Tänään on 24.05.2018, 19:03.

Veikkausliiga 2015

Keskustelua jalkapallosta.
Vastaa Viestiin
Luca
Jäsen
Viestit: 284
Liittynyt: 09.05.2014, 16:24

Tuotto: +22.65 yks.

Palautus%: 101.40%

Panosten ka: 3.21 yks.

Vetoja: 502

Pisteitä: 491

Veikkausliiga 2015

Viesti Kirjoittaja Luca »

Availlaas Veikkausliiga kauden 2015 ketju. Kiima on jälleen nousussa, kun Veikkausliiga tärähtää kohtapuolin käyntiin. Veikkausliigan ympärillä on ollut hyvää sähinää pitkin talvea ja kevättä. Veikkausliiga pelit saadaan taas ruutuun YLE:n kanavilla sekä ISTV näyttää kauden kaikki 198 ottelua suorana. Hinta on käsittääkseni 10€ kuussa, joten halvalla saa. Kuva ja toimivuus toki arveluttavat, mutta näillä mennään.

Ajattelin laittaa rankingin, jolla kauteen tällä hetkellä lähdetään sekä kertoa vähän omia ajatuksia joukkueista. Puhun enemmän pelitavallisesti joukkueista ja niiden avainpelaajista kuin vedonlyönnin näkökulmasta, toki se siihenkin liittyy. Kaikille Veikkausliigasta kiinnostuneille vedonlyöjille suosittelen tutustumista KIHU:n tekemään Veikkausliigan teknis-taktiseen analyysiraporttiin viime kaudelta, joka on ilmaiseksi ladattavissa KIHU:n sivuilta. Erinomainen tekele ja paljon hyödyllistä dataa vedonlyönti mielessä. Toki suurin osa varmaan siihen on tutustunut, mutta jos joku ei niin suosittelen lämpimästi.


A+ HJK

B SJK
B-- Lahti

C++ KuPS
C+ RoPS
C+ MIFK
C+ VPS
C Inter

D Jaro
D HIFK
D- KTP
D- Ilves


1. HJK

Käytännössä varma mestari. En näe oikeastaan mitään syytä miksei jälleen nostaisi kauden päätteeksi kannua. Suurempi kysymys on, että kuinka aikaisin HJK varmistaa mestaruuden. Saattaa ola ylivoimaisin joukkue jalkapallon pääsarjassa ikinä.

Talven aikana on tehty erittäin hyviä hankintoja. Pelaajia parhaassa iässä, joilla on vielä useita pelivuosia jäljellä. Hankinnat on tehty strategisesti merkittäville paikoille. Maaliin hankittiin erittäin rutinoitunut Daniel Örlund. Yhdessä Mikhel Aksalun kanssa veikkausliigan paras maalivahti. Tukee erittäin hyvin myös HJK:n pallonhallintaan perustuvaa peliä loistavana pelinlukijana ja pelinavaajana. Keskikentän puolustavaan rooliin hankittiin Guy Moussi, jolta löytyy Englannin divarista päälle sata matsia. Moussi on fyysisesti erittäin hyvä pelaaja. Syöttövalikoimaltaan loistava pohjapelaaja, joka järjestäen tekee peliä edistäviä ratkaisuja. Vastustajasta riippuen HJK:n keskikentällä on useita variaatioita ketä peluuttaa. Kymppipaikalle hankittiin Atomu Tanaka, joka on erittäin älykäs pelaaja. Lehkosuon sanoin poikkeuksellisen älykäs liikkumaan tällä tasolla. Alkukaudesta voi vielä olla vaikeuksia pelinavaamis- ja murtautumis vaiheessa löytää oikeat syöttöketjut pelaajien välillä. Kärkeen hommattiin hollantilais-japanilainen Mike Havenaar, jonka cv on myös komea. Havenaar on iso pelaaja, joka on erittäin hyvä suojaamaan palloa, mutta isoksi pelaajaksi myös taitava ja älykäs. Havenaar tuo myös klubin pelaamiseen uuden vaihtoehdon loistavana pääpelaajana. Klubi hankki myös Ousman Jallowin piikkiin, mutta on nokkimisjärjestyksessä selkeästi Havenaarin takana. Tuo kuitekin erilaisen vaihtoehdon hyökkäykseen ja rotaation kautta tulee saamaan vastuuta. Muut hankinnat Sahlgren kakkoseksi tolppien väliin sekä Matti Klinga keskikentälle rotaatio mieheksi.

Klubin peli ei ole tuloksellisesti pre-seasonilla ollut hirvittävän ruusuinen, mutta henkilökohtaisesti en anna Liiga Cup otteluille minkäänlaista painoarvoa. Pelillisesti peli on mennyt kokoajan eteenpäin ja murtautumisvaiheen syöttöketjuja ja malleja etsitään yhä. Peli peliltä ne löytyvät paremmin ja kun ne loksahtavat uomiinsa on jälki sitten sen mukaista, mutta uusien pelaajien yhteispelin löytyminen vie aikaa. Jos jotain heikkouksia pitää Klubista etsiä niin se on ajoittainen varovainen prässipeli. HJK:n hitaalla etenemisnopeudella kentän tasapaino on poikkeuksetta hyvä tilanteenvaihdoissa, joten prässääminen voisi olla aggressiivisempaa korkeammalla riskitasolla. Sen kautta HJK saisi riistoja ja pääsisi hyökkäämään nopealla etenemisellä huonosti organisoitunutta vastustajaa vastaan.

HJK:n materiaali ja sen leveys on sarjan ylivoimasesti paras. Tiukassa ottelutahdissa kierrätystä varmasti tapahtuu ja mitä pidemmäs kausi etenee sitä suuremman hyödyn Klubi siitä saa. Mika Lehkosuo on erittäin hyvä pelaajakehittäjä, joten mielenkiintoista nähdä kuinka paljon eteenpäin esim. Matti Klinga on talven aikana mennyt.

Klubi ryhmittäytyy useinmiten 4-2-3-1 muotoon. Örlund; Lampi-Baah-Heikkinen-Sorsa;Moussi-Schüller; Zeneli-Tanaka-Savage; Havenaar2. SJK

Kovia satsauksia viime vuosina tehnyt SJK on kovaa vauhtia nousemassa Veikkausliigan kestomenestyjäksi. Viime kaudelta tuli taloudellisesti turpaan lähemmäs puoli miljoonaa, mutta se ei näytä menoa haittaavan, kun Raimo Sarajärvi kumppaneineen lypsää seuraan rahaa. Uusi stadion on tulossa ja muussakin infrastruktuurissa SJK on nousemassa potentiaaliseksi HJK:n haastajaksi. SJK on talven aikana vahvistunut entisestään, mutta itse en usko minkäänlaiseen HJK:n horjuttamiseen. En pitäisi edes suurena yllätyksenä vaikka seura joutuisi käymään kovan kamppailun mitaleista. Kausi tulee varmasti tuomaan haasteita nottajokisille. Suurin haaste tulee olemaan onko joukkue keksinyt talven aikana ratkaisut siihen, kun vastustaja vetäytyy matalanprässitason peliin.

Talven aikana seura on tehnyt hyviä hankintoja. Hetemaj ja Vasara keskikentälle, Atajic laitaan ja Tuco hyökkäykseen. Hetemaj varsinkin on loistava pelaaja Veikkausliigaan. Yhdessä Laakosen kanssa he muodostavat loistavan kaksikon keskikentän puolustaviin rooleihin. Molemmat tekevät lähes poikkeuksetta peliä edistäviä oikeita ratkaisuja. Kärkeen hankittiin Lahdesta Tuco, joka pystyy pelaamaan useita hyökkäyksen pelipaikkoja ja on tärkeä pelaaja Valakarin miehistössä, joka käyttää useita ryhmityksiä. Vasemmaksi pakiksi hankittiin Henri Aalto Hongasta, joka on rutinoitunut veikkausliiga pelaaja, joka tukee hyvin hyökkäyksiä. Muut hankinnat Jere Koponen stuntiksi tolppien väliin.

Joukkueen rosteri on kokonaisuutena kovin Klubin jälkeen. Laajuutta löytyy keskikentälle sekä hyökkäykseen, mutta puolustuksessa ei ole hirveästi särkymävaraa. Toki joukkueesta löytyy Laaksosen ja Hetemajn kaltaisia pelaajia, jotka pystyvät tarvittaessa paikkaamaan alakerrassa, mutta silloin pelin virtaus ja dynamiikka kärsii pahasti. Oman mausteensa tuo myös europelit, jotka tuovat lisärasitusta. Joukkueesta löytyy omissa papereissa liigan paras toppari yhdessä Baahin ja Obilorin kanssa, Cedric Gogoua. Loistava atleettinen talentti, joka saattaa siirtyä jo kesällä pois Seinäjoelta. Taktisesti yllättävän valmis afrikkalaispelaaja. Loistava katkomaan peliä ilmassa ja maassa sekä riittävän hyvä avaamaan peliä.

Viime kaudella SJK:n peli perustui ennenkaikkea hyvään puolustamiseen ja hyvään vastahyökkäys pelaamiseen. Loppukaudesta oli kuitenkin nähtävissä ongelmia, kun vastustaja vetäytyi matalan prässitason peliin. Hitaassa etenemisvauhdissa joukkueella meni sormi suuhun ja oikeita murtautumisen malleja ei löytynyt. Tämä onkin ongelma, jonka kanssa SJK juhlii tai kaatuu. Viime kaudella SJK oli nousija joukkue ja pääsi kuin puskista hilaamaan itsensä mitaleille vaikka heillä hyvä joukkue olikin. Tänä vuonna yhä useampi joukkue vetäytyy heitä vastaan ja heillä täytyy olla myös toinen tapa hyökätä. Joukkueeseen hankitut pelaajat ovat loistava lisä hitaaseen etenemiseen. Mehmet Hetemaj on yksi liigan parhaita pelinrytmittäjiä. Atajic ja Tuco tuovat hyvällä 1v1 pelaamisellaan ja arvoituksellisuudellaan hyvän lisän murtaumisvaiheeseen. SJK pelissä on ollut talvella nähtävissä kehitystä tässä asiassa ja se kehittynee kokoajan lisää. Parhaimmillaan SJK kuitenkin on ku se antaa pallon vastustajalle ja iskee itse vastaan. Mielenkiintoista nähdä, jos SJK saa huonon startin sarjaan, että miten pelaaminen muuttuu vai malttaako Valakari kehittää peliä tuloksenkin kustannuksella.

SJK ryhmittyy 4-2-3-1 tai 4-3-1-2. Aksalu; Aalto-Savic-Gogoua-Dorman; Laaksonen-Hetemaj; Pelvas-Brown-Atajic; Tuco
Aksalu; Aalto-Savic-Gogoua-Dorman; Vasara-Hetemaj-Laaksonen; Brown; Tuco-Pelvas


3. Fc Lahti
Viime kauden pronssimitalisti taistelee jälleen mitaleista. Henkilökohtaisesti uskon siihen vahvasti. Joukkueella on ollut lähes identtinen tilanne SJK:n kanssa talven aikana. Pelitapa muutosta on haettu. Toki Korkeakunnas on aikaisemminkin vaihdellu ryhmityksiä kentällä, mutta nyt on haettu entistä enemmän hidasta etenemistä. Joukkueella on sen toteuttamiseen kyllä tarvittavat eväät. Kysymys kuuluukin riittääkö Korkeakunnaksella? Joukkue on erittäin kokenut ja rutinoitunut nippu.

Talven aikana Lahti oli siirtomarkkinoiden onnistujia. Keskikentälle hankittiin Pekka Lagerblom, Aleksi Paananen sekä lainasopimuksella Fluminensestä Leandro Motta. Pelaajat ovat juuri "uuden" Lahden näköisiä pelaajia. Hyviä, taitavia pallollisia pelaajia. Varsinkin Motan ja Paanasen suurimmat avut ovat nimenomaan hyökkäyspelaamisessa. Hyökkäystä vahvistettiin Mika Ääritalolla, Aleksi Ristolalla sekä lainapelaaja Matheus Alvesilla. Hankintojen myötä Lahden hyökkäyspelissä on erityyppisiä pelaajia, joka mahdollistaa erilaisten pelitapojen pelaamisen. Kyseessä on myös monipuolisesti eri hyökkäyksen pelipaikoilla viihtyviä pelaajia. Menopuolella kova kolaus tuli maaliskuun lopulla, kun Jani Tanska siirtyi Ruotsiin. Tanska olisi ollut erittäin tärkeä palanen Lahden paletissa. Puolustuksesta kuitenkin löytyy leveyttä, joten mielenkiintoista nähdä pystytäänkö saappaat täyttämään. Muut tulijat; Mikko Kuningas, Jussi Länsitalo, Simo Majander. Lahti myös kärsi muutaman ikävän menetyksen jo talvella, kun Tuco, Hertsi, Klinga ja Hovi siirtyivät poispäin.

Viime kauden lopussa joukkueeseen siirtyi jo Petri Pasanen, joka on edelleen loistava pelaaja liigaan. Isompi apu Pasasesta kuitenkin on joka päiväisessä tekemisessä ja ammattimaisuudessa ja vaatimustasossa, jonka hän tuo mukanaan. Lisäksi kokenut Euroopan kiertäjä Lagerblom siirtyi joukkueeseen, joten johtajuutta joukkueesta löytyy. Lahden viime kauden menestyksen takana oli loistava puolustuspeli. Erityisesti toppariparin ja keskikentän pohjan välinen yhteistö oli erinomaista, joka esti prässillään ja pelinlukemisellaan pääsyn kymppialueelle. Vastustajan hyökkäykset ohjautuivat laitaan ja hyvälle pääpeli joukkueelle ei tuottanut ongelmia purkaa näitä tilanteita. Samaa on odotettavissa tälläkin kaudella. Talven pre-season on tuloksellisesti mennyt Lahdelta heikosti, mutta en olisi huolestunut. Lahti on keskittynyt vahvasti hyökkäyspelin kehittämiseen ja nimenomaisesti hitaan etenemisen malliin. Kenttä tasapaino on ollut heikko, jolloin tilanteenvaihdoissa joukkue on ollut huonosti organisoitunut ja tulos on nähtävissä. Uusien hankintojen kautta Lahti pystyy pelaamaan niin nopean etenemismallin peliä kuin hitaamman etenemismallin peliä. Joukkue hankki hyökkäykseen molempiin erinomaisia pelaajia. Hitaassa avainasemaan nousee Aleksi Paananen sekä Leandro Motta, jotka kylläkin useasti taistelevat samasta pelipaikasta. Nopeassa vastahyökkäyspelissä erinomaiset Ääritalo ja Ristola ovat vahvoja. Lisäksi joukkueesta löytyy varma 10 kaapin mies Rafael, joka lähtenee kauteen hyökkääjänä numero uuno. Uskon kuitenkin siihen, että kun tosi pelit alkavat niin kenttä tasapaino on kunnossa hyökkäyspelaamisessa juuri näiden kokeneiden johtajatyyppien ansiosta ja peli lähtee rullaamaan. Lahti on myös jonkin verran pelannut 3-5-2 ryhmityksellä, joten variaatiota löytyy. 3-5-2 on erittäin tehokas ryhmitys, jos sen hallitsee, mutta tuhoisa jos sitä ei hallitse. Onko Korkeakunnas vienyt asiat tarpeeksi yksityiskohtaiselle tasolle pelitavan kanssa? Lahden ehdoton ase on edelleen loistava kollektiivinen puolustuspeli, jonka varaan se nojautuu. Erittäin mielenkiinnolla odotan Lahden pelejä. Lahti on myös mukana europeleissä, joten rotaatiota täytyy harrastaa. Mielenkiintoista nähdä miten rotaatio vaikuttaa Lahden otteisiin. Materiaali ei kuitenkaan ole äärettömän laaja, joten heittelyä peliesityksissä saatetaan nähdä.

