä. :peukku:

Pisteitä

Pisteitä yhteensä: 4. Antamasi peukut: 0.

Minikommentit

19.10.2016 09:19 <tuulettaja> Kiitos vinkeistä! Joka päivä on hyvä herätä oppimaan uutta.


ikui13
Jäsen
Viestit: 6
Liittynyt: 12.12.2014, 17:40

Tuotto: -23.00 yks.

Palautus%: 0.00%

Panosten ka: 5.75 yks.

Vetoja: 4

Pisteitä: 1

Re: Excel-säätöketju

Viesti Kirjoittaja ikui13 »

S.Mäenala kirjoitti: Tuuletukset nimimerkin tuulettaja hyvälle vastaukselle!
Time = money. Työkirjat kannattaa aina pitää mahdollisimman keveinä. :peukku:
Kiitokset molemmille! Ajattelinkin että täytyy löytyä joku muu kuin pelkkä karvalakkimalli :)

Pisteitä

Pisteitä yhteensä: 0. Antamasi peukut: 0.

Minikommentit


kit
Jäsen
Viestit: 103
Liittynyt: 14.09.2003, 12:49
Pisteitä: 9

Re: Excel-säätöketju

Viesti Kirjoittaja kit »

S.Mäenala kirjoitti: Toisen kirjoittamaa koodia on viheliäistä viilailla kun ei ole aikaa lukea koko ohjelmaa läpi.
Tässäkin tapauksessa olisi parasta osoittaa kysymys suoraan ohjelmoijalle.

Laitoin kyllä ensin kyselyn Veikkaukselle, mutta sieltä sain vastaukseksi vain viittauksen tuohon ohjesivuun.

Joka tapauksessa suunnilleen noin olin itsekin tuon järkeillyt, mutta samaa herjaa pukkaa edelleen kirjautumisvaiheessa:

HTTP Error 400
Failed to POST /api/v1/sessions

Veikkauksen ohje ei siis päde, vai saitko sinä tuolla muutoksella sisäänkirjautumisen toimimaan?

Pisteitä

Pisteitä yhteensä: 0. Antamasi peukut: 0.

Minikommentit


S.Mäenala
Avatar
Jäsen
Viestit: 1130
Liittynyt: 18.01.2011, 20:17
Pisteitä: 3485
Paikkakunta: Kamppi

Re: Excel-säätöketju

Viesti Kirjoittaja S.Mäenala »

kit kirjoitti:Laitoin kyllä ensin kyselyn Veikkaukselle, mutta sieltä sain vastaukseksi vain viittauksen tuohon ohjesivuun.

Joka tapauksessa suunnilleen noin olin itsekin tuon järkeillyt, mutta samaa herjaa pukkaa edelleen kirjautumisvaiheessa:

HTTP Error 400
Failed to POST /api/v1/sessions

Veikkauksen ohje ei siis päde, vai saitko sinä tuolla muutoksella sisäänkirjautumisen toimimaan?
Sinulla on ilmeisesti vielä kyseisen sovelluksen vanha versio käytössä.
Hae github'ista löytyvä uusi versio, jossa ohjelmoija on korjannut tuon bugin.

Kuva

Toimi senjälkeen tuon minun viestini ohjeiden mukaan.

Pisteitä

Pisteitä yhteensä: 2. Antamasi peukut: 0.

Minikommentit

19.10.2016 10:50 <tuulettaja> Uusimmalla toimii. Testattu on :)

19.10.2016 10:56 <tuulettaja> Uusimmassa yhä sama bugi monivedon sheetillä kuin ennenkin.

19.10.2016 10:57 <tuulettaja> Ketjun ed. sivulla oleva Mäenalan korjaus kannattaa tehdä.

19.10.2016 11:00 <S.Mäenala> Hyvä juttu! Kiitos testauksesta tuulettaja!


ItiksenKiekko
Jäsen
Viestit: 32
Liittynyt: 30.12.2015, 22:32

Tuotto: -49.03 yks.

Palautus%: 63.27%

Panosten ka: 6.07 yks.

Vetoja: 22

Pisteitä: 14
Paikkakunta: Helsinki

Re: Excel-säätöketju

Viesti Kirjoittaja ItiksenKiekko »

Saanko palautettua excel-tiedostoani yhden tai kaksi pykälää taaksepäin? Olen siis tallentanut muutoksia kaksi kertaa ennenkuin seuranta-kaavioini "sekosi". Itse en löytänyt syytä miksi seurannan graafi on seonnut ja tämä palautus voisi olla kivuttomin tapa hoitaa se kuntoon. Eli seuranta on piirtänyt parikin viivaa päivämäärille 01-tammi-00, vaikka vedoissani päivämäärät on kunnossa ja muutkin asetukset OK.


Edit: Syy selvisi, mutta aloittelijana tarvisin vielä apua, miten korjata.
- Tutkin siis alkuperäistiedostosta eroja, niin graafi piirtää automaattisesti päätteen viimeiseen soluun, tässä tapauksessa nro. 100XX.
- Kaikki solut ovat tyhjiä tästä päivämäärästä eteenpäin.
- Kaava, jonka kopioin suoraan seurannasta näyttää tältä: =SARJA(Bets!$BM$9;Bets!$BL$10:$BL$10010;Bets!$BM$10:$BM$10010;1)
- Eli vielä eilen tätä ei ole tapahtunut.

- Käytössäni on Betting Tracker Advanced v2.20 (Euro version)

Pisteitä

Pisteitä yhteensä: 0. Antamasi peukut: 0.

Minikommentit

22.11.2016 12:34 <Jagr68> Mulla vaihtui päivityksen myötä desimaalierotin . --> ,

22.11.2016 12:34 <Jagr68> Jos olet päivittänyt niin tsekkaa, onko asetukset vaihtunut

22.11.2016 12:45 <ItiksenKiekko> Kiitos, harmi, ei ollu päivityksestä kyse, en siis ole päiv.


Diesel
Jäsen
Viestit: 3245
Liittynyt: 10.02.2003, 21:32
Pisteitä: 1195

Re: Excel-säätöketju

Viesti Kirjoittaja Diesel »

Saanko palautettua excel-tiedostoani yhden tai kaksi pykälää taaksepäin?
Windowsissa on mahdollista palauttaa tiedoston aiempi versio klikkaamalla hiiren oikealla tiedoston päällä -> Properties -> Previous Versions -> Restore.

Suosittelen kyllä käyttämään pilvipalveluja kuten Google Drive tai Dropbox, niissä kun versionhallinta toimii automaattisesti edellisten 30 päivän ajan.

Pisteitä

Pisteitä yhteensä: 0. Antamasi peukut: 0.

Allsvenskan Ratkaistuja vetoja: 933 Panokset yhteensä: 4789.15 Palautukset yhteensä: 4819.88 Palautusprosentti: 100.64%
SHL Ratkaistuja vetoja: 934 Panokset yhteensä: 3981.75 Palautukset yhteensä: 4010.9 Palautusprosentti: 100.73%

Minikommentit


Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Vedonlyöntikeskustelu”