En viitsi perustaa uutta ketjua, koska tässä on samat lähtökohdat kuin itsellä. Kysymykset tosin hieman yleisluontoisempia. Itse pokeria pari vuotta päivittäin pelanneena ja sceneä seuranneena huomaa, että "muuttoliikettä" on tapahtunut vedonlyönnistä korttirinkeihin ja vice versa. Klassikkoesimerkkinä tälläkin forumilla vaikuttava eräs hai kalanen

.
Henk. koht pistin pokerit tässä loppuvuodesta hetkeksi tauolle, koska homma alkoi maistua liikaa graindaukselta ja solidi pelikin alkoi jo kärsiä. Ei kauaa mennyt kun kilpailuvietti hamusi jo uusia haasteita. Ja ilman rahapanoksiahan kaikki on vain valehtelua, joten urheiluvedonlyönti tuntui kiinnostavalta ainakin noin teoriassa.
Nyt olen runsaan viikon surffaillut sinne tänne selaimella ja yrittänyt selvitellä järjestelmällisesti:
1. Mikä on järkevän kokoinen alkukassa?
2. Missä ovat edget?
3. Kauanko alkusählinki kestää?
4. Millaisia odotusarvoja voi työlle per tunti laittaa alkusähläyksen jälkeen?
5. Kuinka suuri on oikeasti tiliä tekevien suhteellinen määrä koko pelaajapopulaatioon?
6. Mistä koostuu voitollinen analyysi?
(Koko viestin idea on saada näihin täydennystä/korjauksia forumin viisailta tietäjiltä.)
Toistaiseksi markkinatutkimukseni on antanut minulle seuraavia "vastauksia":
1. Mikä on järkevänkokoinen alkukassa?
- Alkukassan koko ei ole kovin merkittävä muuttuja. Aluksi on syytä pelata pöytälaatikkoon ja depota alkukassa kun on saanut pahimmat mokat mokailtua alta pois ja on jonkinlainen tuntuma markkinoihin. Aikataulu siirtymisen kanssa mielummin liian hitaasti kuin liian nopeasti. Vähintään sen kokoinen kassa, ettei minimipanostukset häiritse Kelly-laskelmia.
2. Missä ovat edget?
- Tässä on vielä pokerinpelaajalle hieman hämärä aihepiiri. Korttipeleissä on tottunut siihen, että on selkeä vastustaja. Urheiluvedonlyönnissä voi vetopörssin kautta pelata myös suoraan "paistia" vastaan, mutta sielläkin kertoimet muistuttavat usein perinteisen sportsbookin vastaavia. Vähän sama kuin pokerissa jokaisen paistin selän takana olisi ammattipelaaja kommentoimassa joka käden kohdalla, että "näin minä pelaisin".
Toisaalta olen ymmärtänyt/päätellyt, että sportsbookille on usein järkevää yrittää hallita riskiä ja rukata kertoimia niin, että tyhmät massat tekisivät suurempia virheitä panostaessaan ennakkosuosikkia, koska tämä tietoinen virhe kertoimissa tuo enemmän rahaa paisteilta, kuin se vie ammattipelaajien taskuun. Tämä on minulle vielä kovin mutua, mutta tässä olisi yksi edgen paikka.
Eniten häiritsee kuitenki se, että urheiluvedonlyönnissä pelataan käytännössä taloa vastaan. Perussäännön mukaan talo kuitenkin järjestelee asiansa niin, että se aina voittaa. Toistaiseksi tuntuu kovin ohuelta ruveta taistelemaan yksin rajallisen vapaa-aikansa turvin kokonaista joukkuetta analyytikkoja vastaan, jotka päivätyökseen laskevat kertoimia ja jotka todennäköisesti ovat järjestäneet itselleen muitakin edgejä, joista en vielä osaa edes kuvitella. Tämä vielä sen lisäksi, että heillä on "juice" puolellaan. Olenko missannut jonkin pointin, vai onko tästä nimenomaan kyse? Ajatus hieman hirvittää aloittelijaa. Pokerissa on paljon helpompi kuvitella biittaavansa kotona nojatuolissa roiskiva viihdepelaaja, kuin jokin iso vedonlyöntiorganisaatio.