Lahti ryhmittäytyy useinmiten 4-2-3-1 tai 3-5-2. Moisander; Hauhia-Joenmäki-Pasanen-Toivomäki; Gela-Lagerblom; Sesay-Paananen-Ääritalo; Rafael


4. KuPS

Kuopio ja KuPS ovat saaneet itsensä viime päivinä maailmankartalle Freddy Adun siirron myötä. Hieno hankinta Veikkausliigan ja futiskulttuurin kannalta. Saadaan media kiinnostumaan ja ihmisiä katsomoon, loistavaa. Pelillisesti en kuitenkaan näe, että Adu olisi mikään sateentekijä. Ei edes läheskään Veikkausliigan parhaimpia pelaajia. Kunnossa ollessaan varmasti hyvä palanen KuPSin hyökkäyspalettiin. Mielenkiintoista nähdä mitä "tuleva Pele" saa aikaan.

KuPS on vahvistunut selkeästi viime kaudesta. Seuraan saapui puolustukseen nuorten maajokkueiden vakiomies Dani Hatakka, jenkki toppari Stephen McCarthy sekä perjantaina hankitut Babacar Diallo sekä Hemd Coulibaly. Ihanne tilanteessa toppariparin muodostanee Diallo sekä McCarthy. Diallo oli Interissä pelatessaan loistava toppari, mutta välillä suorituksen taso ailahteli paljonkin. Ehdottomasti kuitenkin vahvistus alakertaan. Coulibaly on allekirjoittaneelle täysin uusi tuttavuus eikä miehestä ole mitään tietoa. Keskikentälle hankittiin Patrik Poutiainen sekä Petteri Pennanen. Entisiä suuria lupauksia kummatkin. Molemmat ovat osoittaneet tasonsa veikkausliigassa ja eritoten Pennaselta odotan isoja tekoja tulevalla kaudella. Iso merkittävä tekijä KuPSin menestyksen kannalta. Hyökkäykseen joukkue hankki Interistä Irakli Sirbiladzen, joka on Veikkausliigassa ennen viime kautta paukutellut hurjat maalimäärät. Tuo joukkueeseen loistavan viimeistelijän maassa ja ilmassa. Freddy Adusta puhuinkin jo alussa. Täysi kysymysmerkki mitä saa aikaan. Hieman skeptinen olen miehen suhteen.

KuPS:in tilannetta hirvittelin muutamia viikkoja sitten, että mitenhän rosterin leveys riittää. Nyt on kuitenkin puolustukseen hankittu kaksi uutta miestä ja hyökkäykseen yksi. Siltikin materiaali on kapea, joka ei montaa loukkaantumista kestä. Talven merkkien perusteella kuitenkin niitä on luvassa. KuPS:in menestys on täysin riippuvainen siitä, kuinka joukkue pysyy ehjänä, penkiltä ei hirveästi apuja ole tulossa.

KuPS pyrkii itse pitämään palloa enemmän kuin vastustaja. Joukkueella on laidoissa hyviä keskittäjiä ja kun siihen lisätään Sirbiladzen hankkiminen niin ei ole vaikea arvuutella miten KuPS pyrkii hyökkäämään. KuPS pyrkii vahvasti luomaan erityisesti vasempaan laitaan 2v1 ylivoimaa Rannankarin ja Ilon kesken, jotka molemmat omaavat erittäin hyvän vasurin, jolla haetaan Sirbiladzea. Tämä on suuri vahvuus, mutta samalla heikkous. Tilanteenvaihdoissa vasen laita jää täysin auki ja on ensi arvoisen tärkeää miten KuPS pystyy täyttämään tämän aukon kenttätasapainossa. Varsinkin kun uusia toppareita on hankittu juuri on mielenkiintoista nähdä pystytäänkö nämä tilat tukkimaan vai vuotaako laita niinkuin Liiga Cupissa kävi useassa pelissä. Pelinrakentelu vaiheessa Sohnan sekä Pennasen yhteispeli tai sen puute on ratkaisevassa asemassa. Miten pelaajat löytävät toisensa. Pennanen on erittäin hyvä pelaaja, mutta turhautuu helposti, jos ei saa tarpeeksi palloa. Silloin hän laskeutuu liian alas rakentelemaan peliä, jolloin linjojen välistä puuttuu pelaaja. Henkilökohtaisesti odotan eniten juuri KuPS:in pelejä.

KuPS ryhmittäytyy 4-2-3-1 tai 4-3-3 Maanoja; Rannankari-McCarthy-Diallo-Hatakka; Poutiainen-Sohna; Ilo-Pennanen-Adu; Sirbiladze

5. RoPS

Malisen kädenjälki alkaa näkymään Rovaniemellä, kun seuran talous näyttää viime kaudelta -400K ja vaihtuvuus on suurta. Tuo Malinen paljon hyvääkin napapiirille. RoPS on ollut ajoittain harjoituskaudella erittäin hyvä joukkue ja sillä on iso potentiaali olla sitä tulevalla kaudellakin. En yllättyisi vaikka RoPS taistelisi himmeimmästä mitalista, mutta en myöskään olisi yllättynyt vaikka se olisi kymmenes. Juha Malisen pelitapa on erittäin haastava, mutta toimiessaan todella tehokas.


Rovaniemellä ovi kävi talven aikana molempiin suuntiin. Mielestäni jäätiin kuitenkin voiton puolelle, siihen on yksi syy; Mostagh Yaghoubi. Erittäin poikkeuksellinen pelaaja tässä maassa. Älykäs pelaaja, erittäin monipuolinen pelaaja, joka pelaa aina täydellä sydämmellä jokaisen tilanteen. Kunnossa ollessaan yksi sarjan parhaita pelaajia. Miehen intohimo on myös uhka. Välillä läiskyy yli ylilyöntien muodossa ja pelin ulkopuolella olemisena. Uskon, että Malinen on juuri oikeanlainen valmentaja hänelle. Malisen auktoriteetti riittä pitämään miehen olennaisessa. Rovaniemelle siirtyi jo Veikkausliigassa tasonsa todistanut maalivahti Tomer Chenciski. Puolustukseen hankittiin afrikkalais toppari Abdou Jammeh. Keskikentän puolustavaan rooliin Tomas Hradecky. Laitapelaajiksi Juha Pirinen, Jean Fridolin N'Gambe x2 sekä Tommi Haanpää. Kärkeen uusina miehinä tulivat Michael Ibiyomi sekä Vilim Posinkovic.

RoPS:n materiaali on suht ohut, mutta laadukas. Strategisesti tärkeillä pelipaikoilla keskiakselilta löytyy jokaisesta kerroksesta Veikkausliigaan erittäin laadukkaita pelaajia. Puolustuksen liideri luutii Friday Faith Obilor, tyypillinen afrikkalais pelaaja, joka on erittäin atleettinen ja hyvä kamppailu pelaaja. Heikkoudet ovat pallollisessa pelissä. Obilor syöttää hyvin pitkiä syöttöjä, mutta syöttövalikoima ei ole kovin laaja. Silti ihmettelen miten hänet on saatu vielä pidettyä napapiirillä. Keskikentän keskustan miehittää yksi sarjan parhaista kaksikoista Okkonen ja Yaghoubi. Piikkiin on heittää erittäin juonikas ja hyvä maalintekijä Alexander Kokko.

Malisen pelitapa on äärimmäisen vaativa ja kuluttava. Talvella RoPS on pelannut 4-3-3 tai 3-4-1-2 ryhmityksillä. Kolmen alakerta on uutta Malista, mutta perus periaate on sama. Pallo yritetään riistää mahdollisimman ylhäällä vastustajan kenttäpuoliskolla, jonka jälkeen päästään huonosti organisoitua puolustusta vastaan hyökkäämään. Malisen RoPS pelaa vaihdellen käyttäen sekä nopeata etenemistä, että hidasta. Näissä tilanteen tunnistamis tehtävissä Antti Okkonen on erityisen tärkeä palanen. Hän on loistava pelinrytmittäjä, johtaja tyyppi kentällä. Pelitapa on kuitenkin niin äärimmäisen raskas, että viime kaudella ja tämän talven aikana on tullut eteen jälleen tuttu tilanne. RoPS on avauspuoliajalla loistava, mutta mitä pidemmäs ottelu etenee niin sitä enemmän vastustaja saa peliä haltuun. Bensa vain yksinkertaisesti loppuu. Tässä korostuu myös Okkosen rooli pelin rytmittäjänä. Välillä on pakko hyökätä erittäin hitaalla etenemis nopeudella, jotta energiaa olisi kokonaiseen ysikymppiseen. Raskas pelitapa kuluttaa lisäksi pelaajia ja loukkaantumisia syntyy. RoPS kapea materiaali ei kestä avainpelaajien loukkaantumisia. Jean Fridolin Ngambe x2 loukkaantui harjoitusottelussa ja on pitkälle kesään sivussa. Toimiessaan pelitapa on erinomainen ja tuottaa vastustajalle ongelmia.

RoPS ryhmittäytyy 4-2-3-1/4-3-3 miten haluaa lukea tai 3-4-1-2 Chechinski; Pirinen-Jammeh-Obilor-Saksela; Okkonen-Yaghoubi; Ibiyomi-Mäkitalo-Ngambe x2; Kokko6. MIFK

Saarilla Pekka Lyyskin aikakausi jatkuu ja jatkuu. Itse odotan joka talvi milloin haettaisiin uusia tuulia ja lunastettaisiin potentiaali mitä Mariehamnin rosterilla olisi ollut lunastettavissa monena vuonna. Lyyski on syy numero yksi miksi en usko, että saarilla juhlitaan tänäkään vuonna.

Mariehamnilla on totutusta pienempi vaihtuvuus pelaajistossa, joka lupaa hyvää. Tulopuolella tolppien väliin hommattiin Walter Viitala. Puolustukseen hankittiin nuori ruotsalainen Philip Mantilla, jolta löytyy tililtä poikien maaotteluita Ruotsin paidasta. Keskikenttä vahvistettiin Anthony Dafaalla ja hyökkäystä Brian Spanilla sekä Alekesei Kangaskolkalla, joka lienee koko kauden sivussa. Joukkueen runko siis hyvin säilynyt, joka on ehdottomasti positiivinen asia. Joukkueen kivijalkana toimii hyvä topparipari Kojola-Lyyski. Mielenkiintoiseen rooliin nousee jälleen Petteri Forssell. Pelaajan vahvuudet ovat kiistattomat, mutta niin ovat heikkoudetkin. Forssell on erittäin taitava pelaaja, jolla on sarjan paras jalka. Hän pystyy antamaan laajasta syöttövalikoimasta loistavia syöttöjä ja laukauksia molemmilla jaloilla. Erikoistilanteet ovat myös sarjan eliittiä. Forssellin rooli on myös mielenkiintoinen. Jos hän jatkaa vapaassa roolissa ilman puolustusvelvoitteita näkyy se armottomasti taululla. MIFK ei ole niin hyvä joukkue, että puolustus pelissä on varaa antaa yhden miehen etua vastustajalle. Forssellilla on myös sama ongelma kuin Petteri Pennasella, että jos hän ei saa tarpeeksi palloa tulee hän hakemaan sitä liian alhaalta, jolloin seuraavan linjan murtaminen on todella paljon vaikeampaa. Forssell parhaimmillaan on älykäs liikkumaan kymppialueella, joka aiheuttaa puolustuksessa sijoittumisvirheitä, joiden kautta tilaa aukeaa murtautua.

Viime kaudella ongelmia IFK:lle aiheutti puolustuspeli. Joukkueen puolustusmuoto ei säilynyt täyttä ysikymppiä. Muut pelaajat joutuivat paikkaamaan Forssellin heikkoa puolustusmoraalia, joka auttamatta jätti jonkin tilan tyhjäksi, jonka vastustaja käytti. Tämän mielestäni yksi tärkeimmistä yksittäisistä asioista tällä kaudella Mariehamnin menestyksen kannalta. Kuinka puolustusvalmiudessa joukkue on pallon menetyksen jälkeen.

MIFK ryhmittäytyy 4-2-3-1 Viitala;Granlund-Kojola-Lyyski-Wirtanen; Tammilehto-Dafaa; Ekhalie-Forssell-Span; Orgill


7. VPS

Vaasan palloseura ja Veikkausliigan tylsin futis. Erittäin puolustusorientoitunut ryhmä, joka panostaa hyökkäyspelinsä nopeisiin vastahyökkäyksiin. Erittäin matalalla riskitasolla pelaava ryhmä. Hyvin todennäköisesti sarjan vähämaalisin joukkue. Vaikea vastus kenelle tahansa tässä sarjassa.

