Tänään on 22.06.2018, 16:28.

ELO-luvut

Strategiat, kertoimenlaskenta ja muut ohjeet/vinkit tänne.
Vastaa Viestiin
Chivas Regal
Jäsen
Viestit: 420
Liittynyt: 06.03.2003, 15:51
Pisteitä: 0
Paikkakunta: Lahti

ELO-luvut

Viesti Kirjoittaja Chivas Regal »

Vastauksena Eetvartille tuolta Jalkapallo-osiolta:

Jokainen joukkue jatkaa niistä pisteistä, mihin on edellisellä kaudella päätynyt, eli uuden kauden alkaessa en muuta pisteitä mahdollisten vahvistusten / heikennysten perusteella, koska on miltei mahdotonta arvioida, miltä joukkueelta nuo muutokset olisi pois, ja mille joukkueelle lisää. Vain ja ainoastaan toteutuneet ottelutulokset vaikuttavat pistemuutoksiin.

Uusi joukkue aloittaa 1500 pisteestä.

Liigasta pudonnut ja sinne uudelleen vaikkapa parin vuoden päästä noussut joukkue jatkaa niistä pisteistä, missä pudotessaan oli.

On totta, että tällä tavalla saattaa tulla varsinkin alkukaudesta hieman virheellisiä voimalukuarvioita, mutta "hienous" tässä systeemissä on eräänlainen systeemin itsestään korjaava vaikutus. Siis hyvin pelaava joukkue nousee ja huonosti pelaava tippuu rankingissa. Aikaa tuohon saattaa mennä useampikin kierros, mutta trendistä näkee kuitenkin melko pian, mihin suuntaan joukkue on menossa. Tästä voi tehdä sitten korjauksia lopullisia prosentteja laskettaessa, mutta varsinaisiin ELO-lukuihin se ei suoraan vaikuta.

Pisteitä

Pisteitä yhteensä: 0. Antamasi peukut: 0.

Mies pelkää kohtaloansa,
epäilee avujaan,
jos koskaan peliin uskalla
ei täyttä panostaan

James Graham, Montrosen markiisi (1612-1650)

Minikommentit


KR
Jäsen
Viestit: 558
Liittynyt: 23.01.2004, 16:52
Pisteitä: 62

Viesti Kirjoittaja KR »

ELO on varsin hyvä tuki siinä missä niin moni muukin rating menetelmä - ja kaikissa on omat puutteensa. ELO- käppyröitä Saksan sarjoissa voi tutkia http://www.enjoy-dialogs.de/LigaElo/ sivustolla. Heti nähdään että ELO- menetelmäkään ei ole täydellinen sillä se on näköjään nostanut sarjan 4. parhaan porukan ykköseksi viime kaudella :twisted:

Tuo Chivas Regalin kerroin 30 on varmaan hyvin perusteltu. Tuossa Saksan tapauksessa kaveri käyttää arvoa 50 ja se voi olla ehkä liikaakin sillä se painottaa liiaksi lyhyen tähtäimen kuntoa*) . Myös kauden lopun motivaatio/motivaatiopuutekierroksilla monen joukkueen ranking nousee/laskee liikaa ja jos itse harrastaisin ELO-rankingeja niin ehkä käyttäisin sarjan 5 viimeisellä kierroksella kerrointa 20 kertoimen 30 sijaan.

*) Kokonaan toinen juttu on se pelaako vetonsa nimenomaan painottamalla joukkueen kuntoa vai onko taktiikkana antaa markkinoiden reagoida joukkueen viimehetken "kuntohötkyilyyn"? Molemmilla tavoilla pääsee voitolle.

Pisteitä

Pisteitä yhteensä: 0. Antamasi peukut: 0.

@Rajainmaki

Minikommentit


Mungo
Jäsen
Viestit: 4418
Liittynyt: 25.05.2003, 23:13

Tuotto: +59.91 yks.

Palautus%: 101.26%

Panosten ka: 3.65 yks.