3. Kauanko alkusählinki kestää?
- Jo edellisen sepustukseni perusteella selkeästi voittoisan odotusarvon peliin voi odottaa pystyvänsä vasta vuosien kuluttua. Kaikki muu on vain itsensä huijaamista.
4. Millaisia odotusarvoja voi työlle per tunti laittaa alkusähläyksen jälkeen?
- Vedonlyönnin paras puoli etukäteen tuntui olevan se, että kun saavuttaa voitollisuuden, niin vain taivas on rajana. Pokerissa vastus kovenee erittäin nopeasti panosten kasvaessa ja varianssikin alkaa ampua kokoajan jalkaan. Vedonlyönnissä pitäisi kassan päästä kasvamaan exponentaalisesti kunhan asiat saa ordininkiin. Nyttemin on pitänyt hiukan muuttaa odotusarvoja pessimistisempään suuntaan, koska ilmeisesti voittavia pelaajia kiitellään erinäisillä panosrajoituksilla. Olin aina kuvitellut, että vedonlyöntitoimistot kohtelevat kaikkia pelaajia samoin säännöin ja että panosrajat ovat olemassa, mutta ne ovat kymmeniä tuhansia euroja tms. Toisin kävi. Tuntiodotusarvo riippuu lopulta hyvin pitkälti näistä panosrajoista, joten hankala sanoa juuta tai jaata. Jokatapauksessa ilmeisesti tunteja joutuu sijoittamaan erittäin paljon analyysiin, jos verrattaan esimerkiksi pokeriin.
5. Kuinka suuri on oikeasti tiliä tekevien suhteellinen määrä koko pelaajapopulaatioon?
- Edellisen neljän kohdan perusteella oikeasti voittavien pelaajien määrä ei voi näillä tiedoilla olla kovin montaa prosenttia. Itse heittäisin tässä villin arvion siitä, että voittajia löytyy 1% koko pelaajamassasta ja tämäkin tuntuu jo vähän yliampuvalta. Pokerissa sama lukema on varmaankin pitkässä juoksussa sellainen 10% luokkaa.
6. Mistä koostuu voitollinen analyysi?
- Voitollinen peli tuntuisi irtoavan sillä, että aluksi kerätään maksimaalinen määrä dataa ja mieluusti mahd. vaivattomasti. Tämän jälkeen datasta suodatetaan ja priorisoidaan se olennainen. Eräänlaista informaationhallintaa siis. Kun olennainen data on käsillä, on analyysin aika. Analysoidaan dataa ja päädytään prosentuaalisiin todennäköisyysarvioihin eri tapahtumille joista on mahdollista lyödä vetoa. Lopuksi haravoidaan tarjolla olevat kertoimet läpi ja katsotaan odotusarvoisesti parhaat voitolliset kertoimet vs. omat arviot ja määritetään panostusstrategian mukainen panos. Jonkinlainen feedback-looppi alkupisteeseen sitten pelin päätyttyä on toki paikallaan.
Tiivistettynä:
Datan keruu -> datan analyysi -> TN arviot -> panostus
---
Näissä tunnelmissa olen nyt alustavan markkinatutkimukseni kanssa. Täytyy sanoa, että kaikki vaikuttaa siltä ettei vedonlyönti todellakaan nykyisellään kannata, jos sitä vertaa kortin läiskimiseen. Keitä ovat nämä hullut, jotka tähän ryhtyvät? Jos tämä liikeidea olisi Leijonan Kidassa tarjolla, niin tuskin heruisi diiliä, vaikka tarjoaisi 99% osuuksia bisneksestä. Onko asiat tosiaan näin huonosti? Mitä mieltä?