Jokkueessa on talven aikana käynyt ovi molempiin suuntiin kovalla kädellä. Tulija puolella puolustusta vahvistettiin Mikko Viitikolla, joka jäi pieneen rooliin Klubissa sekä Jerry Voutilaisella, joka on monipuolinen pelaaja, joka pystyy pelaamaan useita eri rooleja. Keskikentälle hankittiin Denis Abdulahi sekä Charles Bantanga. Laidalla uusia miehiä ovat Loorent Hertsi, Clifton Miheso, Pyry Soiri sekä Eero Tamminen. Kärkeen saatiin Juho Mäkelä. VPS on hyvä sekoitus nuoria maajoukkuepelaajia ja kokeneita Veikkausliiga jyriä. Tärkeisiin rooleihin noussee Abdulahi keskikentällä katkovana pelaajana, Bantanga peliä avaavana ja rytmittävänä pelaajana sekä Mäkelä nopeudellaan ja röyhkeydellään. Erittäin VPS:n näköinen hankinta, joka varmasti sopii VPS:n pelityyliin erinomaisesti. Olli Huttunen on pitänyt kiinni hänen pelifilosofiastaan ja hankinnat ovat hyvin hänen näköisiään.

VPS tulee puolustamaan erittäin matalalla prässitasolla, jonka kapelimestareita ovat maalivahti Sillanpää ja puolustuksen johtaja Koskimaa. Varsinkin vierasotteluissa VPS:ällä ei ole minkäänlaisia haluja hallita palloa. VPS hyökännee 4-2-3-1 muodostelmalla, mutta puolustustilanteessa se tiputtautuu 4-5-1 muodostelmaan, jossa linjojen väliset etäisyydet niin pysty kuin vaakasuunnassa pysyvät tiiviinä. Ongelmaksi muodostuu jos VPS pakotetaan pitämään palloa ja vastustaja vetäytyy. Hitaaseen etenemiseen VPS ei ole kykeneväinen, joten sitä he eivät halua tehdä. Mitä pidemmäs kausi etenee sen vaikeampaa aikaa povaan VPS:älle sillä joukkueen materiaali on suhteellisen kapea erityisesti puolustuksen osalta yhdistettynä kuluttavaan pelitapaan. Hyökkäyspelissä VPS pyrkii tilanteenvaihdoissa nopeisiin pystysuunnan ratkaisuihin ja selustaan pelaamiseen nopeille hyökkääjille. Siinä se onkin omimmillaan. Erityisen isoon rooliin VPS:n peleissä nousee erikoistilanteet, koska maalipaikat ovat muuten vähissä molemmissa päissä.

VPS ryhmittäytyy 4-2-3-1 tai 4-4-2 Sillanpää; Miheso-Lahti-Koskimaa-Voutilainen; Hertsi-Abdullahi-Bantenga-Seabrook; Morrissey-Mäkelä


8. FC Inter

TPS:n putoamisen jälkeen ainoa Turun joukkue liigakartalla. Paikallispelit loistavat poissaoloillaan ja muutamien vuosien takainen futiskiima loistaa Turusta poissaolollaan. Ei siitä montaa vuotta ole, kun molemmat Turun seurat taistelivat mestaruudesta. Valmentajana jo vuodesta 2007 ollut Job Dragtsma nauttii edelleen seurajohdon luottamuksesta vaikka kaksi edellistä kautta ovatkin menneet täysin penkin alle. Tälle kaudelle seuralta ei enään oikeen edes odoteta menestystä. Henkilökohtaisesti en ainakaan odota ja uskonkin seuran löytävän itsensä alemmasta keskikastista kauden päätyttyä.

Siirtomarkkinoilla pidän Interiä häviäjänä, mutta toisaalta isojakin muutoksia oli kahden tahmaisen kauden jälkeen tehtävä, joten voi olla myös pisristysruiske joukkueelle. Sisään tuli maalivahtiosastolle kovan kohun saattelemana Jukka Lehtovaara, jonka tulon myötä Interillä on ehkäpä koko sarjan paras maalivahti kaksikko. Puolustusta Inter lähti vahvistamaan ulkomaanavuilla, joista nostaisin kovimman profiilin pelaajaksi Eric Matkoukoun. Kokenut kamerunilais toppari on veikkausliigaan erinomainen toppari, josta odotan Interin puolustuksen liideriä. Egzon Belica on myös uusi toppari, mutta lähtenee kauteen 3. topparina. Vasemmaksi pakiksi joukkue hankki kreikkalaisen Petros Kanakoudisin, joka on tasainen suorittaja vasemmalla laidalla. Hallitsee hyvin peruspelaamisen, mutta ei juurikaan säväytä. Hyökkäykseen hankittiin erittäin lupaava nuori Vahid Hambo, joka on pelannut erittäin vahvan talvikauden. Pelaajaa povataan kärkeen maalitilastoissa sekä yhdeksi suureksi läpilyönniksi. Oma mielipide pelaajasta ei ole näin valoisa enkä arvosta häntä ykkös kategorian hyökkääjäksi, ainakaan vielä. Suuri potentiaali toki on, mutta liigassa on vielä paljon näytettävää mikäli mielii täyttää Irakli Sirbiladzen saappaat. Inter sain tutun paluumuuttajan, kun Guy Gnaboyou liittyi seuraan. Kyseessä on erittäin ailahteleva pelaaja, joka saattaa olla täysin pihalla koko ottelun tai ratkaista sen yksin. Potentiaalia pelaajassa on, mutta tasaisuutta on saatava rutkasti lisää.

Inter on pelannut Dragtsman aikana tutulla hollantilaisella 4-3-3 ryhmityksellä. Inter pyrkii pitämään itsellään palloa ja luoda hitailla hyökkäyksillä ylivoimia kentän eri osiin. Interin keskikentän keskusta muodostunee joukkueen akileen kantapääksi. Isoa roolia on tarjolla nuorelle Kaan Kairiselle, mutta epäilen vielä tason riittävän. Puolustavassa roolissa pelaava Vincent Onovo ei ole vielä allekirjoittanutta vakuuttanut. Kokemattomalle keskikentälle voi tuottaa ongelmia saada keskikenttä "haltuunsa". Joukkueen tärkein Mika Ojala sekoittaa myös pakkaa tulemalla liian usein pelinrakentelu vaiheessa liian alas rakentamaan peliä. Laita jää täyttämättä ja syöttösuunnat vähentyvät. Mika Ojalan suurin vahvuus on kuitenkin keskitykset ja erikoistilanteet, joten tämä ase on laidasta pois mikäli näin käy. Sarjan keskikasti on erittäin tasainen, mutta itse en usko Interin venymiseen. Sijat 6-9 ovat realistisia.

Inter ryhmittäytyy 4-3-3 Lehtovaara; Kanakoudis-Matoukou-Hämäläinen-Aho; Kauppi-Onovo-Kairinen; Lehtonen-Hambo-Ojala


9. FF Jaro


Mikään ei ole muuttunut Pietarsaaressa. Alexei Eremenkon poppoota povaillaan sarjan häntäpäähän kuten edellisilläkin kausilla. Monta vuotta on odotettu, että milloin Jaro tippuu. Voin kertoa, että ei tipu tänäkään vuonna. Jaro(lue. Eremenko) tekee loistavaa työtä Pietarsaaressa. Joukkue on omavarainen ja kokoajan Jaron systemaattisesta pelaajapolusta jalostuu uusia liigapelaajia. Seuralla on selvä pelillinen identiteetti, joka helpottaa nuoren pelaajan sopeutumista edustusjoukkueeseen huomattavasti.

Joukkue kärsi valtavan takaiskun, kun Hendrik Helmke jätti seuran. Hän oli yksi Veikkausliigan parhaita pelaajia ja yksittäisenä pelaajana joukkueelleen viime kaudella tärkein. Hän jätti valtavan aukon keskikentälle, jota ei pystytä paikkaamaan vielä tällä kaudella. Vuoden kahden päästä paikan ottaa itselleen nuorin Eremenko, Sergei. Maalinteko voimaa siirtyi seurasta pois Shahdon Winchesterin siirryttyä pois. Tällekkään tontille ei ole yhtä laadukasta pelaajaa tälle kaudelle tarjota. Tulo puolella kovin hankinta lienee brasilialainen Reginaldo Junior. Erittäin kookas ja fyysinen toppari, josta odotetaan Jaro puolustuksen liideriä. Puolustukseen hankittiin myös yleismies Didier Kadio, joka pystyy pelaamaan myös keskikentän pohjalla. Monipuolinen hankinta oli myös Jamar Dixon, joka on koulutukseltaan keskikentän puolustava pelaaja, mutta pystyy myös paikkaamaan topparin tontilla. Avut ehdottomasti fyysisellä puolella. Syöttövalikoimaa pitää parantaa, mutta siihen on opettaja on tämän maan paras. Keskikentälle hankittiin Jani Virtanen RoPS:ista, joka viihtyy keskikentän hyökkäävissä rooleissa. Uskon, että Eremenko on loistava valmentaja Virtaselle, jolla on ollut vaikeat viime kauden. Uskon isoon rooliin ja tason nostamiseen. Torniosta hankittiin Joona Veteli. Nuori pelaaja, joka on kehittynyt viimeisten vuosien aikana isoin harppauksin Torniossa johtavaksi pelaajaksi kakkosessa. Talven aikana positiivisesti esiintynyt nuorukainen on kuitenkin vielä iso kysymys merkki liigakaudella. Laitaan hankittiin Guyanalainen Walter Moore, joka viihtyy vasemmalla laidalla niin puolustuksessa kuin hyökkäyksessäkin. Kaiken kaikkiaan Jaro oli siirtomarkkinoilla iso häviäjä.

Syy miksi uskon, että Jaro ei vieläkään tipu vaikka materiaali on heikoimmasta päästä on pelitapa. Pelillinen identiteetti. Aapo Mutanen kirjoitteli viikko sitten omassa blogissaan, että ennakolta heikomman joukkueen pitäisi vetäytyä kuoreensa. Tässä on joukkue, joka osoittaa vuodesta toiseen tämän teorian vääräksi. Ilman erittäin vahvaa pelillistä identiteettä Jaro olisi tippunut jo Veikkausliigasta. Ilman Alexei Eremenkoa Jaro olisi tippunut jo Veikkausliigasta. Joukkue on sarjan häntäpäätä pelaajamateriaalissa, mutta pitää palloa toiseksi eniten koko sarjasta ja prässää toiseksi aggressiivisimmin koko sarjassa. Pelitapa on vaativa, mutta Eremenko on saanut aina koko joukkueen luottamaan pelitapaan. Eremenko on henkilö, joka pystyy tällä materiaalilla pelaamaan pallonhallintaan perustuvaa jalkapalloa. Hän on loistava opettaja. Jaro ryhmittäytyy kentällä 4-3-3, jossa laitapuolustajat ovat erittäin aktiivisia hyökkäämään. Keskialueelle luodaan pelaajaylivoimaa, kun laiturit kaventavat voimakkaasti sisään. Aggressiivinen ja riskitasollisesti korkea prässipelaaminen perustuu hyökkäävään jalkapalloon, joka on erittäin loogista. Kenttä on valmiiksi tilanteenvaihdoissa ryhmitetty korkealle, jolloin tilanteenvaihdoissa erittäin aggressiivinen prässi saadaan heti käyntiin. Joukkue on ollut surkea tuloksellisesti talven aikana, mutta kun joukkue saa syöttöpelinsä kuntoon niin se alkaa hallita kenttää. Joidenkin valmentajien kohdalla on kysymysmerkki, jos pallonhallinta ei tuotakkaan tulosta, että jatketaanko sillä. Jaron tapauksessa jatketaan aivan varmasti. Peli kehittyy mitä pidemmälle kausi etenee ja Jaro tulee viihdyttämään jälleen loistavalla futiksellaan. Pelitapa on niinkuin RoPS:n tapauksessa erittäin kuluttava ja saattaa tuottaa ongelmia mitä pidemmäs ottelu etenee. Tässäkin korostuu syöttöpelin ja hitaan etenemisen onnistuminen. Päästäänkö tarpeeksi pallon kanssa lepäämään?

Jaro ryhmittäytyy 4-3-3 Öst; Sara-Vaganov-Junior-Kadlo; Veteli-Dixon-Virtanen; Moore-Denis-Emet10. HIFK

Tuhkimotarina sai upean päätöksen viime syksynä, kun ykkösen sarjanousija HIFK nousi kaikkien yllätykseksi Veikkausliigaan. Joukkueen jonka piti vain säilyä sarjassa. HIFK:n nousu pääsarjaan on liigan kannalta erittäin positiivinen asia. Helsinkiin saadaan pitkästä aikaa oikea derby. Valmentaja Jani Honkavaara on saanut edellisillä kausilla ulosmitattua joukkueestaan täyden potentiaalin. Joukkue on erittäin yhtenäinen ja uskaltaisin sanoa, että joukkuehengeltään sarjan kovin nippu. Kuinka pitkälle taistelulla ja yhteishengellä päästään?

Joukkue uudistui talven aikana neljällä pelaajalla Mypasta sekä seitsemällä muulla pelaajalla muista pääkaupunkiseudun joukkueista. Mypasta saapuivat Tuomas Aho, Tommi Vesala, Pekka Sihvola sekä Ville Salmikivi. Muualta seuraan tulivat Nnameka Anyamele, Otto-Pekka Jurvakainen, Carljohan Eriksson, Fredrik Lassas, Youness Rahimi, Jani Bäckman ja Joni Korhonen. Ennakolta näistä hankinnoista seitsemän on avauskokoonpanon pelaajaa, joten isoja muutoksia joukkueessa on talven aikana tapahtunut. Carljohan Eriksson tuli HJK:sta paikalliskilpailijan riveihin. Eriksson on nuori tulevaisuuden maalivahti. Torjui kohtuullisen hyvin Klubin paidassa, mutta nuorelle pelaajalle iso paikka seisoa HIFK:n tolppien välissä. Kokenut toppari Tuomas Aho hankittiin alakerran johtajaksi. Aho on erittäin hyvä kaksinkamppailu pelaaja, jonka heikkoudet ovat pallollisessa pelissä. Erittäin tärkeä palanen HIFK:n kannalta. Keskikentän keskustaan hankittu Fredriks Lassas on erittäin mielenkiintoinen tuttavuus. Hän myös siirtyi pienen kohun saattelemana Klubista. Nuoreksi pelaajaksi poikkeuksellisen valmis ja kypsä pelaaja. Tekee yleensä pallollisena oikean ja peliä edistävän ratkaisun. Viime kaudella HJK:n paidassa vakuutti allekirjoittaneen peliesityksillään. Yksi mielenkiintoisimmasta nuorista pelaajista tämän vuoden sarjassa. Hyökkäyksen liideriksi Mypasta saatiin Pekka Sihvola. Kokenut Veikkausliiga pelaaja, jonka harteilla makaa suuri määrä HIFK:n maalinteko vastuusta. Erittäin hyvin sopii HIFK:n pelityyliin nopeana ja taitavana liikkujana.