Vetoja: 1305

Pisteitä: 4103

Viesti Kirjoittaja Mungo »

Oman näkemykseni mukaan ELO-luvut mahdollistavat sen, että niiden varassa voi laskea arvioita sarjaan kuin sarjaan tai turnaukseen kuin turnaukseen lajia tai sen pelaajia, erityistekijöitä ja kuhunkin otteluun tai ottelupariin vaikuttavia olosuhteita tuntematta. Ainakin NHL:ssä ELO-lukuja parempaa tulosta tekee kun viitsii perehtyä jääkiekkoon ja NHL:ään yleensä, joukkueisiin, niiden voimasuhteisiin, tärkeimpiin pelaajiin ja sarjaohjelmaan. Käytin joskus kokeeksi ELO-lukuja (mukana oli 10 edellistä kautta) NHL:ssä ja niiden rinnalla sitten joukkuekohtaista rankingia, joka perustui joukkueiden, pelaajien ja sarjaohjelman tarkkaan analyysiin. Eipä ollut ELO-luvuilla mitään jakoa kun vertailin toteutumaa vajaalta yhdeltä kaudelta.

Samalla huomasin sen, että koko ELO-höpsötys toimi parhaiten siten, että saatuja ottelukohtaisia prosenttiarvioita (jotka olivat välillä aivan päättömät tyyliin 52 prosenttia joukkueelle, josta sai noin 2.90 kertoimen) viilasi käsin kokoonpanot ja voimasuhteet huomioon ottavaksi. Mutta koska todellisiin voimasuhteisiin perustuva analyysi ennen kauden alkua tuotti keskimäärin paremmat arviot, unohdin ELOt jatkossa tyystin.

En ole koskaan testannut ELO-lukuja muussa kuin NHL:ssä, joten en osaa sanoa niiden soveltuvuudesta esimerkiksi pingikseen, baseballiin tai jalkapalloon. Äkkiseltään kuitenkin uskon, että myös näissä lajeissa parempaa tulosta eli osuvampaa analyysia tekee perehtymällä tarkkaan itse lajiin ja sen seuroihin, pelaajiin ja kaikkiin erityistekijöihin. Kunnollisen, mahdollisimman hyvään analyysin ennen kautta perustuvan rankingin tekemistä ei kaiketi voi koskaan korvata millään?

Esimerkiksi Philadelphia olisi ELO-luvuilla laskien (5/10 edellistä kautta) NHL:n aivan kärkiryhmiä. Viime kaudella Flyers voitti kuitenkin NHL:n rupusarjan ja vieläpä ylivoimaisesti. Se oli yksinkertaisesti NHL:n huonoin joukkue. Kauden alkuanalyysissa Flyersin ongelmat kuitenkin paljastuivat, joskin niiden määrä ja syvyys tulivat yllätyksenä. Silti pystyin korjaamaan Flyersia alaspäin varsin nopeasti ja vältin jättitappiot, jotka olisi tullut ELO:illa kun jokaiseen otteluun olisi saanut lyödä pää märkänä vetoja Philadelphialle - olihan Flyers edelleen NHL:n kärkijoukkueita aiemman historiansa perusteella... Vastaavia tilanteita ja molempiin suuntiin löytyy NHL:stä vaikka kuinka paljon.

Sovittelin ELO-lukuja myös maalimäärien arviointiin. Laskin 10 edellisen kauden keskimääräisen ottelukohtaisen MOA:n ja historian perusteella kunkin joukkueen hyökkäysvoiman ja puolustusvoiman kotona, vieraissa ja yhteensä. Voi olla, että ei mennyt ihan ELO-oppien mukaan, mutta lopputulos oli karmea tuon vajaan yhden kauden seurannan perusteella. Osa joukkueista oli muuttanut juuri siksi kaudeksi pelityyliään hyökkäävämmäksi tai puolustavammaksi valmentaja- ja pelaajavaihdosten myötä, joten ongelmia tuli. Vähän sama juttu näkyi viime kaudella SM-liigassa kun Jokerien uusi valmentaja Shedden muutti yhdessä kaudessa Summasen ja Jortikan rakentaman perinteisen oman pään puolustukseen pelinsä perustuvan Jokerien pelityylin hyökkääväksi ja maaleja ropisi omiin esimerkiksi vuoden 2004/2005 keskimääräisestä 1.71 tasosta viime kauden 2.57 maaliin. (Kausi 2005/2006 on vertailukelvoton Jokerien osalta).

Pisteitä

Pisteitä yhteensä: 0. Antamasi peukut: 0.

Minikommentit


Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Vedonlyöntikeskustelu”