HIFK on talven aikana pelannut vauhdikasta jalkapalloa, jossa maaliverkot ovat soineet molemmissa päissä. Uskon kuitenkin, kun sarja alkaa niin HIFK keskittyy enemmän tiiviiseen puolustuspeliin matalalla prässitasolla, jossa linjojen väliset etäisyydet pysty ja vaaka suunnassa pyritään pitämään erittäin tiiviinä. Tilanteenvaihdon jälkeen he pyrkivät nopeasti kääntämään peliä nopealla etenemisellä kohti vastustajan selustaa. Näissä tilanteissa Pekka Sihvolan rooli korostuu. Hän on fiksu liikkumaan kentällä ja lukemaan peliä. Pystyykö HIFK tilanteenvaihdon jälkeen antamaan ensimmäisen syötön oikeaan paikkaa? Puolustuspelin kannalta on ratkaisevan tärkeää kuinka hyvin toppariparin ja puolustavan keskikenttämiehen Jukka Halmeen välinen yhteistyö toimii. Tämä duo organisoi puolustuspelin uomiinsa, jos organisoi. HIFK tulee olemaan vaikeasti voitettavissa sen kotikentällään, mutta vieraista ei ole odotettavissa suurta pistepottia. Uskon sarjapaikan säilyvän hyvän alkukauden johdosta. Hyvä muistaa myös, että HIFK pelaajat ovat puoliammattilaisia, jotka käyvät opiskelemassa ja töissä. Talvella etua saavat ne joukkueet, joilla on ollut lähes kaksinkertainen määrä tapahtumia verrattuna muutamiin puoliammattilais joukkueisiin. Tämä asia ei voi olla näkymättä kentällä.

HIFK ryhmittäytyy 4-2-3-1 Eriksson; Anyamele-Aho-Kuusijärvi-Hänninen; Halme-Lassas; Korhonen-Rahimi-Terävä; Sihvola11. KTP

KTP:n viime kauden sulaminen oli surkuhupaisaa. Täysin varmalta näyttänyt nousu kariutui viimeisellä kierroksella. Onni onnettomuudessa, kun joukkue saikin kapineteissa paikan Veikkausliigaan. Kotka on erittäin tervetullut paluumuuttaja liigakartalle hienona futis kaupunkina. Tiukkaa tulee kuitenkin tekemään sarjapaikan uusiminen.

Pelaajamarkkinoilla KTP kärsi pahan menetyksen, kun viime kaudella 25 maalia ykkösessä paukuttanut Jussi Aalto ei jatkanut seurassa. Tulopuolella seuraan hankittiin yhdeksän hyvää Veikkausliigassa tasonsa osoittanutta pelaajaa. Maalinsuulle saapui Mypasta Jere Pyhäranta. Pyhäranta oli aikanaan poikkeuksellisen lupaava maalivahti, jolle povattiin pitkää kansainvälistä uraa. Pyhärannasta ei ollut kuitenkaan "huippu-urheilijaksi", joten kehitys ei ollut odotetunlaista ja ulkomaat jäivät ainakin toistaiseksi kokematta. Pyhäranta on kuitenkin edelleen erinomainen torjuja ja pelin ohjaaja. Puutteet ovat pallollisessa pelissä. Puolustuslinjaa vahvistettiin peräti neljällä topparilla. Joukkueeseen liittyivät Nosh A Lody, Juuso Salonen, Jordi van Gelderen sekä lainasopimuksella nuori Joel Mero. Nosh A Lody ja Mero muodostanevat avauksen toppariparin, jolloin van Gelderen siirtyy oikean pakin tontille, johon ei ole laadukkaita miehiä. Molemmat ovat rutinoituneita toppareita tähän sarjaan. Laitapuolustaja osastolle lainalla siirtyi SJK:sta Felipe Aspegren. Keskikenttää vahvistettiin kahdella laadukkaalla pelaajalla Tamas Gruborovicilla sekä Ilari Äijälällä, joka viihtyy laidassa. Gruborovic ei täyttänyt täysin häneen kohdistuneita odotuksiaan Interissä, joten siirto Kotkaan voi tehdä erittäin hyvää. Gruborovic on edelleen parhaimmillaan erinomainen pelaaja. Ilari Äijälä saapui Hongasta, jossa miehen tilille on kertynyt pitkälle toistasataa ottelua Veikkausliigassa. Kyseessä on erittäin tärkeä palanen tulevan kauden KTP:ssä, jonka uskon nousevan johtavaan rooliin joukkueessa. Hyökkäykseen uusina miehinä tulevat Sasha Anttilainen sekä Juho Lehtonen. Kumpikaan ei kuulu sarjan ykkös kategorian hyökkääjiin. Lehtonen oli muutamia vuosia sitten erittäin lupaava poika, joka pyssytti Porissa ykkösen maalikuninkuuden. TPS tulosta ei syntynyt ja Lehtonen on edelleen fyysisesti heikko sarjaan.


KTP:n hankinnat olivat hyvin linjassa Sami Ristilän pelitapaan. Joukkue pyrkii hallitsemaan palloa. Ilari Äijälä, Tamas Gruborovics ja viime kaudella seuraan liittynyt Valeri Minkenen pystyvät kyllä hyökkäämään hitaasti ja rytmittämään peliä. Uskoisin, että KTP:lle ei tuota isoja ongelmia päästä vastustajan hyökkäyskolmannekselle, mutta maalintekopaikoille pääsy voi olla vaikeaa. Joukkueella ei ole ainuttakaan Veikkausliiga tason mukaista huippu hyökkääjää. Onkin ensiarvoisen tärkeää, kuinka syöttöketjut toimivat murtautumisvaiheessa. Nostaisinkin Tamas Gruborovicsin roolin elintärkeäksi näissä tilanteissa. Parhaimmillaan Gruborovics on erinomainen kymppialueen pelaaja, joka pystyy syöttämään ja viimeistelemään laadukkaasti. Puolustaminen on myös kysymysmerkki. Joukkue vetäytynee puolustustilanteissa suhteellisen matalalle prässitasolle. Joukkueen alakerta on kuitenkin mennyt täysin uusiksi talven aikana ja uuden palapelin löytäminen puolustuslinjaan vie aikaa. Sitä aikaa ei ole ollut paljon, joten kysymyksiä se jättää sen toimivuudesta.


KTP ryhmittyy 4-2-3-1 Pyhäranta; Aspegren-Mero-A Lody-van Gelderen; McFaul-Minkenen; Äijälä-Gruborovic-Mulvany; Anttilainen


12. Ilves

Ilves nousi myös takaoven kautta Veikkausliigaan. Hienoa on nähdä jälleen myöskin Tampere liigakartalla. Varsinkin kun puikkoihin hyppää pitkän tauon jälkeen Veikkausliigaan paluun tekevä Keith Armstrong. Keke on talven aikana valitellut, että yhteisiä tapahtumia on ollut liian vähän. Pelaajat joko opiskelevat tai käyvät töissä. Nousu tuli myöhään, mutta Ilves oli kasaamassa ykköseen kovaa nippua, joten ei tällä rosterilla häpeämään tarvitse sarjassa lähteä. Ruusuista kautta en Ilvekseltä kuitenkaan odota.

Joukkue on talven aikana tehnyt maltillisesti pelaajahankintoja. Puolustukseen tulivat Samu Nieminen sekä Antti Koskinen. Keskikentälle Jussi Kujala sekä Eero Korte, jotka muodostavat kahdestaan keskikentän kaksikon. Juuri tällaisen kaksikon joukkue tarvitsi keskikentälle. Kaksi kokenutta ja rutinoitunutta älykästä pelaajaa. Laitaan hankittiin erittäin nopea, mutta suhteellisen yksipuolinen Emenike Mbachu. Hyökkäystä vahvistettiin fyysisesti vahvalla nigerialais sentterillä Henry Ugwunnalla. Hyökkäyspelaajat olivat hyvin Keith Armstrongmaisia hankintoja. Ilves pyrkii pelaamaan hyvin yksinkertaista ja brittiläistä suoraviivaista jalkapalloa, jossa riskitasot pidetään minimissä.

Ilves ryhmittyy kentällä brittityyliseen 4-4-2 muodostelmaan, jossa on selkeästi kaksi kärkimiestä. Pallo pyritään mahdollisimman aikaisin saamaan kärkipelaajille, jotka jatkavat palloa linjan taakse tai pudottelevat alaspäin. Tämän syötön jälkeen yritetään muodostaa laitoihin ylivoimia ja saada pallo boxiin, jossa sitä on päättämässä kaksi hyökkääjää ja painottoman puolen laitapelaaja. Pelitapa on hyvin selkeä, jonka oppimisen ei pitäisi tuottaa ongelmia vaikka yhteisiä kokoontumisia onkin ollut vähän. Puolustaessa Ilves pyrkii pitämään linjojen väliset etäisyydet pieninä ja ohjaamaan hyökkäyksiä laitaan. Ilves tulee jäämään monessa kamppailussa keskikentällä alivoimaiseksi, jolloin kokeneiden Eero Korteen ja Jussi Kujalan yhteistyö korostuu. Iso kysymys puolustuspelin kannalta on se miten nämä puuttuvat tilat täytetään ja onko roolitus selvää, kuka menee ja kuka varmistaa. Toinen iso kysymys on riittääkö bensa? Joukkue tulee puolustamaan suurimman osan peleistä. Hyökkäyspelaaminen on kuluttavaa pystysuunnan jalkapalloa, joten pystyykö Ilves säilyttämään muotonsa täyden ysikymppisen.


Ilves ryhmittyy 4-4-2 Hilander; Hynynen-Aho-Nieminen-Ojanperä; Emenike-Korte-Kujala-Petrescu; Hjelm-LahtinenSiinä hieman omia ajatuksia kaudesta ja sen lähtökohdista. Toivottavasti keskustelua syntyy koko Veikkausliiga kauden ajan. Olisi myös hienoa, jos saisi muilta rankingeja vertailun vuoksi. Lipitän itse vielä muutaman päivän rantatuolissa bisseä ja sitten aletaan keskittymään alkavaan liigakauteen. 8--) Onnea kaikille ja plussamerkkistä kautta odotellessa. :peukku:

En jaksanut alkaa oikolukemaan tekstiä, joten pahoittelut kirjoitusvirheistä.

Laitetaas pari hassuttelua PAF:ilta, jos joku haluaa onneaan kokeilla.

Paras loppusijoitus: RoPS - HIFK 1 1,75 ~60%

Enemmän maaleja sarjassa: Orgill - Hambo 1 1,80 ~58%

Pisteitä

Pisteitä yhteensä: 71. Antamasi peukut: 0.

Viimeksi muokannut Luca, 06.04.2015, 20:13. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

Minikommentit

04.04.2015 23:57 <lammpa-1 v2.0> erittäin hienoa turinointia. lisää kiitos :)

05.04.2015 00:00 <SirAlex> kuranttia tavaraa, hieno avaus kauteen. -bb

05.04.2015 03:52 <Luca> tyty :)


Finbet
Avatar
Jäsen
Viestit: 423
Liittynyt: 08.05.2014, 08:39

Tuotto: -230.16 yks.

Palautus%: 96.14%

Panosten ka: 3.97 yks.

Vetoja: 1502

Pisteitä: 238
Viesti:

Re: Veikkausliiga 2015

Viesti Kirjoittaja Finbet »

Pikaisella vilkaisulla näyttää hyvältä ennakolta ja täytyy tuo ihan ajatuksen kanssa lukea kunhan saadaan krapula selätetyksi. Itselläkin oli tarkoitus jotakin raapustella tulevasta kaudesta, mutta tällä hetkellä on vähän siinä ja siinä kerkeänkö. Tuo ISTV käsitykseni mukaan on ilmainen urheilusanomien tilaajille, joten jos tosiaan tuon maksu on 10€/kk niin suosittelen tilaamaan urheilusanomat, jos ei vielä tule. Tällöin saa tilauksen vieläkin edullisemmin ja vieläpä lehden kaupan päälle, vaikka usein sen sisältämät jutut ovatkin melko turhia.

RoPS kohdan tulin lukeneeksi kun pisti silmään kuinka korkealla olet RoPSia arvostanut. Tuosta sen verran, että Nganbe2 loukkaantui käsittääkseni sen verran pahasti, että on koko kauden sivussa. Muistaakseni sanottiin, että kuntoutuminen tulee viemään 6-9kk. Kuten toteatkin RoPSin materiaali on kapea ja ei kestäisi tämän kaltaisia loukkaantumisia.

Pieniä näkemyseroja selkeästi löytyy mitä nyt itse olen tässä hahmotellut joukkueiden voimasuhteita ja aivan loppumetreillä ollaankin. Uskoisin liigan jakautuvan käytännössä kahtia voimasuhteiden puolesta. Klubi tottakai on aivan omassa kastissaan ja SJK tulee sitten siinä vahvana kakkosena, mutta silti liian kaukana Klubin tasosta, jotta voisi edes kunnolla haastaa. Kolmannesta sijasta onkin sitten vähän jo tiukempaa taistoa. Omissa papereissani vahvin ehdokas tähän on KuPS ja tämän jälkeen tulevat MIFK ja VPS. MIFK ja VPS ovat omissa papereissani hyvin tasaväkisiä. Lahtea tunnutaan pitävän monessa paikkaa jälleen vahvana mitalliehdokkaana, mutta itse näkisin Lahden pelissä paljon ongelmakohtia, jotka tulivat hyvin myös esiin jo viime kaudella, vaikka voittoja tulikin. Tämän jälkeen tuleekin pientä rakoa, ennen kuin sitten tulevat Inter ja RoPS. Jaro, HIFK, Ilves ja KTP ovat omissakin papereissani ne vahvimmat suosikit peräpäähän ja näistä KTP ja Jaro ovat suurimmat suosikit tähän. Joka vuosi toki sama juttu, että nyt se Jaro tippuu, mutta nähdäkseni nyt ollaan jo todella lähellä.

Pisteitä

Pisteitä yhteensä: 1. Antamasi peukut: 0.

Panostus 1-5 yksikköä
Liiga panostus 1-10
http://finbet.org - http://www.twitter.com/finbet

Minikommentit


RedAlert
Jäsen
Viestit: 165
Liittynyt: 30.09.2014, 11:27

Tuotto: +34.42 yks.

Palautus%: 109.05%

Panosten ka: 1.93 yks.

Vetoja: 197

Pisteitä: 217

Re: Veikkausliiga 2015

Viesti Kirjoittaja RedAlert »

Luca kirjoitti:
2. SJK

Oman mausteensa tuo myös europelit, jotka tuovat lisärasitusta.
Tätä ei kannata kyllä väheksyä missään nimessä, sen verta yleismaailmallinen ilmiö. Europeleillä voi olla iso vaikutus keltanokka SJK:n suorittamiseen suhteessa HJK:n, riippuen nyt tietenkin siitä, että kuinka pitkään pelit kestää ja onko pitkiä vierasreissuja luvassa jne. HJK:lla taas puolestaan löytyy penkiltä hyvää tuuraajaa, joten rotaatio Veikkausliigaotteluissa on aika kivutonta. Tämä luonnollisesti parantaa HJK:n mestaruuden uusimisen todennäköisyyttä, kunhan omaa pelaamista saadaan tosiaan vielä vähän hiottua ja pelaajat oppivat tuntemaan toisensa paremmin.

Muutenkin tätä europelien rasitusilmiötä voisi olla hyvä tutkia vähän enemmän datan keräämisen näkökulmasta. Ei siis pelkästään Veikkausliigan osalta.

By the way, huikea kausiavaus!

Pisteitä

Pisteitä yhteensä: 2. Antamasi peukut: 0.

Minikommentit


Luca
Jäsen
Viestit: 284
Liittynyt: 09.05.2014, 16:24

Tuotto: +22.65 yks.

Palautus%: 101.40%

Panosten ka: 3.21 yks.

Vetoja: 502

Pisteitä: 491

Re: Veikkausliiga 2015

Viesti Kirjoittaja Luca »

RedAlert kirjoitti:
Tätä ei kannata kyllä väheksyä missään nimessä, sen verta yleismaailmallinen ilmiö. Europeleillä voi olla iso vaikutus keltanokka SJK:n suorittamiseen suhteessa HJK:n, riippuen nyt tietenkin siitä, että kuinka pitkään pelit kestää ja onko pitkiä vierasreissuja luvassa jne. HJK:lla taas puolestaan löytyy penkiltä hyvää tuuraajaa, joten rotaatio Veikkausliigaotteluissa on aika kivutonta. Tämä luonnollisesti parantaa HJK:n mestaruuden uusimisen todennäköisyyttä, kunhan omaa pelaamista saadaan tosiaan vielä vähän hiottua ja pelaajat oppivat tuntemaan toisensa paremmin.

Muutenkin tätä europelien rasitusilmiötä voisi olla hyvä tutkia vähän enemmän datan keräämisen näkökulmasta. Ei siis pelkästään Veikkausliigan osalta.

By the way, huikea kausiavaus!
Erittäin mielenkiintoinen aihe, josta tosiaan olisi hyvä saada tutkimusta. Ennakolta vaikea arvioida miten muuten vaikuttaa joukkueeseen kuin, että rotaatiota on pakko käyttää, koska jälleen ohjelma on tiivis. RoPS pelasi viime kaudella parhaat pelinsä ennen EL karsintaa, karsinnassa sekä heti karsinnan jälkeen. Oliko tämä vain sattumaa vai oliko Europelien tuomalla pöhinällä vaikutusta positiivisesti myös liigaan? Kuinka tarkasti todellisuudessa seurat seuraavat pelaajien palautumista ja suorituskykyä otteluruuhkissa? Näitähän pystytään nyky menetelmillä seuraamaan erittäin tarkasti ja olisi typerää olla käyttämättä näitä. Itselläni ei tarkkaa tietoa ole mikä on Veikkausliiga seurojen suhde näihin testausmenetelmiin.

Toinen asia mikä pitää vielä nostaa esille on erikoistilanteiden merkitys. Viime kauden kaikista maaleista 35,2% tehtiin erikoistilanteista tai niiden jälkitilanteista. Kun tähän seikkaan lisätään se, että kaikista otteluista 60,1% päättyi tasan tai yhdenmaalin erolla on erikoistilanteiden merkitys valtava. Eikä tätä asiaa voi mielestäni liikaa korostaa. Veikkausliigan maalimäärä oli viime kaudella 2,58, joka on pienempi kuin suurimmassa osassa Eurooppaa. Toki yksittäisen kauden otantaan vaikuttaa sattumakin sekä asioita, jotka vääristävät maalimäärää. Pointtina kuitenkin on, että matalan maaliodotusarvon sarjassa erikoistilanteiden merkitys vain korostuu. Keskikasti ja alapää ovat erittäin tasaisia, joka sekin korostaa erikoistilanteiden merkitystä. Nämä ovat iso asia, joka ratkaisee tasaisten joukkueiden eron kauden päätyttäessä.

Mielestäni vieläkään ei Suomessa harjoitella tarpeeksi erikoistilanteita. Puhutaan löysästi puolustamisesta, asenteista ja halusta. Mitä se löysä puolustaminen sitten on ja mistä se johtuu? Johtuuko se vain laiskuudesta? Empä usko. Keskitytäänkö tarpeeksi näissäkään tilanteissa pieniin yksityiskohtiin, ponnistuksen ajoitukseen, askeltiheyteen, peliasentoon tai vaikka siihen mihin suuntaan suuhteessa peliä puolustava pelaaja ilmapallon jälkeen tulee. Juuri erikoistilanteet ovat suuri syy miksi omissa papereissani RoPS on ehkä korkeammalle rankattu kuin toisilla. Juha Malisella on aina ollut hyvin harjoiteltuja malleja hyökkäys erikoistilanteisiin.

Pisteitä

Pisteitä yhteensä: 3. Antamasi peukut: 0.

Minikommentit

05.04.2015 07:30 <humanoidi> Jorman "totuus" 80-90-luvulta oli kai, että pitäisi pelata

05.04.2015 07:31 <humanoidi> EC-matsien jälkeen vastapalloon seuraavassa kotiottelussa.

05.04.2015 07:32 <humanoidi> Tämä oli kai melko reilun otoksen tulos isoissa sarjoissa.

05.04.2015 20:46 <Zizou> Ei pidä paikkaansa enää omien tutkimusten mukaan

05.04.2015 20:47 <Zizou> Nykyään ei juurikaan vaikutusta ylipäätään paitsi EL...

05.04.2015 20:48 <Zizou> missä pelipäivät torstai ja sarjapeli sitten la-su

05.04.2015 20:48 <Zizou> Siis koskien Eurosarjoja, joissa vaihtopenkit isoja niillä..

05.04.2015 20:48 <Zizou> joukkueilla, jotka Eurocupeihin osallistuvat

05.04.2015 20:49 <Zizou> Pienet sarjat sitten tietysti asia erikseen, koska penkki...

05.04.2015 20:49 <Zizou> pienempi. Toisaalta pääsevät aika freeseinä noihin peleihin,

05.04.2015 20:50 <Zizou> kun sarjat alkaneet pääsääntöisesti pari kuukautta aiemmin

05.04.2015 21:37 <RedAlert> En pidä itsekkään merkittävänä CL:n osalta, mutta EL:n kyllä

05.04.2015 21:38 <RedAlert> Kun jo perusasenteessa on jo isoja eroja isompien sarjojen

05.04.2015 21:38 <RedAlert> ja pienempien kuten Veikkausliigan välillä.

05.04.2015 21:40 <RedAlert> Vähän spesifimpää dataa ja etenkin Veikkausliigasta vielä

05.04.2015 21:41 <RedAlert> kaipaan kovasti. Näiden muiden kuin HJK:n suorittamista olen

05.04.2015 21:42 <RedAlert> yrittänytkin tutkiskella


Finbet
Avatar
Jäsen
Viestit: 423
Liittynyt: 08.05.2014, 08:39

Tuotto: -230.16 yks.

Palautus%: 96.14%

Panosten ka: 3.97 yks.

Vetoja: 1502

Pisteitä: 238
Viesti:

Re: Veikkausliiga 2015

Viesti Kirjoittaja Finbet »

Luca kirjoitti:
Toinen asia mikä pitää vielä nostaa esille on erikoistilanteiden merkitys. Viime kauden kaikista maaleista 35,2% tehtiin erikoistilanteista tai niiden jälkitilanteista. Kun tähän seikkaan lisätään se, että kaikista otteluista 60,1% päättyi tasan tai yhdenmaalin erolla on erikoistilanteiden merkitys valtava. Eikä tätä asiaa voi mielestäni liikaa korostaa. Veikkausliigan maalimäärä oli viime kaudella 2,58, joka on pienempi kuin suurimmassa osassa Eurooppaa. Toki yksittäisen kauden otantaan vaikuttaa sattumakin sekä asioita, jotka vääristävät maalimäärää. Pointtina kuitenkin on, että matalan maaliodotusarvon sarjassa erikoistilanteiden merkitys vain korostuu. Keskikasti ja alapää ovat erittäin tasaisia, joka sekin korostaa erikoistilanteiden merkitystä. Nämä ovat iso asia, joka ratkaisee tasaisten joukkueiden eron kauden päätyttäessä.
Hetken kesti hokasta miten olet noin korkean prosentin saanut erikoistilannemaaleille, kunnes tajusin käydä vilkaisemassa tuota kihun raporttia. Siellähän tosiaan onkin myös rangaistuspotkut mukana tuossa mikä omalta osaltaan antaa hiukan väärää kuvaa. Jos rangaistuspotkut jätettäisiin erikoistilanteista pois ja tehtäisiin oma kategoria vain rangaistuspotkuille niin saataisiin seuraavat lukemat:

Pelitilanne: 64,77% maaleista
Erikoistilanne: 27,40% maaleista
RP: 7,83% maaleista

Sen jälkeen voidaankin sitten pohtia onko yhden kauden lukemat riittävän hyvät antamaan oikeaa kuvaa, heitänpä vaikka vertailun vuoksi vuoden 2013 lukemat esiin:

Maaleja syntyi 524 kappaletta (vuosi 2014 tarjosi 511)

Pelitilanne: 72,33% maaleista
Erikoistilanne: 20,61% maaleista
RP: 7,06% maaleista

Itse olen usein sitä mieltä, että varsinkin esimerkiksi kulmapotkuja arvostetaan hyvin paljon liikaa. Kuitenkin helposti voidaan jo ihan pelkällä maalaisjärjellä ilman pelin katsomista päätellä, että jos joukkue saa paljon kulmapotkuja ei se onnistu murtautumaan kunnolla tekopaikkoihin tai kudit eivät mene maalille asti. Kuitenkin kun katsotaan noita pelitilanne maalien prosentteja pitäisi ennemminkin treenata sitä kuinka murtaudutaan sinne hyville vetopaikoille tai kuinka rakennetaan se vetopaikka, josta sitten ne maalit pääasiassa syntyvät. Tähän voidaan sitten periaatteessa omalla tapaa huomioida myös RP lukemia sillä toisinaan se kun röyhkeästi alueelle murtaudutaan saattaa johtaa siihen, että vastustaja rikkoo.

Pisteitä

Pisteitä yhteensä: 1. Antamasi peukut: 0.

Panostus 1-5 yksikköä
Liiga panostus 1-10
http://finbet.org - http://www.twitter.com/finbet

Minikommentit


Ylikerroin.com
Jäsen
Viestit: 681
Liittynyt: 21.12.2013, 12:56
Pisteitä: 1259

Re: Veikkausliiga 2015

Viesti Kirjoittaja Ylikerroin.com »

Luca kirjoitti:...
Hieno tietopaketti! Laitamme sinulle tästä kattavasta kirjoituksesta tulemaan 25€ lahjakortin Discshopiin.

Jatkossa voimme antaa muillekin kirjoittajille tällaista pientä mukavaa, kun sopiva paikka tulee eteen.

Pisteitä

Pisteitä yhteensä: 9. Antamasi peukut: 0.

Minikommentit

05.04.2015 22:42 <Luca> ty :)


Jonkka
Jäsen
Viestit: 956
Liittynyt: 06.09.2011, 16:45

Tuotto: +34.07 yks.

Palautus%: 100.58%

Panosten ka: 2.71 yks.

Vetoja: 2183

Pisteitä: 394

Re: Veikkausliiga 2015

Viesti Kirjoittaja Jonkka »

Oma ranking vertailtavaksi

HJK A+

SJK B+
Lahti B+

KuPS C+
VPS C
Inter C
RoPS C
MIFK C-

HIFK D+
Jaro D
KTP D
Ilves D

Katsotaan, jos joku päivä tulisi kirjoiteltua jotain alkavasta kaudesta. Luca kyllä kirjoitti niin hyvän aloituksen, että nosti muille riman aika korkealle.

Pisteitä

Pisteitä yhteensä: 2. Antamasi peukut: 0.

Twitter: @OASavolainen

Minikommentit


Thunderpick
Jäsen
Viestit: 423
Liittynyt: 16.07.2003, 09:39

Tuotto: +113.59 yks.

Palautus%: 145.08%

Panosten ka: 5.14 yks.

Vetoja: 49

Pisteitä: 53

Re: Veikkausliiga 2015

Viesti Kirjoittaja Thunderpick »

Vedonlyöntivihje: - Eniten maaleja Jarolle: Denis Lima/Emet/Carlsson - peliaika päättynyt

kohde
Eniten maaleja Jarolle: Denis Lima/Emet/Carlsson
veto
Emet
kerroin
1.900 (PAF)
panos
10 yks.

Huti: -10.00 yks.


Viime kauden perusteella Emet on näistä ihan omassa luokassaan.

Pisteitä

Pisteitä yhteensä: 0. Antamasi peukut: 0.

Minikommentit


Finbet
Avatar
Jäsen
Viestit: 423
Liittynyt: 08.05.2014, 08:39

Tuotto: -230.16 yks.

Palautus%: 96.14%

Panosten ka: 3.97 yks.

Vetoja: 1502

Pisteitä: 238
Viesti:

Re: Veikkausliiga 2015

Viesti Kirjoittaja Finbet »

Ihan viimeistä silausta vailla alkaa olemaan joukkueisiin tutustuminen ja voimasuhteiden syöttäminen. Hiukan ajattelin itsekkin naputella mietteitä tulevasta kaudesta, mutta kun Luca pohjusti hyvin pelaajasiirtoja ja tulevia ryhmityksiä en näistä sitten lähde uudestaan kirjoittamaan. Sen sijaan pyrin jotakin saada raapustetuksi joukkueista ja Veikkausliigasta yleisesti.


Veikkausliiga 2015:

Ensinnäkin on sarjalle todella tärkeää, että yleisö pystyy halutessaan seuraamaan kaikki matsit YLE:n/ISTV:n kautta. Hiukan pelonsekaisin tuntein kuitenkin odottelen ISTV:n toimivuutta. Viime kaudellahan ISTV näytti kaikki SJK:n kotiottelut ja näitä tuli jonkun verran väijyttyä sieltä, jos ei esimerkiksi Veikkaustv:n kamppailu miellyttänyt tai vaihtoehtoisesti ollut muuta mielenkiintoista kamppailua, josta olisi jollekkin seuralle/palvelulle halunnut melko kovan summan maksaa. Viime kaudella homma ISTV:llä toimi hyvin, mutta nyt mennään luonnollisesti jo aivan eri mittasuhteissa palvelun kanssa, joten nähtäväksi jää. Kuitenkin lajin kasvun kannalta on loistava asia, että yhä useampi pystyy halutessaan kotimaista jalkapalloa seuraamaan.

Jonkun verran on taas nähty ikäviä loukkaantumisia näissä turhanpäiväisissä Liigacup otteluissa tai muuten vain sitten harjoituskauden aikana. Muutamalle tämä onkin jo maksanut mitä ilmeisemmin koko kauden, kuten esimerkiksi Nganbe2 RoPS:lta tai Ugwunna Ilvekseltä. Lisäksi alunperin myös KuPS:n Chibuiken pelättiin olevan jopa koko kauden sivussa, mutta viimeisimpien tietojen mukaan mies saadaan mukaan jo hyvinkin pian, jos vain kuntoutuminen etenee yhä toivotulla tavalla. Liigaseurojen (paitsi HJK) materiaalit ovat todella kapeita ja yhdellekkään joukkueelle ei toivoisi loukkaantumisia tulevan. VPS:lla tilanne on tällä hetkellä pelottava sillä lasaretissa on paljon porukkaa: Morrisey, Parikka, Hertsi ja Tamminen nyt näin etunenässä. On toki VPS:n onni, että avausmatsi siirtyy ja näin ollen saadaan miehiä mahdollisesti kuntoutumaan ja hyvin vähäinen määrä otteluita jouduttaisiin pelaamaan ilman parhaimmistoa. Myös saarella koettiin isompaa menetystä kun Kangaskolkka on pitkään sivussa ja mahdollinen paluu olisi aikaisintaan heinäkuussa, mutta pahimmillaan lokakuussa.

Pelataanko vai ei? HIFK - VPS ottelu joudutaan jo siirtämään, mikä on sitten tilanne Tampereella tai Lahdessa? Pietarsaaressa ottelu jouduttiin jo siirtämään varakentälle. Ei kovin lupaavan näkyinen alku kaudelle. Tilanne toki on sikäli hiukan vaikea asia. Kausi on jo nyttenkin äärettömän lyhyt ja joudutaan osittain pelaamaan todella surkeissa olosuhteissa, tästä ei kovin paljoa voida karsia pois kauden avauksesta tai siitä kuinka pitkälle kausi kestää. Toisaalta taas kenen tulisi ottaa vastuu kenttien kunnosta ja siitä, että ottelut voidaan pelata silloin kun otteluohjelma näin sanoo? Tämä olisi kuitenkin loppujen lopuksi vain järjestely kysymys ja melko pienilläkin satsauksilla asiat hoidettaisiin kuntoon. Veikkausliigan tulisi ehdottomasti olla tiukempi ja ilmoittaa seuroille selkeät vaihtoehdot vastaaviin tapauksiin. Peli joko varakentälle tai sitten jonkinmuunlaista sanktiota kehiin, pistemenetyksiä, sakkoja jne.. Kauden otteluohjelma on kuitenkin ollut jo hyvän aikaa tiedossa, joten aikaa olisi ollut asiat hoitaa kuntoon.

Tulevaisuuden suhteen kuitenkin tilanne näyttää hyvältä. Otteluiden lähettäminen on positiivista ja sarjassa on jokunen seura, joka voisi tulevaisuudessa haastaa Klubin tosissaan, vaikka melkoista etumatkaa ovatkin saaneet. Näistä etunenässä SJK teki jo viime kaudelle melkoisia satsauksia joukkueeseen mikä näkyikin seuran taloudellisessa tuloksessa. Tällä kaudella europelit tuovat pienen siivun joukkueen kassaan ja hyvällä tuurilla sieltä lohkeaa joku Virolainen joukkue vastaan, jolloin matkakulutkin olisivat minimissään ja mahdollisuus jatkoon hyvä. Toisessa ääripäässä taas sitten on, että jos joukkue pitkäänkin jatkaa tappion tekemistä niin kuinka kauan seuraan pumpataan samalla tapaan rahaa? SJK:n jälkeen joskus tulevaisuudessa mahdollisesti Ilves ja HIFK olisivat potentiaalisia haastajia, jos nyt vain onnistuvat ensimmäisen kauden jälkeen ja seuraavankin säilyttämään paikkansa liigassa.


1. HJK

Kenties kaikkien aikojen joukkue? Nähdäänkö toisto kaudesta 2011, jolloin HJK oli täysin suvereeni joukkue eikä mestaruuden suhteen jäänyt mitään jossiteltavaa tai epäselvää. Harjoituskaudella toki jonkinlaisia ongelmia joukkueen pelissä oli havaittavissa, mutta tämän suhteen en vielä olisi huolestunut. Ehkä muutamat ensimmäiset kierrokset menevät hiukan vaisummin, mutta uskon ja näen HJK:lla olevan hyvät mahdollisuudet myös tällä kaudella eurokentillä. Melko paljon seurassa tapahtui vaihtuvuutta pelaajistossa, mutta toisaalta taas oikeastaan vain neljä avainpelaajaa vaihtoivat seuraa ja nämä onnistuttiin korvaamaan ehkä jopa vieläkin laadukkaammilla pelaajilla. Jonkun verran tottakai voidaan laskea kysymysmerkkejä joukkueen ympärille ja yksi niistä varmasti on, kuinka joukkue jaksaa syttyä jokaiseen Veikkausliiga matsiin vai säästelläänkö panoksia eurokentille kuinka paljon?

Mielenkiintoista on myös nähdä HJK:n taktiikka. Lähteekö HJK pelaamaan omalla temmolla vai tyydytääkö vastustajan tempoon? Viime kaudellahan HJK käytännössä pelasi harjoituspelejä eurokenttiä varten Veikkausliiga pelien ajan ja hakivat sinne sopivan hyvää taktiikkaa. Nähdäänkö sama juttu siis myös tänä vuonna? Omaa mielenkiintoa tuo myös se, että miten vastustajat lähtevät pelaamaan Klubia vastaan. En oikein ymmärrä monen tyyliä valita taktiikaksi bussin parkkeerausta maalin eteen kun tiedetään, että HJK kuitenkin jossain vaiheessa sen yhden maalin sieltä tekee. Aikaisemmilta kausilta ollaan selvästi voitu havaita, että HJK pystytään parhaiten haastamaan aktiivisella pelityylillä. Se on loppujen lopuksi melko se ja sama tuleeko sieltä 6-0 turpaan vai 1-0.

Mielenkiintoisia hankintoja joukkue on kuitenkin suorittanut ja materiaali on muutoinkin niin leveä, että kestää pienet loukkaantumiset ja muutoinkin suuressa rasituksessa rotaatioon on helposti varaa ilman pelkoa, että suoritustaso laskisi niin merkittävästi etteikö sillä pärjäisi suurimmassa osassa kamppailuita.


2. SJK

Melko mukavia hankintoja joukkue on tosiaan offseasonin aikana suorittanut. Oletettavasti tämän kauden SJK olisi voinut jopa päästä melko lähelle viime kauden HJK:ta, mutta tällä kaudella taas HJK otti pari potkua lisää karkuun. Monesti saanut lukea viime kauden osalta kuinka SJK yllätti monet nousijajoukkueena ja tällä on selitelty hyvää menestystä. Omaan silmään kuitenkin tilanne oli juuri päin vastoin. Alkukaudesta SJK taisi yllättyä Veikkausliigan tasosta ja joukkue ei millään muotoa ollut valmis. Loppukaudesta palaset loksahtelivat kohdalleen ja joukkue oli uskomattoman vahva, joskin hyökkäyspään tehottomuus vaivasti useassa kamppailussa. Tucon saapumisen myötä joukkueessa pitäisi kuitenkin olla nyt myös reilusti tulivoimaa hyökkäyksen osalta.

Mihkel Aksalu on yksi Veikkausliigan parhaimpia maalivahteja ja tähän kun yhdistetään vahva puolustus ja keskikenttä onkin helppo todeta, että oman pään peliin SJK tuskin tällä kaudella tulee kaatumaan ja kovin montaa kertaa ei verkko omassa päässä tule soimaan. Toki SJK:n materiaali on puolustuksen osalta melko kapea. Keskikentällä ja hyökkäyksessä tilanne on äärimmäisen positiivinen. Pelvas on ollut harjoituskaudella hyvässä iskussa ja en yllättyisi vaikka tulevalla kaudella syntyisi vielä muutama maali enemmän kuin 2014. Toni Lehtinen voi olla lähellä 10 maalia ja tuskin kovin kauas tästä tulee jäämään myöskään Tuco. Tämän lisäksi uusi hankinta Atajic on varmasti hyvä hankinta hyökkäyspäähän. Keskikentällä Vasara ja Hetemaj ovat äärimmäisen hyviä pelaajia Veikkausliigaan.

Itse henkilökohtaisesti toivon joukkueelle menestystä myös eurokentillä. Olisi hyvä saada hyvinkin pian joku joukkue haastamaan tosissaan HJK ja ilmeisesti SJK:n tarkoitus olisi tämä. Joukkueeseen ollaan nyt kahden kauden aikana pumpattu paljon rahaa ja uutta stadionia olisi rakenteilla. Euromenestys toisi kivasti rahaa myös SJK:n kirstun pohjalle ja tätä kautta jatkossakin voitaisiin helposti rakentaa kovaa joukkuetta kasaan.


3. KuPS

KuPS nousi otsikoihin paljon Freddy Adun siirron myötä, mutta nähtäväksi jää osoittautuuko hankinta lopulta täydelliseksi flopiksi? Itse en kuitenkaan jaksa uskoa, että mies olisi niin kova vahvistus mitä media ja muut hehkuttavat. Paljon myös on manailtu Ats Purjeen siirtymistä, mutta omaan silmään tämä ei ole niin iso menetys vaikka mies mukavan kasan maaleja viime kaudella tekikin. Kuitenkin sen mitä KuPSia seurasin ja havannoin niin joku laadukkaampi hyökkääjä olisi pistänyt pallon vielä useamminkin pussiin niistä paikoista mitä Purjeelle tuli. Uskonkin, että Sirbiladze korvaa Purjeen paremmin kuin hyvin ja sopii erinomaisesti KuPSin pelityyliin ja materiaaliin.

Viime kaudella KuPS vaihtoi valmentajaa kesken kauden kun peli oli aivan sekaisin ja tulosta ei syntynyt. Rajamäen saapumisen jälkeen joukkue olikin äärettömän vahva, vaikka loppukaudesta tahti hiukan hyytyikin. Ennen kaikkea miksi KuPSiin uskon tällä kaudella johtuu siitä, että kokoonpano ei niin kovin paljoa muihin verrattuna muuttunut viime kaudelta ja uudet hankinnat ovat vähintäänkin päteviä korvaajia menetetyille miehille. Ennen kaikkea miehet näyttäisivät sopivan äärettömän hyvin Rajamäen haluamaan pelityyliin.

Freddy Adullahan ei vielä toistaiseksi ole pelioikeuksia ja nähtäväksi jää saadaanko ne jo kauden avaukseen mennessä? Jokunen vuosi sittenhän KuPSilla taisi mennä lähemmäs kahta kuukautta saada pelaajalleen edustusoikeus. Ilmeisesti Adun lähtö edeltävästä seurasta ei tullut mitenkään sovussa, joten tämäkin saattaa hiukan hidastaa paperitöitä toisessa päässä.


4. MIFK

Pekka Lyyski se vain jatkaa joukkueen peräsimessä, vaikka mitalleita ei olla saavutettu. Joukkueella on useana kautena, kuten myös tänäkin vuonna ollut laadukas materiaali, mutta silti on vain parhaimmillaankin ollut tyytyminen neljänteen sijaan. Se saattaa myös olla kohtalona tänä vuonna.

MIFK on ollut historian havinassa joukkue, joka nauttii suurinta kotietua kun verrataan joukkueen hankkimia pisteitä koti- ja vieraskentiltä. Johtuuko kotimenestys siitä, että matkustaminen ei välttämättä kaikkein vaivattomin tuonne ole ja siitä, että samoin myös MIFK joutuu itse sieltä myös matkustamaan, joka selittäisi huonoa vierasmenestystä. Tämä jääköön jokaisen itsensä päätettäväksi. Joukkueen runko on kuitenkin pysynyt hyvin kasassa.


5. VPS

Joukkueella on tällä hetkellä jonkun verran avainpelaajien loukkaantumisia. Tämä voi alkukaudesta maksaa jonkun verran pisteitä, jotka sitten lopulta ratkaisevat kolmannen sijan MIFK:n ja KuPSin väliseksi taistoksi. VPS pelaa ehdottomasti sarjan unettavinta futista ja ei ole vaikea arvioida, että joukkueen kohtaamiset ovat tälläkin kaudella erittäin vähämaalisia. Siinä missä MIFK oli erittäin vahva kotijoukkue ei VPS ole nauttinut juuri minkäänlaista kotietua vaan pisteitä tulee tasaiseen tahtiin niin vieraista kuin kotoakin. Tämä perustuu VPS:n pelityyliin, jossa pallo annetaan mielellään vastustajalle ja pyritään vain vastahyökkäyksiin ja kyttäilemään paikkoja. Tämä toki on vieraissa osoittautunut tehokkaaksi pelityyliksi sen jälkeen kun Huttunen joukkueen valmentajaksi saapui.

Pelaajistossa VPS on kokenut todella runsaasti muutoksia. Hyökkäys saattaa muodostua tulevalla kaudella VPS:n suurimmaksi huolenaiheeksi, sillä Morrissey on ilmeisesti pitkään sivussa ja ainoa liigatasoinen hyökkääjä on Juho Mäkelä. Yhtä hyökkääjää kuitenkin ilmeisesti yhä haetaan ja tämän hankinnan olisikin syytä tulla todella nopeasti. Parikan terveydellinen tila on arvoitus ja hänestä ei välttämättä ole pelaajaksi kymppipaikalle. Björkiä ollaan jonkun verran nyt peluutettu siinä, mutta tämä on enemmänkin aiheuttanut veren vuotoa silmistä.

Keskikentälle kaivattaisiin kipeästi Tammista ja Hertsiä, jotka nyt ovat olleet sivussa. Mistään en ole toistaiseksi ainakaan vielä huomannut juttua milloin he mahdollisesti paluun tekisivät. 2013 Seabrookkia peluutettiin todella paljon vaihtomiehenä, joka hurjalla urheilullisuudellaan kävi sitten lopussa ratkomassa matseja. Viime kaudella VPS:n materiaali oli vähän väliä hajalla ja Seabrook joutui usein aloittamaan ja samankaltaiselta vaikuttaa nyttenkin. Miehen vahvuudet vain olisivat paremminkin tuossa vaihtomiehenä. Keskikentän laidoille sitten löytyy enemmänkin vaihtoehtoja, mutta todelliset tähtipelaajat loistavat poissaoloillaan. Paljon tullaan laskemaan Abdulahin varaan. Puolustus tulee olemaan tulevallakin kaudellaan VPS:n vahvin osa-alue, ei välttämättä niinkään pelaajien laadun vaan joukkueen yleisen pelitavan vuoksi.


6. FC Lahti

Monien mitallisuosikki, itselläni lähinnä taistelua keskikastissa, mutta todellisella nappisuorituksella kolmas sija voisi olla mahdollinen. Lahti kärsi viime kaudella aika ajoin kovin tuskaisesta maalinteosta ja ylipäätään paikkojen rakentaminen tuntui olevan kovan työn takana. Puolustus pelasikin joukkueelle usean kauden pisteistä. Materiaaliin nähden voittoja olisi kuitenkin voinut olettaa enemmänkin ja selkemmillä maalieroilla.

Lahti pääsee mukaan eurokentille ja tämä tuo sen oman mielenkiintonsa. Kuten usean ja oikeastaan kaikkien (paitsi HJK) kohdalla huoli on kapeassa materiaalissa. Miten rasitus näkyy ja mistä kaivellaan rotaatioon miehet, joilla voidaan taistella voitosta? Pelitapaanhan Lahti ilmeisesti hakee jonkin verran muutosta ja viime kauden lopulla Lahden pelitapa oli helposti ennakoitavassa ja joukkue hyytyi mestaruus ja hopea taistosta. Tanska poistui joukkueesta ja tämä jos jokin on iso menetys. Harjoituskaudella pelitavan muutoksessa on näkynyt paljon ongelmia ja ainakaan sen perusteella joukkue ei vielä ole sisäistänyt uutta haluttua pelitapaa. Kuinka paljon se maksaa jo alkukaudesta pisteitä vai onko jotain mullistavaa tapahtunut nyt aivan viime hetkillä ennen kauden alkua? Toinen asia on se, että miten joukkueen peli toimii jos treeneissä ollaan pyritty pallonhallintaan perustuvaan pelityyliin ja tämmöisen pelitavan toteuttaminen on alkukaudesta vaikeaa kun kentät ovat huonossa kunnossa.


7. RoPS

Ovi kävi todella paljon kumpaankin suuntaan ja joukkuetta joudutaan rakentamaan jälleen uudelta pohjalta. Mielenkiintoisia hankintoja ollaan tehty, joilla hyvin käydessä voidaan hyvinkin menestyessä, mutta pahimmassa tapauksessa katastrofi on lähellä. On aina omat riskinsä kun vaihtuvuus on noinkin suurta. Viime kaudella RoPSin ongelma oli jatkuvassa pallon hautomisessa ja sitä syöteltiin vain alakerrassa, jolloin vastustaja oli jo ehtinyt kävelemään ylöspäin ja ottamaan mahdolliset syöttölinjat kiinni. Harjoituskaudella olen havainnut pelissä samankaltaisia ongelmia, että palloa haudotaan yhä. Harjoituspelit ovat toki harjoituspelejä ja kokeillaan eri kuvioita ja testaillaan pelaajia, mutta hiukan huolestunut voi ja pitääkin olla.

RoPS on Maarianhaminan tavoin yksi suurinta kotietua nauttivista joukkueista, mutta samalla myös oma vieraspeli on ollut todella heikkoa. Toki RoPS kärsii sijaintinsa vuoksi siitä, että kauden aikana tullaan istumaan bussissa ja paljon. Tämä voi omalta osaltaan heijastua todella suuresti kun vertaillaan kotipelien ja vieraspelien pistesaldoa.

RoPS koki cup matsissa kovan kolauksen kun Nganbe2 loukkaantui ja mitä ilmeisemmin koko kausi oli sitten siinä. Tavoitteet on asetettu, että ensi kaudella nähtäisiin RoPS eurokentillä. Materiaalissa toki on paljon potentiaalia, mutta onko Malinen oikea henkilö saamaan siitä kaiken irti vai onko tuloksena jälleen mahtavat taloudelliset tappiot?


8. FC Inter

Onko Job Dragtsma jo nähty? Pari edellistä kautta menty pahasti penkin alle, joten kovin kauaa ei voi muutaman kauden takaiset hopeamitalit tai vuoden 2008 mestaruus miestä pitää nykyisellä paikallaan jos tulosta ei synny. Seurassa lasketaan varmasti myös paljon Mika Ojalan varaan ja mikä mahtaa olla miehen nykyinen kunto loukkaantumisten jälkeen? Muutoinkin pelaajamateriaali on vielä heikompi kuin viime kaudella, joten melkoista nappisuoritusta vaaditaan, jos aiotaan kovin korkeista sijoituksista taistella.

TPS:n tippumisen myötä Turun ainoa liigajoukkue. Paikallispelien puuttuminen tottakai näkyy yleisötuloissa, mutta avaa samalla uudenlaisen mahdollisuuden Interille. Kun on ainoa liigajoukkue paikkakunnalla keskittyy yleisö varmasti enemmän Interiin puhumattakaan yritys yhteistyökumppaneista ja muista vastaavista. Nyt olisi hyvä sauma takoa hyvää tulosta ja rakentaa joukkueelle uusi nousu takaisin kärkisijoille.


9. HIFK

IFK:n nousu on Veikkausliigalle aivan mahtava asia. Perinteinen seura ja paljon fanikulttuuria. Mikäli vain säilyvät sarjassa näen tulevaisuudessa potentiaalisen joukkueen taistelemaan vuodesta toiseen mitaleista ja ehkäpä joskus sitten haastamaan HJK. Oikea paikallispeli HJK:n ja HIFK:n välille on myös mahtava asia ja tulee varmasti saamaan medianäkyvyyttä niin hyvässä kuin pahassakin.

Joukkue on hankkinut ihan hyviä vahvistuksia, joiden avulla voidaan taistella jopa tätäkin korkeammista sijoista. Harjoituskausi sujui joukkueelta melko hyvin ja useissa otteluissa nähtiinkin melko vauhdikasta peliä, jossa verkot soivat molemmissa päissä. Tämänkaltainen on HIFK myös sarjassakin omissa papereissani ja viihtyvyys otteluissa tulee varmasti olemaan korkea. Joukkue on mukava sekoitus nuoria erinomaisia tulevaisuuden pelaajia ja lisäksi jo Veikkausliigassa tasonsa näyttäneitä kokeneita pelaajia, joilta voidaan tietty taso odottaa illasta toiseen.

Jani Honkavaara joukkueen valmennuksessa lyö oman mielenkiintonsa seuraan. Viime kauden alussa tuskin kukaan olisi uskonut, että kauden päätteeksi HIFK nousee pelaamalla Veikkausliigaan. Melkoinen työ saada nostettua HIFK:n viime kauden tasoinen nippu ja oikeutetusti saa jatkaa joukkueen valmentajana myös tällä kaudella. Pääsarja kokemustahan Honkavaaralla ei ole, mutta itse ainakin uskon miehen kykyihin. Kaksi kertaa nostanut HIFK:n kakkosesta ykköseen ja nyt siis vimeisimpänä aina Veikkausliigaan. Pian nähdään kuinka hyvin mies osaa repiä kaiken potentiaalin nuorista ja kokeneista pelaajista.


10. Ilves

Kausi ei ole kunnolla edes alkanut ja Keke on jo vahvasti otsikoissa. Kenties jonkinlaista mediapeliä ja ehkä totuuden jonkinlaista vääristämistä kuitenkin havaittavissa. Toki en epäile hetkeäkään, etteikö suurin osa joukkueen pelaajista olisi puoliammattilaisia ja varmasti se näkyy joukkueen treeneissä, mutta tuskin kukaan valmentaja kertoisi suoraan joukkueen pelivalmiudesta noin avoimesti. Ehkä jonkinlainen taktiikka yrittää saada ensimmäiset vastustajat saapumaan takki auki kamppailuihin? Kovin kovaa suoritusta en Ilvekseltä kuitenkaan osaa odottaa ja joukkueella tuskin kovin kovat tavoitteet kauden suhteen on. Säilyminen on kai se ykköstavoite ja muutama ihan kohtalainen hankinta joukkueeseen onkin tehty.

Vaikka omaan silmään KTP, Jaro ja Ilves ovat kaikki ehkä sitä samaa luokkaa täällä häntäpäässä, uskon ja näen, että Keke omalla kokemuksellaan pystyy luotsaamaan Ilveksen niin, ettei putoaminen takaisin tapahtuisi saman tien. Ilves oli yksi näistä joukkueista, joka menetti jo loppukauden ajaksi yhden pelaajan ennen kuin kausi alkaa. Ugwanna nimittäin on mitä ilmeisimmin koko kauden ajan sivussa mikä on omalla tavallaan harmi kun mies pelasi melko hyvin ottein harjoituskaudella ja olisi ehdottomasti ollut vahvistus Ilveksen nykyiseen rosteriin.


11. KTP

Kotka on myös mukava lisä Veikkausliiga kartalle, vaikka nousu tapahtuikin Ilveksen tavoin kabinetista. Miten Kotka on palautunut viime kauden uskomattomasta sulamisesta? Mistä ratkaisijat? Paljon enemmänkin voisi lisäillä kysymyksiä joukkueen ympärille, mutta ei tilanne kovin ruusuiselta näytä. Joukkue lähtee kauteen käytännössä ilman ainuttakaan Veikkausliiga tasoista hyökkääjää ja paljon jää Gruborovicsin harteille. JJK:n jälkeisien huippukausien jälkeen miehen suunta on ollut vahvasti alaspäin jos mittarina käytetään maalimääriä. Toisaalta Kotkassa miehelle on luvassa paljon vastuuta ja peli perustuu varmasti pitkälti Gruborovicsiin, joten tämä voi myös olla hyvä noste uralle. Jussi Aalto olisi ollut mielenkiintoinen nähdä vieläkin joukkueen riveissä ja nähdä mihin moisilla maalimäärillä pystyisi Veikkausliigassa?

Siirtomarkkinoilla joukkue napsi jokusen vahvistuksen joukkueeseen, joskin yksikään näistä ei varsinaisesti edusta niitä hankintoja, joilla voitaisiin turvallisin mielin lähteä kauteen. Mielenkiintoista onkin nähdä minkälaisella pelityylillä Ristilä tulee joukkojaan johdattamaan. Sikäli kun joukkueessa ei kovin paljon potentiaalisia maalintekijöitä ole ja pelaajien laatu muutoinkin on vähän niin ja näin. Harjoituspelien perusteella joukkue näyttää älyttömän hitaalta etenkin keskikentän osalta.


12. Jaro

Joko se Jaro tippuu? Viikko kauden alkuun ja joukkueen pakka on todella levällään. Harjoituskauden perusteella uusi hankinta Kadio ei oikein vakuuta. Maalilla Öst, jonka vuoksi Jaro varmasti menettää tulevallakin kaudellaan useita pisteitä. Eikä sovi tietenkään unohtaa Helmken poistumista seurasta. Kuitenkin tietynlainen varovaisuus on itselläni joukkueen suhteen. Kuten avausviestissä todetaan on joukkueessa hyvä pelillinen identiteetti, jolla Jaro on pysynyt sarjassa vuodesta toiseen, vaikka materiaali on jatkuvasti ihan sieltä heikoimmasta päästä.

Mutta kuten tuossa aiemmin totesinkin niin Jaro, KTP ja Ilves tulevat varmasti pitämään tiukan taiston siitä, kuka tippuu ja kuka ei. Omissa papereissani en joukkueille juurikaan saa eroja revityksi suuntaan tai toiseen, vaan jokaisesta löytyy omat vahvuudet ja heikkoudet. Usein nämä sijoitusarviot onkin hankala tehdä ja joku vain on pakko laittaa viimeiseksi. Tämä osui nyt tällä kertaa Jarolle.Tässä nyt lyhyesti pieniä näkemyksiä tulevasta kaudesta omista näkökulmista. Vaikea tietysti oli loistavan avausviestin jäljiltä keksiä jotakin uutta kerrottavaa, koska ei samoja juttuja olisi mitään järkeä toistaa uudelleen. Mukavasti nyt vielä jää aikaa laittaa koneisto lopullisesti kuntoon ja valmiiksi alkavaa kautta varten. Toivottavasti piakkoin myös selviää mitkä pelit tullaan todellisuudessa pelaamaan 12.4, jotta voisi pikku hiljaa myös aloittaa jo kohteiden tutkimisen ja pohdiskelun.

Pisteitä

Pisteitä yhteensä: 15. Antamasi peukut: 0.

Panostus 1-5 yksikköä
Liiga panostus 1-10
http://finbet.org - http://www.twitter.com/finbet

Minikommentit


Luca
Jäsen
Viestit: 284
Liittynyt: 09.05.2014, 16:24

Tuotto: +22.65 yks.

Palautus%: 101.40%

Panosten ka: 3.21 yks.

Vetoja: 502

Pisteitä: 491

Re: Veikkausliiga 2015

Viesti Kirjoittaja Luca »

Finbet kirjoitti: 3. KuPS

Ennen kaikkea miksi KuPSiin uskon tällä kaudella johtuu siitä, että kokoonpano ei niin kovin paljoa muihin verrattuna muuttunut viime kaudelta ja uudet hankinnat ovat vähintäänkin päteviä korvaajia menetetyille miehille. Ennen kaikkea miehet näyttäisivät sopivan äärettömän hyvin Rajamäen haluamaan pelityyliin.
Tämä iski silmään. McCarthy, Diallo, Hatakka, Coulibaly, Poutiainen, Pennanen, Sirbiladze sekä Adu. Näistä varmaan se kuusi pelaajaa on ainakin lähtökohtaisesti avauksessa, joten en ihan allekirjoita, että joukkue ei olisi paljoa muuttunut.

Pisteitä

Pisteitä yhteensä: 1. Antamasi peukut: 0.

Minikommentit


Thunderpick
Jäsen
Viestit: 423
Liittynyt: 16.07.2003, 09:39

Tuotto: +113.59 yks.

Palautus%: 145.08%

Panosten ka: 5.14 yks.

Vetoja: 49

Pisteitä: 53

Re: Veikkausliiga 2015

Viesti Kirjoittaja Thunderpick »

Vedonlyöntivihje: - Eniten maaleja, SJK: Ngueukam/Pelvas/Atajic - peliaika päättynyt

kohde
Eniten maaleja, SJK: Ngueukam/Pelvas/Atajic
veto
Pelvas
kerroin
7.500 (PAF)
panos
10 yks.

Osuma! +65.00 yks.


Tätä piti vähän miettiä, että onko joku juju tai loukkaantuminen, mutta ilmeisesti ei. Pelvaksenhan kuuluisi (mielestäni) olla tässä suosikki. Ngueukam ailahtelee, ja välillä tuntuu että mikään pelipaikka ei ole paras. Yliarvostettu pelaaja. Atajic on vähän tuntematon suuruus, tietojen mukaan tehnyt ulkomailla 1 maalin 3 vuoteen, ja 2 maalia talven Liigacupissa. Ei tunnu olevan edes avauskokoonpanon pelaaja.

Pisteitä

Pisteitä yhteensä: 3. Antamasi peukut: 0.

Minikommentit

06.04.2015 23:08 <Thunderpick> Unibetilla samat kohteet/kertoimet

19.07.2015 18:48 <Tjeepa> Pelvas aika hyvässä vauhissa 6 kaappia jo tähän mennessä

19.07.2015 19:55 <Tjeepa> ja kommentoinnin jälkeen kolme maalia lisää


Mungo
Jäsen
Viestit: 4418
Liittynyt: 25.05.2003, 23:13

Tuotto: +59.91 yks.

Palautus%: 101.26%

Panosten ka: 3.65 yks.

Vetoja: 1305

Pisteitä: 4103

Re: Veikkausliiga 2015

Viesti Kirjoittaja Mungo »

Finbet kirjoitti: 1. HJK
Kenties kaikkien aikojen joukkue? uskon ja näen HJK:lla olevan hyvät mahdollisuudet myös tällä kaudella eurokentillä.
Ainakin 1998 HJK oli parempi ja kun mennään kauemmaksi taakse, Pasin ja monen muun maajoukkuepelaajan kuten Litmasen aikaan vuonna 1991 HJK:n ero oli paljon pienempi Euroopan huipulle kuin se on tänään.

Pointti on kuitenkin siinä, että Suomessa odotetaan HJK:lta ja muilta suomalaisseuroilta aivan liian paljon eurokentillä. Viime kaudella HJK oli poikkeus. Muutenhan vedonlyöjä ei ole voinut välttää osumia jos on pelannut systemaattisesti suomalaisjoukkueita vastaan. Merkittävin tekijä on talous. Syystä tai toisesta taas uutisoidaan lähes maailmantähtien saapumisesta Veikkausliigaan, vaikka kaikkien Veikkausliigan seurojen yhteinen pelaajabudjetti on vain noin 6.3 miljoonaa euroa. Jos se kuulostaa isolta, verrokiksi voi ottaa Bruggen joka oli samassa lohkossa HJK:n kanssa Eurooppa liigassa. Bruggen pelaajabudjetti on lähes 20 miljoonaa euroa ja se oli kaiketi Eurooppa liigan lohkovaiheen pienin pl. HJK. Silti noin kolme kertaa suurempi kuin kaikki Veikkausliigan pelaajabudjetit yhteensä ja noin 16 kertaa suurempi kuin HJK:n tämän kauden pelaajabudjetti 1.2 miljoonaa euroa.

Suomalaisjoukkueet HJK:ta myöten ovat aivan absoluuttista köyhälistöä eurocupeissa lähes alusta asti. Talous määrittää myös sen, millaisia pelaajia Veikkausliigaan saadaan. Siksi odotukset Suomessa ja erityisesti HJK:n osalta ovat ylimitoitetut tuttuun tapaan ja uskon, että näistä on mahdollisuus tiliä tehdä toki tarkkaan katsoen, millainen joukkue on vastassa.

Lähteenä Bruggen osalta a) vuoden 2011-2012 Wiki pelaajabudjetti oli 15.3 miljoonaa ja viime syksynä mediassa olleet tiedot noin 20 miljoonasta kun seura vieraili Helsingissä. HJK:n ja koko Veikkausliigan osalta kaudelle 2015 Veikkausliigan sivut.

Pisteitä

Pisteitä yhteensä: 4. Antamasi peukut: 0.

Minikommentit


Finbet
Avatar
Jäsen
Viestit: 423
Liittynyt: 08.05.2014, 08:39

Tuotto: -230.16 yks.

Palautus%: 96.14%

Panosten ka: 3.97 yks.

Vetoja: 1502

Pisteitä: 238
Viesti:

Re: Veikkausliiga 2015

Viesti Kirjoittaja Finbet »

Mungo kirjoitti: Pointti on kuitenkin siinä, että Suomessa odotetaan HJK:lta ja muilta suomalaisseuroilta aivan liian paljon eurokentillä. Viime kaudella HJK oli poikkeus. Muutenhan vedonlyöjä ei ole voinut välttää osumia jos on pelannut systemaattisesti suomalaisjoukkueita vastaan. Merkittävin tekijä on talous. Syystä tai toisesta taas uutisoidaan lähes maailmantähtien saapumisesta Veikkausliigaan, vaikka kaikkien Veikkausliigan seurojen yhteinen pelaajabudjetti on vain noin 6.3 miljoonaa euroa. Jos se kuulostaa isolta, verrokiksi voi ottaa Bruggen joka oli samassa lohkossa HJK:n kanssa Eurooppa liigassa. Bruggen pelaajabudjetti on lähes 20 miljoonaa euroa ja se oli kaiketi Eurooppa liigan lohkovaiheen pienin pl. HJK. Silti noin kolme kertaa suurempi kuin kaikki Veikkausliigan pelaajabudjetit yhteensä ja noin 16 kertaa suurempi kuin HJK:n tämän kauden pelaajabudjetti 1.2 miljoonaa euroa.

Suomalaisjoukkueet HJK:ta myöten ovat aivan absoluuttista köyhälistöä eurocupeissa lähes alusta asti. Talous määrittää myös sen, millaisia pelaajia Veikkausliigaan saadaan. Siksi odotukset Suomessa ja erityisesti HJK:n osalta ovat ylimitoitetut tuttuun tapaan ja uskon, että näistä on mahdollisuus tiliä tehdä toki tarkkaan katsoen, millainen joukkue on vastassa.
Jos ja kun HJK tuskin tänä vuonna etenee lohkovaiheeseen, en silti sanoisi etteikö joukkue olisi hyvin menestynyt eurokentillä myös tällä kaudella. Kommenttini oli lähinnä viittaus siihen, kun suomalaiset yleensä ensimmäisten joukossa lähtevät laulukuoroon ja tiedostan toki suomalaisseurojen mahdollisuudet menestyä reilusti isompia seuroja vastaan. Muutoinkin suomalaisten menestys euroopassa on pitkälti kiinni arpaonnesta. On täysin eri asia saada vastaan Schalke kuin joku Virolainen joukkue. Schalke muutama kausi sitten todisti hyvin mikä on tasoero huippusarjojen ja Veikkausliigan välillä ja tämä tuskin on epäselvää kenellekkään.

Kuitenkin pitää myös muistaa, että aina se raha ei ole oleellisin asia. Tämän näytti taas viime kauden HJK, joka yllättäen kaatoi Rapid Wienin karsinnoissa, vaikka Rapidin pelaajabudjetti oli reilusti isompi kuin HJK:n. Pelkkä pelaajabudjetti ja nimilista kuitenkin harvoin kertovat joukkueesta mitään ja helpostikkin pienimpi seura voi haastaa isommankin, jos vain pelitapa on kunnossa ja joukkue on yhtenäinen. Tiedän myös, että HJK:lla kävi jatkuvasti melkoinen arpaonni koko viime kauden ajan ja samanlainen suoritus tällä kaudella vaatisi vähintään yhtä hyvää arpaonnea.

Kööpenhaminan pelaajabudjetti taisi muuten olla 15 miljoonaa, joten tämä ainakin taisi olla Bruggea pienempi.

Pisteitä

Pisteitä yhteensä: 0. Antamasi peukut: 0.

Panostus 1-5 yksikköä
Liiga panostus 1-10
http://finbet.org - http://www.twitter.com/finbet

Minikommentit

10.04.2015 14:04 <razor> klubilla iso etu eurokentillä ku saavat pelata kotiottelunsa

10.04.2015 14:04 <razor> pesäpallokentällä.

10.04.2015 15:23 <Pii> No tuo nyt ei kelpaa pesiskentäks millään tasolla.


Finbet
Avatar
Jäsen
Viestit: 423
Liittynyt: 08.05.2014, 08:39

Tuotto: -230.16 yks.

Palautus%: 96.14%

Panosten ka: 3.97 yks.

Vetoja: 1502

Pisteitä: 238
Viesti:

Re: Veikkausliiga 2015

Viesti Kirjoittaja Finbet »

Vähän vilkuilin nyt tulevaa otteluohjelmaa (en kovinkaan tarkasti), mutta yksi erikoinen putki pisti silmään:

14.9. HIFK - KuPS
17.9. Ilves - KuPS
20.9. KuPS - Ilves
23.9. Jaro - KuPS
26.9.Suomen Cup Finaali KuPS - XXX
28.9.FC Inter KuPS

Tuota voisi jo kutsua tiukaksi otteluohjelmaksi. Olisihan tuo toki muutoinkin ollut jo melko tiukka, mutta nyt vielä tuo siirretty Ilves-matsi saapui hyvään paikkaan.

Pisteitä

Pisteitä yhteensä: 0. Antamasi peukut: 0.

Panostus 1-5 yksikköä
Liiga panostus 1-10
http://finbet.org - http://www.twitter.com/finbet

Minikommentit


pjl
Jäsen
Viestit: 1087
Liittynyt: 02.03.2003, 15:15

Tuotto: +2.19 yks.

Palautus%: 100.62%

Panosten ka: 3.98 yks.

Vetoja: 89

Pisteitä: 154
Paikkakunta: Turku
Viesti:

Re: Veikkausliiga 2015

Viesti Kirjoittaja pjl »

Jännitystä koko kaudeksi!

Vedonlyöntivihje: - Hambo - Ojala - Duah - peliaika päättynyt

kohde
Hambo - Ojala - Duah
veto
Ojala
kerroin
4.000 (PAF/Unibet)
panos
2 yks.

Huti: -2.00 yks.Kai tälle sen 30 % voi antaa. Ojala vetänee kuitenkin pilkut + vaparit ja tehnee jokusen maalin muutenkin. Hambo on ollut pre-seasonilla hyvä, mutta lopullinen tasonmittaus tulee vasta kauden mittaan. Duah ei tässä voi tulla millään normaalilla "juoksunkululla".

Pisteitä

Pisteitä yhteensä: 0. Antamasi peukut: 0.

Minikommentit

10.04.2015 14:10 <tallipoika> kannatusta täältäkin, 2 kauppa ja D:n korvapuusti!


SheSMySin
Jäsen
Viestit: 481
Liittynyt: 12.05.2014, 20:09

Tuotto: -869.27 yks.

Palautus%: 96.07%

Panosten ka: 17.37 yks.

Vetoja: 1272

Pisteitä: 12

Re: Veikkausliiga 2015

Viesti Kirjoittaja SheSMySin »

Vedonlyöntivihje: - Veikkausliiga - Tekee eniten maaleja - peliaika päättynyt

kohde
Tekee eniten maaleja
veto
A.Pelvas
kerroin
7.000 (Paf)
panos
20 yks.
raja
5.882
todennäköisyysarvio
arvio 17%

Huti: -20.00 yks.


Pelvakselta 4 maalia viime ottelussa ja nyt kasassa 9 maalia, josko nyt alkaisi kulkemaan. SJK yhden ottelun vähemmän pelannut kuin ROPS(A.kokko,11 maalia), joskin SJK yksi ottelu enemmän kuin Vepsulla(Mäkelä,9 maalia). SJK europelit ohi ja nyt keskittyminen veikkausliigassa jossa kaikki vielä auki.

Pisteitä

Pisteitä yhteensä: 0. Antamasi peukut: 0.

Minikommentit


Luca
Jäsen
Viestit: 284
Liittynyt: 09.05.2014, 16:24

Tuotto: +22.65 yks.

Palautus%: 101.40%

Panosten ka: 3.21 yks.

Vetoja: 502

Pisteitä: 491

Re: Veikkausliiga 2015

Viesti Kirjoittaja Luca »

Kausi paketissa! Takki on kyllä tyhjä. Paljon on tullut katsottua taas Suomi futista paikanpäällä ja mööpeleistä. Nyt ei jaksa vedellä isompia yhteenvetoja kaudesta. Annetaan numeroiden puhua!

Veikkausliiga 2015

103 vetoa lyötiin, joihin upposi 316,5yks, jotka palauttivat 334,27yks. Voittoa 17,77yks.
Palautusprosentti 105,61%

Kauden avausennakoon laitetut kausihassuttelut tulivat molemmat nauraen kotiin.

Kiitokset kaikille tovereille kaudesta!

Pisteitä

Pisteitä yhteensä: 10. Antamasi peukut: 0.

Minikommentit


Vastaa Viestiin

Palaa sivulle “Jalkapallo”